Φραγκογιάννης: Δημιουργία νέων διμερών οικονομικών δεσμών με τη Σουηδία

Newsroom
Μοιράσου το
Φραγκογιάννης: Δημιουργία νέων διμερών οικονομικών δεσμών με τη Σουηδία
Ο ΥΦΥΠΕΞ βρέθηκε στα εγκαίνια του παραρτήματος του Ελληνοσουηδικού Επιμελητηρίου στην Στοκχόλμη και είχε σειρά επαφών με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Με επιστέγασμα τα εγκαίνια του παραρτήματος του Ελληνοσουηδικού Επιμελητηρίου στην Στοκχόλμη, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, ολοκλήρωσε, χθες, κατά τη διήμερη επίσκεψη εργασίας, σειρά επαφών με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της Σουηδίας με στόχο τη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, όσον αφορά το παράρτημα του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου, ο κ. Φραγκογιάννης είπε στον χαιρετισμό του, πως «ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης δημιουργίας ενός θεσμού ο οποίος θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για Έλληνες επιχειρηματίες που επιθυμούν να αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις με τη Σουηδία, ή να δραστηριοποιηθούν στη χώρα αυτή». Ο ίδιος εκτίμησε πως «με δυναμική παρουσία στην Ελλάδα, το παράρτημα θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως εφαλτήριο για τη δημιουργία νέων διμερών οικονομικών - και όχι μόνο - δεσμών». Με μία μάλιστα συμβολική κίνηση στην τελετή των εγκαινίων, έδεσε την κορδέλα με τα χρώματα των δύο χωρών.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν η πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου Ουρανία Πατσιοπούλου, ο πρόεδρος του παραρτήματος Marcus Pettersson καθώς και η πρέσβης Charlotte Sammelin, επικεφαλής του τμήματος Διεθνούς Εμπορίου και Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, και πρώην πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα.

Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου

Επισκόπηση των διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των προοπτικών προώθησής τους, έγινε, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Φραγκογιάννης με την υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Σκανδιναβικής Συνεργασίας, Anna Hallberg. Παράλληλα αξιολογήθηκε η δυναμική των επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα, στους τομείς ενέργειας, καινοτομίας και τεχνολογίας, καθώς και η γεωπολιτική κατάσταση και οι επιπτώσεις στην ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης, ενώ παρουσιάστηκε και η νέα δυναμική που αποκτά ως ενεργειακός κόμβος η χώρα μας με την επένδυση του FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του, είχε την ευκαιρία επίσης να επισκεφθεί τα γραφεία της Συνομοσπονδίας Σουηδικών Επιχειρήσεων, του Business Sweden και της Northvolt, καθώς και τον δήμο της Solna, ένα παράδειγμα προς μίμηση για την ανάπτυξη του.

Επίσκεψη στην Συνομοσπονδία Σουηδικών Επιχειρήσεων

Στα γραφεία της Συνομοσπονδίας Σουηδικών Επιχειρήσεων (Svenskt Näringsliv) ο κ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Jan-Olof Jacke.

Η Συνομοσπονδία Σουηδικών Επιχειρήσεων (Svenskt Näringsliv) είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική επιχειρηματική ομοσπονδία της Σουηδίας. Εκπροσωπεί 49 οργανισμούς και 60.000 εταιρείες με περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια υπαλλήλους.

Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η διερεύνηση δυνατοτήτων επιχειρηματικής συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, η προώθηση της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού στα μέλη της συνομοσπονδίας, καθώς και η διερεύνηση συνεργασίας με αντίστοιχους ελληνικούς φορείς.

Επίσκεψη στα γραφεία του Business Sweden

Στα γραφεία του Business Sweden, ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με την αντιπρόεδρο του Business Sweden, Nina Lindberg, που είναι υπεύθυνη για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Το Business Sweden ανήκει από κοινού στο σουηδικό κράτος και στον σουηδικό επιχειρηματικό τομέα, με αποστολή να συνδράμει τόσο στην προσέλκυση και υλοποίηση άμεσων ξένων επενδύσεων, όσο και στην εξωστρέφεια των σουηδικών επιχειρήσεων.

Αντικείμενο των συζητήσεων με την κα Lindberg, ήταν η διερεύνηση δυνατότητας αξιοποίησης των βέλτιστων πρακτικών, καθώς και η συνεργασία με το Enterprise Greece.

Επίσκεψη στα γραφεία της Northvolt

Ένα από τα μεγαλύτερα projects επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης στη Σουηδία, παρουσιάστηκε από τους επικεφαλής της Northvolt στον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών στο στρατηγείο της εταιρίας στην Στοκχόλμη.

Πρόκειται για μια επιχείρηση κατασκευαστή στοιχείων μπαταρίας ιόντων λιθίου υψηλής απόδοσης, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός "gigafactory" στη Βόρεια Σουηδία (Skellefteå), που στην τελική του μορφή αναμένεται να καλύψει έκταση 500.000 τ.μ., να απασχολεί άνω των 3000 ατόμων και 300 ρομπότ, με κατανάλωση αποκλειστικά πράσινης ενέργειας.

Ήδη η Northvolt σχεδιάζει από κοινού με τη Volvo την κατασκευή δεύτερου "gigafactory" στο Gothenburg, ενώ έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το κρατίδιο Schleswig-Holstein για τρίτο "gigafactory" στη Γερμανία.

