Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στο Ντονμπάς, σε ασφυκτικό κλοιό το Αζοφστάλ - 9 νεκροί άμαχοι στο Ντονέτσκ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στο Ντονμπάς, σε ασφυκτικό κλοιό το Αζοφστάλ - 9 νεκροί άμαχοι στο Ντονέτσκ
Χωρίς καμία ένδειξη μείωσης της πίεσης από τις ρωσικές δυνάμεις συνεχίζεται η πολιορκία του εργοστασίου Αζοφστάλ στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι οι τελευταίοι υπερασπιστές αλλά και εκατοντάδες άμαχοι

Τελευταία ενημέρωση 15.13

Χωρίς καμία ένδειξη μείωσης της πίεσης από τις ρωσικές δυνάμεις συνεχίζεται η πολιορκία του εργοστασίου Αζοφστάλ στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι οι τελευταίοι υπερασπιστές αλλά και εκατοντάδες άμαχοι, την στιγμή που τις προηγούμενες ημέρες κατέστη εφικτή η απομάκρυνση μερικών δεκάδων γυναικών και παιδιών στο πλαίσιο της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο, περισσότεροι από 200 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται μαζί με τους στρατιωτικούς στις τεράστιες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, ενώ συνολικά 100.000 άμαχοι παραμένουν στην Μαριούπολη, η οποία τελεί υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Διαβάστε ακόμα - Ζελένσκι: Η Ρωσία ξέχασε τα μαθήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Παράλληλα, οι επιθετικές ενέργειες των ρωσικών στρατευμάτων στις περιοχές του Ντονμπάς εντείνονται με στόχο την κατάληψη όσο το δυνατόν περισσότερων εδαφών, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αμύνονται σθεναρά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν σημειωθεί και επιτυχημένες αντεπιθέσεις.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία ανακατεύθυνε την κίνηση των χρηστών του διαδικτύου στην περιοχή της Χερσώνας που έχει καταλάβει μέσω ρωσικών υποδομών τηλεπικοινωνιών, όπως ανακοίνωσε χθες ο οργανισμός εποπτείας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο NetBlocks, με την κίνηση αυτή να θεωρείται πως στοχεύει στην ενίσχυση του ελέγχου της Μόσχας σε μία περιοχή, την οποία ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει πλήρως.

Εννέα νεκροί άμαχοι στο Ντονέτσκ

Τουλάχιστον εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από ρωσικά πυρά στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram πως τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια αεροπορικού βομβαρδισμού της πόλης Αβντίγιφκα.

Άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό της πόλης Βούχλενταρ και τρεις σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό της πόλης Λίμαν, έγραψε ακόμη ο κυβερνήτης.

Από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου είχε ανακοινωθεί νωρίτερα σήμερα πως άλλες περιοχές του Ντονέτσκ βρίσκονται υπό συνεχές πυρ και περιφερειακές αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν αμάχους από τις ζώνες της πρώτης γραμμής.

Το Reuters σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τις ουκρανικές πληροφορίες. Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι στοχοποιεί αμάχους.

Πάνω από 11.500 άμαχοι μεταφέρθηκαν στη Ρωσία

Πάνω από 11.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους 1.847 παιδιά, μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στη Ρωσία χθες Δευτέρα χωρίς τη συμμετοχή των αρχών του Κιέβου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει άμαχους που απομακρύνθηκαν από τις περιφέρειες που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ, τις οποίες η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη προτού προχωρήσει την 24η Φεβρουαρίου στην εισβολή στην Ουκρανία.

Η ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι άμαχοι αυτοί απομακρύνονται οικειοθελώς. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι προχωρά σε εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς Ουκρανών.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας αποκαλεί την εισβολή στην ουκρανική επικράτεια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με σκοπό την «αποστρατιωτικοποίηση» και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας και δυτικές κυβερνήσεις μιλούν για «απρόκλητο» επιθετικό πόλεμο.

Χθες Δευτέρα οι πρώτοι άμαχοι που απομακρύνθηκαν από τη γιγαντιαία χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης έφθασαν στην πόλη Ζαπορίζια, που ελέγχουν οι Ουκρανοί, στο πλαίσιο επιχείρησης που συντόνισαν ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός με την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σχεδόν 200.000 παιδιά ήταν ανάμεσα στους 1,1 εκατ. ανθρώπους που μεταφέρθηκαν από την ουκρανική στη ρωσική επικράτεια μετά την 24η Φεβρουαρίου.

Οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Ρωσία θα «προσαρτήσει» περιοχές όπου ζουν φιλορώσοι

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν χθες Δευτέρα ότι έχουν «πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία εννοεί να οργανώσει «στα μέσα Μαΐου» δημοψηφίσματα προκειμένου να «αποπειραθεί να προσαρτήσει» τις αυτοανακηρυγμένες «λαϊκές δημοκρατίες» στις περιοχές Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, θεωρούμε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει τη "λαϊκή δημοκρατία του Ντανιέτσκ" και τη "λαϊκή δημοκρατία του Λουγκάνσκ"», δήλωσε στον Τύπο στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός πρεσβευτής στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο Μάικλ Κάρπεντερ.

«Οι πληροφορίες αυτές λένε πως η Ρωσία θα προσπαθήσει να διεξαχθούν εντελώς στημένα δημοψηφίσματα» για αυτό «περί τα μέσα του Μαΐου», πρόσθεσε.

«Η Μόσχα έχει παρόμοιο σχέδιο για τη Χερσώνα», πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, πρόσθεσε. «Θεωρούμε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ αξιόπιστες», επέμεινε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα θεωρήσει «νόμιμα» τα «δημοψηφίσματα» αυτά, αλλά «προσπάθεια προσάρτησης κι άλλων ουκρανικών εδαφών», προσθέτοντας «πρέπει να αναλάβουμε δράση κατεπειγόντως» στην περίπτωση αυτή, χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι η δυτική αντίδραση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία ότι έχει σκοπό να οργανώσει στη Χερσώνα και στη γειτονική περιφέρεια Ζαπορίζια «ψευτοδημοψηφίσματα» για την «ανεξαρτησία» τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Ρωσία θα «προσαρτήσει» περιοχές όπου ζουν φιλορώσοι

Ουκρανία: Ολικό blackout στο Ίντερνετ στην Χερσώνα - Η Ρωσία εντείνει τον έλεγχο στην περιοχή

Η Βρετανία θα δώσει επιπλέον 300 εκατ. στερλίνες για την στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider