Νέοι περιορισμοί λόγω Covid-19 στο Πεκίνο - Συστάσεις για τηλεργασία

Newsroom
Μοιράσου το
Νέοι περιορισμοί λόγω Covid-19 στο Πεκίνο - Συστάσεις για τηλεργασία
Στη Σανγκάη για τις 22 Μαΐου ανακοινώθηκαν λιγότερες από 600 ημερήσιες μολύνσεις, καμία εκτός των περιοχών καραντίνας, όπως ίσχυε και το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας.

Οι αρχές στο Πεκίνο παρέτειναν τις οδηγίες για τηλεργασία για πολλούς από τα 22 εκατ. κατοίκους της πόλης σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί η έξαρση της COVID-19 ενώ η Σανγκάη προχώρησε σε περισσότερα τεστ και περιορισμούς για να διατηρήσει το καθεστώς ‘μηδενικής COVID' που πέτυχε με ιδιαίτερη δυσκολία ύστερα από δύο μήνες lockdown.

Σήμερα, η κινεζική πρωτεύουσα ανακοίνωσε ότι στις 22 Μαΐου καταγράφηκαν 99 νέα κρούσματα συγκριτικά με 61 μία ημέρα νωρίτερα –ο μεγαλύτερος ημερήσιος απολογισμός έως τώρα κατά τη διάρκεια της έξαρσης που καταγράφεται εδώ και ένα μήνα με δεκάδες νέες μολύνσεις κάθε μέρα.

Στη Σανγκάη για τις 22 Μαΐου ανακοινώθηκαν λιγότερες από 600 ημερήσιες μολύνσεις, καμία εκτός των περιοχών καραντίνας, όπως ίσχυε και το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας.

Αναλυτές στην Gavekal Dragonomics εκτίμησαν την περασμένη εβδομάδα ότι λιγότερο από το 5% των κινεζικών πόλεων καταγράφουν μολύνσεις, συγκριτικά με ένα τέταρτο στα τέλη Μαρτίου, σε μια έξαρση της COVID που επηρεάζει την ανάπτυξη στη 2η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ωστόσο η επιφυλακτικότητα και η ανησυχία παραμένουν έντονες στη Σανγκάη και την πρωτεύουσα.

Ενώ δεν υπάρχουν νέες ανακοινώσεις για περιοχές που κλείνουν στο Πεκίνο, πέντε από τις 16 περιοχές της πόλης συμβούλευσαν τους κατοίκους να τηλεργαστούν και να αποφύγουν τις συναθροίσεις. Αυτοί που πρέπει να πάνε στην εργασία τους θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR των τελευταίων 48 ωρών και πρέπει να αποφύγουν άλλες μετακινήσεις.

«Η επιδημιολογική πρόληψη και έλεγχος της πόλης είναι σε κρίσιμο σημείο», ανέφεραν οι αρχές της περιοχής Τονγκτζόου του Πεκίνου στην πλατφόρμα WeChat αργά χθες, ζητώντας από τους κατοίκους που δουλεύουν σε πέντε άλλες περιοχές να τηλεργαστούν.

«Ένα βήμα μπροστά και η νίκη είναι κοντά. Ένα βήμα πίσω και θα χαθούν οι προηγούμενες προσπάθειες».

‘ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΗΓΜΑ’

Το Πεκίνο είχε ήδη περιορίσει τα δρομολόγια των δημόσιων μέσων συγκοινωνίας, έχει ζητήσει από κάποια εμπορικά κέντρα, καταστήματα και άλλους χώρους να μείνουν κλειστοί και έχει σφραγίσει κτίρια όπου εντοπίζονται νέα κρούσματα.

Στην είσοδο ενός μεγάλου οικιστικού συγκροτήματος, που δεν βρίσκεται σε απομόνωση, έχουν στηθεί ράφια για τη διανομή προϊόντων, σύμφωνα με τους κατοίκους, τροφοδοτώντας ανησυχίες ότι γίνονται προετοιμασίες για αυστηρότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Οι περιορισμοί στο Πεκίνο, τη Σανγκάη και άλλου στην Κίνα αφήνουν πίσω τους σημαντική οικονομική ζημιά και αναταραχή στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και το διεθνές εμπόριο.

