Φον ντερ Λάιεν: Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους προωθεί αλλαγές για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα

Newsroom
Μοιράσου το
Φον ντερ Λάιεν: Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους προωθεί αλλαγές για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα
Το Φόρουμ είναι μια διάσκεψη που καλύπτει τρεις ημέρες συμμετοχικών εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν από συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης έως ομιλίες τύπου TED.

Από σήμερα για πρώτη φορά, η Eυρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει φεστιβάλ αφιερωμένο στο Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους (NEB). Το φεστιβάλ του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, το οποίο σχεδιάστηκε γύρω από τρεις πυλώνες, το Φόρουμ, την Έκθεση και τη Γιορτή, και με φυσική έδρα στις Βρυξέλλες, στο Gare Maritime και στο Mont des Arts αλλά και στο διαδίκτυο, σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την κοινότητα του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους για την προβολή, τον εορτασμό και την ανάπτυξη του κινήματος.

Παράλληλα με το πρόγραμμα στις Βρυξέλλες, το φεστιβάλ επεκτείνεται επίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, με περισσότερες από 200 παράλληλες εκδηλώσεις, που οργανώνονται αυτόνομα από εταίρους του προγράμματος. Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εγκαινιάζει επισήμως σήμερα το φεστιβάλ στη Ρώμη, στις 13:00 (ώρα κεντρικής Ευρώπης), στο Μουσείο Τεχνών του 21ου αιώνα MAXXI, και σε ζωντανή σύνδεση με τις Βρυξέλλες.

Φόρουμ, Έκθεση και Γιορτή στις Βρυξέλλες

Το Φόρουμ είναι μια διάσκεψη που καλύπτει τρεις ημέρες συμμετοχικών εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν από συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης έως ομιλίες τύπου TED. Στις συζητήσεις θα συμμετάσχουν, παρουσιάζοντας την ευρωπαϊκή οπτική, η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι επίτροποι Γιοχάνες Χάν, Μαρίγια Γκαμπριέλ, Ελίζα Φερέιρα και Κάντρι Σίμσον. Οι ομιλητές είναι παγκόσμιας φήμης και περιλαμβάνουν εξέχοντες αρχιτέκτονες όπως ο Φράνσις Κέρε, ο Σιγκέρου Μπαν, ο Ρεμ Κούλχας και ο Στέφανο Μποέρι, καθώς και σημαντικές μορφές της τέχνης από όλον τον κόσμο, όπως ο Γκέρφριντ Στόκερ (Ars Electronica), ο καλλιτέχνης ήχου Εμέκα Όγκμπο, η πρόεδρος του ιδρύματος MAXXI Τζιοβάνα Μελάντρι, η συγγραφέας και ακτιβίστρια Χίλντα Νακαμπούγιε, επιστήμονες όπως ο Χανς Γιόακιμ Σελνχούμπερ, ο Στέφανο Μανκούζο και ο Κάρλος Μορένο (πόλη των 15 λεπτών). Θα συμμετάσχουν επίσης κορυφαίοι πολιτικοί, όπως η Έλκε φαν ντεν Μπραντ (Υπουργός Κινητικότητας της Περιφέρειας των Βρυξελλών) και οι δήμαρχοι Βρυξελλών Φιλίπ Κλοζ και Πράγας Ζντένεκ Χριμπ.

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, στις 11 Ιουνίου, θα απονεμηθούν τα διεθνούς κύρους βραβεία του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους για τις τέσσερις κατηγορίες του NEB: Επανασύνδεση με τη φύση· Ανάκτηση του αισθήματος του ανήκειν· Προτεραιότητα στους τόπους και στους ανθρώπους που την χρειάζονται περισσότερο και Διαμόρφωση κυκλικού βιομηχανικού οικοσυστήματος και ενίσχυση της συνεκτίμησης του κύκλου ζωής. Οι φιναλίστ θα παραστούν στην τελετή.

Το τμήμα του φεστιβάλ που αφορά την Έκθεση αναδεικνύει έργα που υιοθετούν το ύφος του NEB που περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τοπικά εργαστήρια πολιτών για την προώθηση της έρευνας που χρηματοδοτείται από προγράμματα της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», και πρωτότυπα που βελτιώνουν τη βιωσιμότητα, τη συμπεριληπτικότητα και την ποιότητα της καθημερινής μας εμπειρίας. Η Έκθεση είναι προϊόν συνδημιουργίας: από τις 316 αιτήσεις που ελήφθησαν, επιλέχθηκαν 100 έργα για να προβληθούν στο NEB τόσο σε σταθερά όσο και σε κινητά στηρίγματα (από ηλεκτρικά ποδήλατα έως ηλεκτρικά τρίκυκλα) διάσπαρτα σε ολόκληρο το κέντρο της πόλης των Βρυξελλών.

Τέλος, η Γιορτή αποτελεί αφορμή να γιορτάσουμε όλοι μαζί το NEB. Η Γιορτή θα πραγματοποιηθεί στο Mont des Arts, στο κέντρο της πόλης των Βρυξελλών, από σήμερα έως και την Κυριακή, και το πρόγραμμά της απευθύνεται σε διάφορα ακροατήρια με παραστάσεις χορού, εγκαταστάσεις, θέατρο και μουσική — με συμμετοχή καλλιτεχνών όπως οι Patsyki Z Franeka, δημοφιλές ουκρανικό συγκρότημα και η Дeva, που κέρδισε το βραβείο Music Moves Europe για το 2022 — καθώς και με επιστημονικά πειράματα, εργαστήρια δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης και πολλά άλλα. Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν επίσης καλλιτέχνες και πολιτιστικοί φορείς.

