Ουκρανία: Αποκρούστηκαν οι επιθέσεις των Ρώσων στο Ντονμπάς - Συνεχίζονται οι μάχες στο Αζοφστάλ, νεκροί 4 άμαχοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Αποκρούστηκαν οι επιθέσεις των Ρώσων στο Ντονμπάς - Συνεχίζονται οι μάχες στο Αζοφστάλ, νεκροί 4 άμαχοι
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε σήμερα πως η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται στην ανατολική Ουκρανία, όμως οι επιθέσεις της αποκρούονται.

Τελευταία ενημέρωση 20.40

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε σήμερα πως η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται στην ανατολική Ουκρανία, όμως οι επιθέσεις της αποκρούονται, ενώ τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά (ένα 9χρονο κορίτσι και ένα 14χρονο αγόρι), σκοτώθηκαν σήμερα στο Ντονμπάς, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Πάβλο Κιριλένκο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ είπε ότι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να σπάσουν την αμυντική γραμμή πόλεων, όπως η Ρουμπίζνε, η Ποπάσνα, το Σιεβιεροντονέτσκ, η Μαριίνκα και η Αντβιίβκα και επιχειρούν να προωθηθούν από την πόλη Ιζιούμ προς το Μπαρβίνκοβε και το Σλοβιάνσκ.

Nωρίτερα την Δευτέρα, η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε πως πέντε σιδηροδρομικοί σταθμοί στο δυτικό και κεντρικό τμήμα της Ουκρανίας έγιναν σήμερα στόχος επιθέσεων, οι οποίες προκάλεσαν τουλάχιστον 5 νεκρούς και 18 τραυματίες.

Διαβάστε ακόμα - ΥΠΑΜ Βρετανίας: Περίπου 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία

Ο Ολεξάντερ Καμίσιν δήλωσε ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μίας ώρας, ενώ η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι η Ρωσία προσπαθεί να βομβαρδίσει τις σιδηροδρομικές υποδομές της χώρας με στόχο να διακοπεί ο ανεφοδιασμός σε όπλα από ξένες χώρες.

«Από τους βομβαρδισμούς του εχθρού, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν», αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου, όπου διευκρινίζεται πως πύραυλοι στοχοθέτησαν το πρωί «υποδομές μεταφορών», κοντά στις μικρές πόλεις Ζμέρινκα και Κοζιάτιν.

«Προσπαθούν να καταστρέψουν τις οδούς ανεφοδιασμού της στρατιωτικής-τεχνικής βοήθειας από τις χώρες-εταίρους (της Ουκρανίας). Για να γίνει αυτό, επικεντρώνονται (οι Ρώσοι) σε πλήγματα σε σιδηροδρομικούς κόμβους» ανέφερε η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων σε μια ανάρτηση στο Facebook.

Από την πλευρά της η Ρωσία ανέφερε ότι οι πύραυλοι ακριβείας κατέστρεψαν έξι εγκαταστάσεις που τροφοδοτούσαν τις σιδηροδρομικές γραμμές οι οποίες χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ξένων όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης μια αποθήκη όπλων κοντά στο Σλαβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, εκτός των άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων που έπληξαν σήμερα.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις στο Αζοφστάλ

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα να επιτίθενται στο εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, όπου έχουν οχυρωθεί Ουκρανοί μαχητές, δήλωσε ο βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας Ολεξίι Αρέστοβιτς.

«Ο εχθρός συνεχίζει να επιτίθεται εναντίον των αμυντικών γραμμών μας στην περιοχή του εργοστασίου Αζοφστάλ, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, πυροβολικό… ανοίγοντας πυρ με άρματα μάχης και προσπαθώντας να προωθηθεί με ομάδας εφόδου, παραβιάζοντας την εντολή του ίδιου τους του ανώτατου διοικητή», είπε ο Αρέστοβιτς σε ένα βιντεομήνυμα.

Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να σταματήσει τις εχθροπραξίες σήμερα, προκειμένου να επιτρέψει την εκκένωση αμάχων που έχουν οχυρωθεί μαζί με Ουκρανούς μαχητές στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι Ουκρανοί υποστηρικτές τους δεσμεύονται να «σταματήσουν μονομερώς τις εχθροπραξίες στις 14.00 ώρα Μόσχας (14.00 ώρα Ελλάδας), να αποσύρουν τις μονάδες τους σε μια ασφαλή απόσταση και να διασφαλίσουν την αποχώρηση» των αμάχων «σε κατεύθυνση της επιλογής τους», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σε ένα δελτίο τύπου.

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι οι κατηγορίες των ανθρώπων στους οποίους επιτρέπεται να φύγουν είναι οι γυναίκες, τα παιδιά και το προσωπικό του εργοστασίου.

«Εάν άμαχοι παραμένουν στο εργοστάσιο, εμείς αξιώνουμε ρητά από τις αρχές του Κιέβου να δώσουν στις διοικητές των (ουκρανικών) εθνικιστικών δυνάμεων την εντολή να τους αφήσουν», συμπληρώνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Διαψεύδει το Κίεβο

Καμία συμφωνία δεν συνάφθηκε σήμερα για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου που θα επέτρεπε την απομάκρυνση αμάχων, που έχουν οχυρωθεί μαζί με Ουκρανούς μαχητές, στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, διαβεβαίωσε το Κίεβο.

«Δηλώνω επίσημα και δημοσίως ότι δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία συμφωνία που να αφορά έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από το Αζοφστάλ σήμερα», έγραψε στο Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, λίγο μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα σταματήσει τις εχθροπραξίες για να επιτρέψει την εκκένωση αμάχων.

«Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος ανοίγει με τη συμφωνία και των δύο πλευρών. Ένας διάδρομος που ανακοινώνεται μονομερώς δεν παρέχει ασφάλεια και επομένως δεν είναι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος», σημείωσε η Βερεστσούκ, στην ανάρτησή της.

Καταρρίφθηκαν drones κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

Νωρίτερα την Δευτέρα, η Ρωσία κατέρριψε σήμερα δύο ουκρανικά drones κοντά στα σύνορα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε δύο ουκρανικά drones σήμερα στις 04:15 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)» στην περιοχή Ριλσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε στο Telegram ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουρσκ Ρομέν Σταροβόιτ.

«Δεν υπάρχουν νεκροί, τραυματίες ή υλικές ζημιές. Η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγο αφού οι ρωσικές αρχές επεσήμαναν ότι άγνωστης αιτίας πυρκαγιά μαίνεται σε αποθήκη καυσίμων στη γειτονική επαρχία Μπριάνσκ, περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια της Ριλσκ.

Η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 02:00 σήμερα τα ξημερώματα στην αποθήκη καυσίμων Transneft Briansk-Droujba στην πόλη Μπριάνσκ, η οποία βρίσκεται 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία και χρησιμοποιείται ως επιμελητειακή βάση για τη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Κατάπαυση του πυρός στο Αζοφστάλ ανακοίνωσε η Ρωσία - Διαψεύδει το Κίεβο

Μπλίνκεν: Η Ρωσία έχει ήδη αποτύχει στην Ουκρανία - Συνάντηση με Ζελένσκι

gazzetta
gazzetta reader insider insider