Το ιδιαιτέρως μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του ιού που εντοπίστηκε αρχικά στην πόλη Ουχάν στα τέλη του 2019 αποδείχθηκε δύσκολο να καταπολεμηθεί ακόμα και με αυστηρά μέτρα που έρχονται σε αντίθεση με την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής σε άλλες περιοχές του κόσμου.

«Έχουμε δεχθεί τεράστιο πλήγμα», δήλωσε ο Σουν, ιδιοκτήτης μπακάλικου, του οποίου το κατάστημα στο Πεκίνο ήταν από αυτά που επιτράπηκε να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί για όλη τη διάρκεια του 24ωρου. «Ακόμα και κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος στην Ουχάν μπορούσαμε να είμαστε ανοικτοί όλη την ώρα».

Στη Σανγκάη, που ξεκίνησαν και πάλι να εκτελούνται περισσότερα από 250 δρομολόγια λεωφορείων και ένα μικρό μέρος του τεράστιου συστήματος μετρό χθες, πολλές συνοικίες και περιοχές ανακοίνωσαν νέα μαζικά τεστ τις επόμενες ημέρες και ζήτησαν από τους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα συγκροτήματά τους.

Η οικονομική μητρόπολη με τα 25 εκατ. κατοίκους επέτρεψε σε περισσότερους ανθρώπους να βγουν από τα σπίτια τους για σύντομα διαστήματα την περασμένη εβδομάδα, αλλά γενικά σχεδιάζει να κρατήσει τους περισσότερους περιορισμούς σε ισχύ αυτό τον μήνα, πριν προχωρήσει σε άρση του δίμηνου lockdown από την 1η Ιουνίου.

ΝΕΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

Ωστόσο, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι επιτρέπεται να κυκλοφορούν εκτός σπιτιού, πολλοί κάτοικοι σε πολλές περιοχές της Σανγκάης δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν για νέα κρούσματα κοντά στην οικία τους, εξέλιξη που πιθανόν προβλέπει νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Ένας κάτοικος στην περιοχή Χονγκκόου, που δεν έχει καταγράψει νέα κρούσματα στην κοινότητα από τις 7 Μαΐου, δήλωσε ότι την περασμένη εβδομάδα ενημερώθηκε πως δεν επιτρέπεται να βγει από το σπίτι του, ενώ προηγουμένως μπορούσε να μετακινηθεί εντός του συγκροτήματός του.

Η Χονγκκόου ήταν μεταξύ των έξι περιοχών που έχουν ανακοινώσει κάποια αυστηροποίηση των περιορισμών τις τελευταίες ημέρες για να «ενισχύσει» τα αποτελέσματα από τις μέχρι τώρα προσπάθειές της.

Ωστόσο τέτοιες κινήσεις δημιούργησαν σε ορισμένους τον φόβο ότι ο ιός επιστρέφει.

Το βασικό σχόλιο σε ανάρτηση από το κρατικό πρακτορείο Xinhua στην κινεζική πλατφόρμα Weibo σε σχέση με τους νεότερους αριθμούς στη Σανγκάη ανέφερε: «Δεν μπορεί να είναι ακριβές, μηδενικά κρούσματα σε επίπεδο κοινότητας; Το συγκρότημά μας είχε ένα νέο κρούσμα χθες».