Στην συνάντηση έγινε παρουσίαση από τους επικεφαλής της Northvolt για το επιχειρηματικό μοντέλο και τις προοπτικές της εταιρίας στο μέλλον. Ο κ. Φραγκογιάννης παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες για μεγάλα έργα καινοτομίας στη χώρα μας, ενώ έγινε και ενδελεχής παρουσίαση των κινήτρων που έχουν εκπονηθεί από την ελληνική κυβέρνηση στις περιοχές απολιγνιτοποίησης, για άμεσες ξένες επενδύσεις. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το έργο της Αστυπάλαιας Smart and Sustainable Island καθώς και για τα GR-eco Islands.

Επίσκεψη στον δήμο Solna

Τα επενδυτικά και επιχειρηματικά επιτεύγματα του δήμου Solna είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον κ. Φραγκογιάννη, ο δήμαρχος της πόλης, Pehr Granfalk, στην τελευταία συνάντηση που είχε πριν την επιστροφή του στην Αθήνα.

Ο δήμος της Solna αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την ανάπτυξή του μέσα σε μια εικοσαετία, από έναν περιθωριακό δήμο, σε ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα επιχειρηματικής και επενδυτικής δραστηριότητας της ευρύτερης Στοκχόλμης, προσελκύοντας μεγάλες επιχειρήσεις όπως οι Scandinavian Airlines, Skanska, NextJet, Vattenfall, Telia, ICA κ.α. αλλά και μείζονες οργανισμούς όπως το ιατρικό πανεπιστήμιο Karolinska Institutet και Karolinska University Hospital, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και το Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:03

Μοντέλο «Public Wealth Fund» για το Υπερταμείο – Η ΕΤΑΔ, τα ακίνητα, το ΧΑ, η ΑΕΕΑΠ

08:01

Oppo: Έρχεται στην Ελλάδα o τέταρτος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones παγκοσμίως

07:55

Πότε ξεκινά το μεγάλο πρόγραμμα κατάρτισης 80.000 άνεργων στις ψηφιακές δεξιότητες, με επίδομα 1.000 ευρώ

07:53

«Προσωρινή προστασία» για τα προβληματικά καζίνο Ρίου και Αλεξανδρούπολης

07:50

ΕΤΕ: Υπογράφει την πρώτη στη χώρα Επιχειρησιακή Σύμβαση με πλαίσιο για την τηλεργασία

07:47

Ο Σ. Κόκκαλης καθορίζει το μέλλον της Intrakat – Το κυοφορούμενο deal και τα κρίσιμα ποσοστά

07:41

Ρεύμα: Δραστικές αλλαγές στην αγορά τον Ιούλιο – Τι σημαίνουν για τους καταναλωτές

07:40

Πότε ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις και τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

07:38

Η Airbnb κλείνει επίσημα και οριστικά τις βίλες των πάρτι

07:36

Δένδιας ενημερώνει κόμματα - Οι αποχαιρετισμοί Λιβάνιου και Φαναρά για Ηλία Νικολακόπουλο

07:34

Θα βρουν στόχο οι εκτιμήσεις του Κεντρικού; - Ο παίκτης Σωκράτης - Αττικής: Πόσο θα είναι η τρύπα;

07:31

Οι εθνικές κορόνες, τα τουρκικά F16, το Turkaegean και ο σοβαρός Βενιζέλος 

07:29

Η μακροχρόνια καθημερινή χρήση παρακεταμόλης αυξάνει την αρτηριακή πίεση

23:52

Έρευνα: Κόστος παραγωγής, χαμηλό εισόδημα και τιμές των προϊόντων, τα προβλήματα των Ελλήνων αγροτών

23:46

Γαλλία: Ματαιώθηκε, λόγω απεργιών, το 10% των πτήσεων από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ

23:38

Τσίπρας: Με βαθειά οδύνη αποχαιρετώ τον Ηλία Νικολακόπουλο

23:25

Ενισχύεται με αντιπλημμυρικά έργα ύψους 2,3 εκατ. ευρώ η Ροδόπη

23:10

«Μαύρος» Ιούνιος στην Wall Street - Ο S&P 500 στο χειρότερο κλείσιμο α' εξαμήνου από το 1970

23:01

Υπόθεση Novartis: Στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών ο Παπαγγελόπουλος και η Τουλουπάκη

22:52

Ανδρουλάκης για εκλογές: Δεν θα μοιράσουμε καρέκλες, ούτε με τον Μητσοτάκη, ούτε με τον Τσίπρα

22:45

Βρετανία προς Κίνα: Ο Τζόνσον υπόσχεται ότι «δεν θα εγκαταλείψει το Χονγκ Κονγκ»

22:38

ΗΠΑ: Προς μεγάλη αύξηση η ζήτηση της βενζίνης για την 4η Ιουλίου

22:20

Πιθανόν μέσα στο 2022 το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του βιοαερίου σε βιομεθάνιο

22:14

Rosneft: Καταριανός ο νέος πρόεδρος της εταιρείας, μετά την αποχώρηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ

22:07

ΗΠΑ: Ελληνοαμερικανοί ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές κατά της έγκρισης Μπάιντεν στην πώληση F16 στην Τουρκία

21:52

Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα αδιαμφισβήτητος πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

21:49

Μεγάλες απώλειες για το πετρέλαιο στο «αντίο» του Ιουνίου - Ο πρώτος μήνας με απώλειες το 2022

21:33

Ρωσία: Απειλεί να κλείσει την πρεσβεία της στη Σόφια αν απελαθούν 70 διπλωμάτες της

21:24

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το Fuel Pass 2 - «Πέρασε» η τρίμηνη παράταση μέτρων ενάντια στην πανδημία

21:22

BofA: Μειώθηκαν 50% οι χρήστες των κρυπτονομισμάτων μέσα σε λίγους μήνες