«Θύματα» του Pegasus ο Μπ. Τζόνσον και το βρετανικό ΥΠΕΞ - Υπάρχει εμπλοκή της Κύπρου;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Θύματα» του Pegasus ο Μπ. Τζόνσον και το βρετανικό ΥΠΕΞ - Υπάρχει εμπλοκή της Κύπρου;
Οι Κυπριακές αρχές «διαψεύδουν κατηγορηματικά» οποιαδήποτε ανάμειξη στο θέμα, όπως δήλωσε στο Reuters ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

«Θύματα» του ισραηλινού κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus φέρονται να έπεσαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αλλά και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, καθώς, σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης ψηφιακών δικαιωμάτων Citizen Lab, έχει προειδοποιήσει πως ηλεκτρονικές συσκευές που είναι συνδεδεμένες με κυβερνητικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εντός του γραφείου του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών, έχουν «μολυνθεί».

Το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus είναι προϊόν της ισραηλινής NSO Group.

«Επιβεβαιώνουμε ότι το 2020 και το 2021 παρατηρήσαμε και ειδοποιήσαμε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για πολλαπλές ύποπτες περιπτώσεις μολύνσεων από το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus στα επίσημα δίκτυα του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει η ανάρτηση του Citizen Lab.

Ένας εκπρόσωπος της NSO είπε ότι οι ισχυρισμοί είναι «ψευδείς και δεν θα μπορούσαν να σχετίζονται με προϊόντα της NSO για τεχνολογικούς και συμβατικούς λόγους».

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters ότι «δεν σχολιάζουμε τακτικά θέματα ασφάλειας».

Η Citizen Lab ανέφερε ότι πιστεύει ότι η παρακολούθηση στο γραφείο του πρωθυπουργού έγινε από πελάτες της NSO στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η «πειρατεία» του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών προήλθε από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, της Ιορδανίας και της Ινδίας.

Οι Κυπριακές αρχές «διαψεύδουν κατηγορηματικά» οποιαδήποτε ανάμειξη στο θέμα, όπως δήλωσε στο Reuters ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

«Ωστόσο, για να αποφευχθούν περαιτέρω εικασίες για σύνδεση με την Κύπρο, σημειώνουμε ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έχει άριστες σχέσεις με τη Βρετανική Κυβέρνηση σε όλους τους τομείς, ουδέποτε έχει προσεγγιστεί για κανενός είδους έρευνα για το ευρύτερο θέμα από τις αρμόδιες βρετανικές αρχές», ανέφερε ο ίδιος.

Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και την Ινδία δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό της είδησης.

Το Pegasus μπορεί να χρησιμοποιηθεί για «εισβολή» σε iPhone από απόσταση, δίνοντας στους πελάτες βαθιά πρόσβαση στη μνήμη του τηλεφώνου ή μετατρέποντάς το σε συσκευή εγγραφής.

«Εντοπίσαμε μολύνσεις που προέρχονται από αυτά τα δίκτυα του Ηνωμένου Βασιλείου με βάση μια ποικιλία μεθόδων δικτυακής σάρωσης που χρησιμοποιούμε και ειδοποιήσαμε τις αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου για τις υποψίες μας εκείνη τη στιγμή ώστε να δώσουν συνέχεια», έγραψε ο διευθυντής του Citizen Lab Ρον Ντάιμπερτ. «Δεν είχαμε πρόσβαση σε καμία συσκευή και δεν έχουμε πληροφορίες για συγκεκριμένα θύματα».

Το Citizen Lab είναι γνωστή ως μία από τις κορυφαίες ερευνητικές ομάδες για λογισμικό υποκλοπής spyware στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας.

Η δραστηριότητα των χάκερ που συνδέεται με το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού διερευνήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας, όπου τεχνικοί εξέτασαν πολλά τηλέφωνα για να βρουν κακόβουλο λογισμικό, σύμφωνα με άρθρο του New Yorker σχετικά με το NSO Group που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αλλά τα ευρήματα ήταν ασαφή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καταλονία: Καταγγελίες πως αυτονομιστές πολιτικοί μπήκαν στο «στόχαστρο» του Pegasus

Υπόθεση Pegasus: Το Ισραήλ παίρνει στα «σοβαρά» τις καταγγελίες για το λογισμικό κατασκοπίας

Πολωνία: Ο αντιπρόεδρος Κατσίνσκι παραδέχθηκε ότι η χώρα αγόρασε το λογισμικό Pegasus

gazzetta
gazzetta reader insider insider