Κληθείσα να σχολιάσει, η κυβέρνηση της Σανγκάης δήλωσε ότι όλα τα κρούσματα που εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες ήταν σε «σφραγισμένες» περιοχές υψηλού κινδύνου ή σε κέντρα καραντίνας και τα όποια περιστατικά μετάδοσης εντός της κοινότητας θα ανακοινωθούν μέσω επίσημων διαύλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Νέα lockdown σε περιοχές του Πεκίνου λόγω της έξαρσης της πανδημίας

Όλες οι ειδήσεις

09:52

FDA: Οι ΗΠΑ χρειάζονται ανανεωμένα εμβόλια για την αντιμετώπιση της Όμικρον

09:47

Το θρυλικό ράντσο του Johnny Cash στην αγορά για 1,79 εκατ. δολάρια

09:43

Βουλή: Στην Ολομέλεια η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και το πλαφόν στη χονδρική

09:28

Β. Κορέα: «Ασιατικό NATO» χτίζουν οι ΗΠΑ κι οι σύμμαχοι τους με τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

09:23

Δίκη Λιγνάδη: Σήμερα η αγόρευση του εισαγγελέα

09:16

EFE: Η Ελλάδα με αφετηρία την Αλόννησο διευρύνει το τουριστικό της αφήγημα

09:12

Ψηφιακή Διακυβέρνηση: 1,3 δισ. ευρώ σε βάθος 5ετίας το όφελος από το gov.gr

09:04

ΗΠΑ: Διάθεση 296.000 δόσεων εμβολίων κατά της ευλογιάς των πιθήκων στις αμερικανικές πολιτείες

08:59

Οικονόμου: Ευρύ φάσμα νέων έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

08:56

Ουκρανία: Τουλάχιστον δύο νεκροί εξαιτίας ρωσικού πλήγματος σε πολυκατοικία της Μικολάιφ

08:52

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Σχιστό Κορυδαλλού

08:50

Στο τέλος Ιουλίου ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο κινητό μας

08:48

Πλεύρης: Δεν θα λάβουμε μέτρα - Σε συνύπαρξη με τον ιό και από το φθινόπωρο

08:45

Μόσιαλος: Χρειαζόμαστε καλύτερα εμβόλια – Στην Ελλάδα 4η δόση για πιο πολλούς άνω των 60 ετών

08:42

Κορονοϊός: Καθοριστική για τις εξελίξεις η τρέχουσα εβδομάδα

08:38

«Χειρόφρενο» σε λεωφορεία και τρόλεϊ λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων

08:27

Ζελένσκι: Η Ρωσία να εκδιωχθεί από τις τάξεις του ΟΗΕ

08:23

ΗΠΑ: Καμία χώρα δεν μπορεί πλέον να είναι «αιχμάλωτη δικτατόρων πετρελαιοπαραγωγικών κρατών»

08:23

Πόσο γρήγορο είναι το δορυφορικό Internet του Μασκ στην Ευρώπη - Τι ταχύτητες πιάνει στην Ελλάδα

08:20

Νέο κεφάλαιο ανοίγει για την ΙΟΝ – Η «γλυκιά» διαδρομή στην ιστορία και η επόμενη μέρα

08:19

ΕΕ: Από το 2035 όλα τα καινούρια αυτοκίνητα θα είναι κλιματικά ουδέτερα

08:15

Σολτς: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε το Κίεβο αλλά χωρίς να διακινδυνεύουμε κλιμάκωση

08:05

Παγίδα για την κυκλική οικονομία η ανακύκλωση ρούχων

08:04

Σε «εξαιρετικό κλίμα» οι συζητήσεις Μητσοτάκη με Μπάιντεν, Τζόνσον, Μακρόν - Ικανοποίηση για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

08:01

Το «τέλος» του τέλους επιτηδεύματος

07:57

Ακίνητα - Τουρισμός: «Σπάει τα κοντέρ» η θερινή ζήτηση για πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με +232%

07:53

Ελλάκτωρ: Η δημόσια πρόταση, η άποψη του Δ.Σ. και το στρατηγικό πλάνο

07:48

Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ: Πώς θα λάβετε το voucher των 200 ευρώ

07:46

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επενδύσεις έως 1 δισ. ευρώ το 2022 – Τα κόστη, το καζίνο, οι παραχωρήσεις και οι μέτοχοι

07:43

ΕΕ - Κλίμα: Κονδύλια και ρύποι φρενάρουν τη συμφωνία για το νέο νομικό πλαίσιο