Έρευνα: Σημαντική για τους νέους Έλληνες η συνύπαρξη και η κοινωνική ένταξη διαφορετικών πολιτισμών

Newsroom
Μοιράσου το
Έρευνα: Σημαντική για τους νέους Έλληνες η συνύπαρξη και η κοινωνική ένταξη διαφορετικών πολιτισμών
Τι δείχνει δημοσκόπηση της U-Report με συμμετέχοντες 247 έφηβους και νέους 12-34 ετών από όλη την Ελλάδα.

Τη σημασία της συνύπαρξης στην κοινωνία διαφορετικών πολιτισμών, αλλά και της κοινωνικής ένταξης προσφύγων και μεταναστών υπογραμμίζει η συντριπτική πλειοψηφία των εφήβων και νέων, που συμμετείχε σε δημοσκόπηση για το προσφυγικό και τη διαφορετικότητα.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας U-Report με συμμετέχοντες 247 έφηβους και νέους 12-34 ετών από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για τη σημασία της συμπερίληψης και το ρόλο που παίζουν οι νέοι ως φορείς προώθησης της διαφορετικότητας. Επίσης, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν στέλνοντας βίντεο, ζωγραφιές ή και φωτογραφίες που αποτυπώνουν τα δικά τους συναισθήματα γύρω από το θέμα.

Το 89% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι η συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών είναι σημαντική για την κοινωνία και μόλις το 9% ανέφερε ότι δεν γνωρίζει/κατανοεί τι σημαίνει αυτή η συνύπαρξη και το 2% ότι δεν τη θεωρεί σημαντική.

Το 27% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι η επαφή με ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς συνετέλεσε στο να μάθουν να ακούν και να σέβονται διαφορετικές απόψεις.

Το 20% δήλωσε ότι η αλληλεπίδραση με διαφορετικούς πολιτισμούς συμβάλλει στην οικοδόμηση νέων φιλιών και άλλο ένα 19% τόνισε ότι η επαφή αυτή συμβάλλει στη διεύρυνση των οριζόντων τους. Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν την ανακάλυψη διαφορετικών πολιτισμών (17%) και την εκμάθηση μιας καινούριας γλώσσας (7%).

Όσον αφορά στην κοινωνική ένταξη, το 85% παραδέχτηκε τη σημασία της, ενώ το 11% ανέφερε ότι δεν γνωρίζει/κατανοεί τι είναι η κοινωνική ένταξη. Μόνο το 4% δήλωσε ότι δεν τη θεωρεί σημαντική.

«Να αφήσουμε στην άκρη τον φόβο του διαφορετικού και να αρχίσουμε να συναισθανόμαστε περισσότερο το τι θα πει να πρέπει να φύγεις από τον τόπο που μεγάλωσες χωρίς να το αποφασίσεις, έχοντας μονάχα προορισμό την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Γιατί αύριο μπορεί να είμαστε εμείς που θα χρειαστεί να φύγουμε χωρίς επιλογή», σχολίασε 18χρονος συμμετέχων από το Βόλο.

Αμοιβαία φροντίδα είναι «όταν φροντίζεις κάποιον αδύναμο και αυτός αρχίζει να γίνεται ανεξάρτητος, ώσπου τελικά, μετά από καιρό, η φροντίδα που του έδωσες τότε σου επιστρέφεται σαν αμοιβή από τον ίδιο που είναι πλέον πιο δυνατός», σημείωσε 13χρονος συμμετέχων από την Αθήνα.

Οι κυριότερες πρωτοβουλίες που θα διευκόλυναν τη συμπερίληψη των νέων προσφύγων στην ελληνική κοινωνία είναι, σύμφωνα με τους νέους, τα προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας (28%), η συμμετοχή σε ομάδες ή οργανώσεις της τοπικής κοινότητας (25%), η υλοποίηση εκστρατειών ευαισθητοποίησης κατά των διακρίσεων (18%) και η συμμετοχή σε κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις (14%) και αθλητικές δραστηριότητες (8%).

Το 24% των συμμετεχόντων στην έρευνα είχε προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο και σε ερώτηση για τις δυσκολίες της ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία ανέφεραν ως παράγοντες την πρόσβαση στην εκπαίδευση (29%), τον προσδιορισμό του νομικού τους καθεστώτος (24%), και το να κάνουν νέους φίλους (14%). Άλλες δυσκολίες αναφέρθηκαν η πρόσβαση στην αγορά εργασίας (10%), η άσκηση των θρησκευτικών και πολιτιστικών τους παραδόσεων (8%) και η πρόσβαση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης (4%).

Το U-Report είναι παγκόσμια πλατφόρμα της UNICEF για την προώθηση της συμμετοχής των νέων στα κοινά. Η πλατφόρμα λειτουργεί στην Ελλάδα από την άνοιξη του 2022 με τη συνεργασία του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και έχει ως στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη δημοκρατική διακυβέρνηση και διαβούλευση. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση είναι η δεύτερη της πλατφόρμας στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που προδημοσιεύει σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που οργανώνει το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού αύριο, Κυριακή 26 Ιουνίου, στις 6 μ.μ., στο Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28, Αθήνα). Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με νέους που θα παρευρίσκονται στο χώρο με θέμα «Τι πιστεύουν οι νέοι για τη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα». Με την εκδήλωση ολοκληρώνεται το φεστιβάλ πολιτισμού «Refugee Week Greece», που οργανώνει η Athens Comics Library με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.

Σημειώνεται ότι οι απαντήσεις στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση θα κοινοποιηθούν σε φορείς που σχεδιάζουν προγράμματα και χαράσσουν πολιτικές για την ένταξη των προσφύγων και θα χρησιμοποιηθούν από την Athens Comics Library για τη δημιουργία ενός ψηφιακού κόμικ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Άστατος ο καιρός την Τρίτη - Αυξημένες παροδικές νεφώσεις και πιθανότητα τοπικών βροχών

23:36

ΗΠΑ: Πέθανε η ηθοποιός και τραγουδίστρια Ολίβια Νιούτον-Τζον

23:22

Έφοδος της ΕΛΑΣ στο σπίτι διοικητή αστυνομικού τμήματος στις Κυκλάδες

23:10

Ήπιες διακυμάνσεις στην Wall Street - «Βαρίδι» η Nvidia με απώλειες 6%

22:57

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία πως «κρατά όμηρο την Ευρώπη» βομβαρδίζοντας τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

22:44

Νέα κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την έκτακτη σύνοδο της Βουλής σχετικά με τις υποκλοπές

22:32

Κροατία: Δημοσιογράφος διέσωσε τον Β. Όρμπαν από βυθιζόμενο σκάφος στις δαλματικές ακτές

22:19

ΗΠΑ: Ένταλμα κατάσχεσης αεροσκάφους Ρώσου ολιγάρχη και βουλευτή αξίας 90 εκατ. δολαρίων

22:10

Κέρδη 2% για το πετρέλαιο

21:57

Ουκρανία: Συνελήφθησαν δύο άντρες που σχεδίαζαν τη δολοφονία του υπουργού Άμυνας

21:40

Νέο πλήγμα για την Ευρώπη: Η Νορβηγία ετοιμάζεται να περιορίσει τις εξαγωγές ενέργειας

21:39

«Έπιασε» εκ νέου τα 1.800 δολάρια o χρυσός - Άνοδος σχεδόν 4% για το ασήμι

21:24

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους ενός δισ. δολαρίων

21:10

Η Ρωσία αναστέλλει τις αμερικανικές επιθεωρήσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της

20:47

Η ΕΚΤ διοχετεύει δισεκατομμύρια ευρώ στα ομόλογα του νότου

20:44

Ιράν: Δέκα νεκροί σε επίθεση με μαχαίρι – Συνελήφθη ο δράστης

20:30

ΠΑΣΟΚ: Επιμένει ο πληθωρισμός, αυξάνονται οι ανισότητες

20:30

Τράπεζες: Τι δείχνουν τα λειτουργικά έξοδα – Αντιστάσεις στον πληθωρισμό, δαπάνες για τεχνολογία

20:17

Η Τουρκία θα κατασκευάσει στην Ουκρανία εργοστάσιο παραγωγής drones Bayraktar

20:09

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στη Στυλίδα - 60 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

19:44

Οικονόμου: Επισπεύδεται το άνοιγμα της Βουλής - «Ο κ. Ανδρουλάκης αρνείται να λάβει απαντήσεις με τον δέοντα θεσμικό τρόπο»

19:34

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους traders να αξιολογούν εταιρικά μεγέθη, οικονομικά στοιχεία

19:24

Έκτακτη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των παρακολουθήσεων ζητά ο Αλ. Τσίπρας

19:10

Όμιλος Attica: Ξεκίνησαν τα δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό τα τρία νεότευκτα ταχύπλοα

18:53

Ρωσία: Δημιουργήθηκαν 40 τάγματα εθελοντών που θα πολεμήσουν στην Ουκρανία

18:39

Nvidia: Μειωμένα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις τα έσοδα στο β' τρίμηνο - Πτώση 8% της μετοχής

18:32

Σεισμική δόνηση 3,9 Ρίχτερ στα Καλάβρυτα

18:20

Η ΕΕ κατέθεσε το τελικό της κείμενο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

18:05

Ουκρανία: Δεκαετής κάθειρξη σε Ρώσο στρατιώτη - Πυροβόλησε εναντίον κατοικιών με άρμα μάχης

18:00

Κατέκτησε τις 860 μονάδες το Χρηματιστήριο