DW: Η Ρωσία πιέζει τους Αμερικανούς στην Αλάσκα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DW: Η Ρωσία πιέζει τους Αμερικανούς στην Αλάσκα
"The last frontier" - «Το τελευταίο σύνορο» χαρακτηρίζεται από πολλούς Αμερικανούς, η Αλάσκα, επειδή τη χωρίζουν μόλις τα 90 χιλιόμετρα του Βερίγγειου πορθμού από τη Ρωσία.

"The last frontier" - «Το τελευταίο σύνορο» χαρακτηρίζεται από πολλούς Αμερικανούς, η Αλάσκα, επειδή τη χωρίζουν μόλις τα 90 χιλιόμετρα του Βερίγγειου πορθμού από τη Ρωσία.

Όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στην περιοχή ξεκίνησαν πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή ρωσικά πλοία απείλησαν το 2020 Αμερικανούς ψαράδες, στη θαλάσσια αυτή περιοχή πλέουν πλήθος ρωσικά παγοθραυστικά, ενώ ένας βουλευτής της ρωσικής Δούμας τάχθηκε υπέρ της επιστροφής της Αλάσκας στη Ρωσία. Παράλληλα οι αμερικανικές αρχές επιρρίπτουν στη Μόσχα παραβιάσεις του αμερικανικού εναέριου χώρου με μαχητικά. Σε αυτό το σκηνικό έντασης και έμμεσων απειλών οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην 49η αμερικανική πολιτεία.

Με εκκωφαντικό θόρυβο μαχητικά F35 απογειώνονται από τη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στην πόλη Φέρμπανκς στο πλαίσιο της άσκησης «Red Flag». Στόχος της άσκησης η προετοιμασία των πιλότων στα πέμπτης γενιάς αεροσκάφη stealth για παν ενδεχόμενο.

Τον 19ο αιώνα, η Αλάσκα ανήκε στην ρωσική αυτοκρατορία και χρησιμοποιούνταν κυρίως ως τόπος κυνηγιού γουνοφόρων ζώων. Με τα χρόνια όμως οι Ρώσοι έχασαν το ενδιαφέρουν τους για την υπερπόντια αποικία και την πούλησαν το 1867 στις Ηνωμένες Πολιτείες για μόλις 7 εκατομμύρια δολάρια.

Πούτιν: Η Αρκτική είναι η Διώρυγα του Σουέζ του 21ου αιώνα

Ο Ρεπουμπλικανός Ντον Σάλιβαν, ο οποίος εκπροσωπεί την Αλάσκα στη Γερουσία, εκτιμά ότι Αλάσκα και Αρκτική θα γίνονται ολοένα και σημαντικότερες τα χρόνια που έρχονται: «Ο Πούτιν δηλώνει ότι η Αρκτική θα είναι η Διώρυγα του Σουέζ του 21ου αιώνα, η οποία θα ελέγχεται από τη Ρωσία. Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα λεγόμενά του Ρώσου προέδρου. Αυτό ακριβώς είναι ο στόχος της Ρωσίας. Μας ασκούν πιέσεις και γι' αυτό πρέπει να διαθέτουμε ισχυρή παρουσία στην Αλάσκα».

Σε Αρκτική και Αλάσκα έχουν εντοπιστεί σημαντικά κοιτάσματα ορυκτών. Και επειδή λόγω της κλιματικής αλλαγής οι πάγοι λιώνουν ο Αρκτικός Ωκεανός γίνεται ολοένα και ευκολότερα προσβάσιμος στα πλοία.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής δηλώνει τέλος ότι η Ρωσία διαθέτει στην περιοχή 54 παγοθραυστικά πολλά από τα οποία είναι πυρηνικά, ενώ οι ΗΠΑ έχουν μόλις δύο, από τα οποία το ένα μάλιστα είναι χαλασμένο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Αθέτησε πληρωμή τόκων σε ξένο νόμισμα για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα

Ρεύμα: Αλαλούμ στη λιανική «βλέπουν» προμηθευτές με τα νέα τιμολόγια από Αύγουστο

JYSK: Έφτασε τα 50 καταστήματα στην Ελλάδα – Τα επόμενα σχέδια