Περισσότερες από 200 παράλληλες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη

Οι παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνει η κοινότητα του ΝΕΒ σε 25 χώρες περιλαμβάνουν συζητήσεις σχετικά με τους ανανεώσιμους πόρους, τις καινοτόμες τεχνολογίες, την αστική γεωργία, την εξέλιξη των κτιρίων και τη φιλική προς το κλίμα κινητικότητα, καθώς και συναυλίες, εργαστήρια ιδεών και εκθέσεις· στον ιστότοπο του Φεστιβάλ γίνεται αναφορά σε όλες τις εκδηλώσεις. Κατά την εναρκτήρια τελετή, θα υπάρχουν συνδέσεις με δέκα από αυτές τις παράλληλες εκδηλώσεις.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,σημείωσε ότι "το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους προωθεί απτές αλλαγές στην πράξη — για την επίτευξη των στόχων μας για το κλίμα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, τα χωριά και τις περιφέρειές μας. Το φεστιβάλ αποτελεί θαυμάσια ευκαιρία εμβάθυνσης των συζητήσεων και συνάντησης με όσους οικοδομούν ένα βιώσιμο, συμπεριληπτικό και όμορφο μέλλον".

Από την πλευρά της, η επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, ανέφερε ότι "το φεστιβάλ του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για δικτύωση, παρουσίαση καινοτόμων έργων και ανταλλαγή ιδεών και ανάδειξη της προτεραιότητας που πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Θα φέρει σε επαφή άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο ώστε να συζητήσουν και να οικοδομήσουν ένα μέλλον βιώσιμο και ελκυστικό", ενώ η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, επισήμανε ότι "το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους φιλοδοξεί να φτάσει σε όλες τις περιφέρειες. Προσφέρει θετική ενέργεια στις συλλογικές μας προσπάθειες για ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Ανακοινώθηκαν οι νικητές του βραβείου Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους

Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους: Πολιτιστική και δημιουργική διάσταση στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Όλες οι ειδήσεις

23:50

ΕΟΔΥ: Πού θα κάνετε δωρεάν τεστ Covid-19 το Σάββατο 13/8

23:40

ΝΥΤ: 500 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά στην Ουκρανία

23:22

Wall Street: «Γιόρτασε» τα στοιχεία για τον πληθωρισμό -Στις +400 μονάδες ο Dow Jones

23:20

Καιρός: Τοπικές ισχυρές βροχές ή καταιγίδες και με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων το Σάββατο

22:58

Το FBI κατέσχεσε άκρως απόρρητα έγγραφα από την έφοδο στην έπαυλη Τραμπ

22:50

Πετρέλαιο: Πτώση στην ημέρα, κέρδη στην εβδομάδα -Επηρέασαν τα αμερικανικά μάκρο

22:42

Frontex: Αύξηση 86% των παράτυπων εισόδων στην ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου

22:40

Κομισιόν: Ανθρωπιστική βοήθεια 4 εκατ. ευρώ για όσους έχουν ανάγκη στην Ουγκάντα

22:24

ΗΠΑ: Ο ένοπλος που επιχείρησε να εισβάλει στα γραφεία του FBI στο Οχάιο είχε απευθύνει «πρόσκληση στα όπλα»

22:22

Στο χειρουργείο ο Σαλμάν Ρούσντι μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε

21:58

Ουκρανία: Τουλάχιστον δύο νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό στο Κραματόρσκ

21:44

Πέθανε η ηθοποιός Αν Χες

21:27

Χρυσός: Έκλεισε με άνοδο για να πετύχει την 4η διαδοχική εβδομάδα κερδών

21:15

Πορτογαλία: Συνεχίζει να φλέγεται εθνικός δρυμός - Έχουν καταστραφεί 100.000 στρέμματα

21:01

Μαυροβούνιο: Άγνωστος άνοιξε πυρ στην πόλη Τσέτινα, τουλάχιστον 11 νεκροί

20:45

Στον Καναδά μεταβαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης την Κυριακή

20:42

Το Βουλγαρικό Πολεμικό Ναυτικό θα πραγματοποιήσει δυο πολυεθνικές ασκήσεις έως το τέλος του 2022

20:26

Σήμα κινδύνου από Κομισιόν για κίνδυνο μεγάλης απώλειας κονδυλίων ανά την ΕΕ – Τι λέει μελέτη για Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ

20:25

Peloton: Προχωρά σε 780 απολύσεις, κλείνει καταστήματα, αυξάνει τιμές

20:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος του αντιπροέδρου της Παραγουάης για διαφθορά

20:01

Fuel Pass 2: Καταβλήθηκαν ήδη 155 εκατ. ευρώ σε άνω των 2 εκατομμυρίων δικαιούχους

19:36

Barkin της Fed: Οι αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν έως ότου ο πληθωρισμός «ρίξει άγκυρα» στο 2%

19:17

Πυροσβεστική: Συνολικά 34 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

19:04

Ευρωαγορές: Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια

18:51

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι μαχαιρώθηκε στον λαιμό και διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο

18:41

Με μειωμένη ταχύτητα στον Πειραιά το World Champion Jet λόγω εμπλοκής αντικειμένου στην υδροπρόωση

18:30

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας μάταια προσπαθεί να υποδαυλίσει ένταση με ύβρεις συνδεδεμένες με περίεργες εποχές

18:24

Τραμπ για Washington Post: «Το θέμα με τα πυρηνικά όπλα είναι μια απάτη»

18:10

Χρηματιστήριο: Έκλεισε με πτώση - Στο 3,48% τα εβδομαδιαία κέρδη

17:51

ΗΠΑ: Αύξηση στον δείκτη καταναλωτικού κλίματος τον Αύγουστο