Σεισμός στο Αφγανιστάν: Ολοκληρώθηκε η αναζήτηση για επιζώντες - Πάνω από 1.000 οι νεκροί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σεισμός στο Αφγανιστάν: Ολοκληρώθηκε η αναζήτηση για επιζώντες - Πάνω από 1.000 οι νεκροί
Περίπου 10.000 σπίτια καταστράφηκαν εν μέρει ή τελείως από τον σεισμό της Τετάρτης. Ο ΟΗΕ αναμένει πως απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Τελευταία ενημέρωση: 14:11

Τα σωστικά συνεργεία στο Αφγανιστάν ολοκλήρωσαν την προσπάθεια για εντοπισμό επιζώντων, αφότου συμπληρώθηκαν 48 ώρες από τον σεισμό 6,1 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα με απολογισμό τον θάνατο άνω των 1.000 ατόμων και τον τραυματισμό χιλιάδων ακόμα.

Περίπου 10.000 σπίτια καταστράφηκαν εν μέρει ή τελείως από τον σεισμό που σημειώθηκε σε απομακρυσμένη περιοχή της χώρας, πρόσθεσε ο Μοχάμαντ Νασίμ Χακάνι, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του υπουργείου διαχείρισης Καταστροφών στο Reuters.

Ακόμα, ο Χακάνι ανέφερε πως οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων ολοκληρώθηκαν σήμερα.

Οι νεκροί ανέρχονται κοντά στους 1.000 και οι τραυματίες σε 2.000, τόσο με σοβαρά όσο και με επιφανειακά τραύματα, σημείωσε ο Αφγανός αξιωματούχος.

Σημειώνεται πως το πρακτορείο ειδήσεων Bakhtar ανέφερε πως οι νεκροί μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 1.150

Ο Χακάνι ανέφερε πως το κράτος δεν έχει αρκετές προμήθειες για τους τραυματίες, μιλώντας για έλλειψη φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού.

Ο εκπρόσωπος της UNICEF στο Αφγανιστάν, Μοχάμεντ Αγιόγια, ανέφερε πως μέχρι στιγμής ο σεισμός στοίχισε τη ζωή σε 1.036 ανθρώπους και ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί.

Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στην πληγείσα περιοχή, όπου πολλές χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί πλήρως ή μερικώς, είπε ο ίδιος σε ενημέρωση του Τύπου στη Γενεύη.

Διεθνής βοήθεια

Η ΕΕ εκτιμά ότι 270.000 άνθρωποι που ζουν στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές θα έχουν ανάγκη βοήθεια και αποδέσμευσε μια πρώτη, έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Το Πακιστάν, το Ιράν και το Κατάρ επίσης προσέφεραν βοήθεια στους πληγέντες. Οι ΗΠΑ επεσήμαναν ότι εργάζονται με τους εταίρους τους των ανθρωπιστικών υπηρεσιών για την αποστολή ιατρικών ομάδων.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, ότι προγραμματίζουν να στείλουν βοήθεια στο Αφγανιστάν, ενώ προμήθειες από το γειτονικό Πακιστάν έχουν ήδη διασχίσει τα σύνορα.

Η Ινδία, οι σχέσεις της οποίας με τους Ταλιμπάν είναι τεταμένη, ανακοίνωσε ότι έχει αποστείλει 27 τόνους προμηθειών με δύο πτήσεις και ότι αυτές θα παραδοθούν σε διεθνείς υπηρεσίες αρωγής.

Σεισμική δραστηριότητα υπάρχει σε μεγάλα τμήματα της νότιας Ασίας, όπου συναντώνται δύο τεκτονικές πλάκες, η ευρασιατική και η ινδική.

Το 2015 σεισμός σε απομακρυσμένες περιοχές του βορειοανατολικού τμήματος του Αφγανιστάν στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στη χώρα αυτή και σε κοντινές περιοχές στο βόρειο Πακιστάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider