ΥΠΑΜ Ουκρανίας: «Από ώρα σε ώρα» η νέα ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς - Ο χάρτης της εισβολής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΑΜ Ουκρανίας: «Από ώρα σε ώρα» η νέα ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς - Ο χάρτης της εισβολής
Η Ρωσία έχει σχεδόν ολοκληρώσει την ανάπτυξη των δυνάμεων της για μια νέα επίθεση στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Τελευταία ενημέρωση 19.44

Σφοδρό βομβαρδισμό δέχθηκε σήμερα το Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά θύματα -μεταξύ αυτών ένα παιδί- όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ίχορ Τερέχοφ σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο μιας νέας ρωσικής επίθεσης στην περιοχή, για τον οποίο προειδοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, ο Τερέχοφ είπε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε εγρήγορση και έτοιμες να υπερασπιστούν την πόλη.

«Δεν υπάρχει πανικός στην πόλη», σημείωσε ο Τερέχοφ.

Ακόμα, η Ρωσία έχει σχεδόν ολοκληρώσει την ανάπτυξη των δυνάμεων της για μια νέα επίθεση στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

«Προβλέπουμε ότι οι μάχες θα αρχίσουν στις περιοχές αυτές σε σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, προσθέτοντας ότι ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτήν τη νέα επίθεση.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε σε ποια δεδομένα βασίζει το υπουργείο τις προβλέψεις του.

Διαβάστε ακόμα: «Σαρωτική εκκαθάριση» της FSB κατ' εντολή Πούτιν - «Θύματα» 150 αξιωματικοί

Από την πλευρά του, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε πως οι ΗΠΑ αν και επιβεβαιώνουν το γεγονός πως η Ρωσία άρχισε να ενισχύει και να ανεφοδιάζει τα στρατεύματά της στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο δεν πιστεύουν ότι αυτή ήταν η αρχή μιας νέας επίθεσης στην περιοχή.

Παράλληλα, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν στοιχεία ότι κάποια αμυντικά πυραυλικά συστήματα S-300 έχουν καταστραφεί από την Ρωσία.

Ο χάρτης της ρωσικής εισβολής

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) δημοσίευσε έναν νέο χάρτη που περιγράφει λεπτομερώς τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, τα στρατεύματα του Κρεμλίνου είναι πιθανό να προχωρήσουν στην ανατολική Ουκρανία από τα σύνορα με τη Ρωσία.

Κατά τα άλλα, αναμένονται κινήσεις από την Κριμαία στα νότια προς Μελιτόπολη, Μπερντιάνσκ και Χερσώνα.

Ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζεται για «μια ύστατη μάχη» στο λιμάνι της Μαριούπολης

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται για «μια ύστατη μάχη» στη Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία, που πολιορκείται από το ρωσικό στρατό για περισσότερο από 40 ημέρες.

«Σήμερα θα είναι πιθανόν η ύστατη μάχη, επειδή τα πυρομαχικά μας εξαντλούνται. (...) Θα σημάνει το θάνατο για μερικούς από εμάς και την αιχμαλωσία για τους άλλους», έγραψε στο Facebook η 36η ταξιαρχία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Αργοπεθαίνουμε», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά σας ζητούμε αληθινά να μας θυμάστε με μια καλή κουβέντα», ζήτησε η ταξιαρχία «από τους Ουκρανούς».

«Για περισσότερο από ένα μήνα, πολεμήσαμε χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά, χωρίς τροφή, χωρίς νερό», κάνοντας «τα αδύνατα δυνατά», αναφέρει ακόμη αυτή η μονάδα.

Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις σε Χάρκοβο και Μικολάιβ - Αναμένεται νέα μεγάλη ρωσική επίθεση

Περίπου «τα μισά» από τα μέλη αυτής της ταξιαρχίας είναι τραυματίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Για περισσότερο από 40 ημέρες σφοδρών μαχών, «ο εχθρός σταδιακά μας απώθησε (...), μας περικύκλωσε και επιχειρεί τώρα να μας καταστρέψει», εξηγεί η ταξιαρχία εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την απουσία βοήθειας «από τη διοίκηση του στρατού και από τον πρόεδρο» Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Λάβαμε μόνο μία φορά 50 οβίδες, 20 νάρκες, αντιαρματικούς πυραύλους NLAW», αναφέρει η ταξιαρχία. «Τίποτε άλλο δεν μας δόθηκε», προσθέτει εκφράζοντας τη λύπη της γι' αυτό. «Υπήρξαν μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις», τονίζει ακόμη.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίσθηκαν στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίσθηκαν στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αποκρούουν επιθέσεις και να καταστρέφουν ρωσικά άρματα μάχης, οχήματα και πυροβολικό, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε τακτικό δελτίο Τύπου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μέσω του Twitter.

Η προηγούμενη χρήση από τις ρωσικές δυνάμεις πυρομαχικών φωσφόρου στην περιφέρεια του Ντονέτσκ καθιστά πιθανή τη μελλοντική χρήση των πυρομαχικών αυτών στη Μαριούπολη, καθώς εντείνεται η μάχη για την πόλη, ανακοίνωσε η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Σύμφωνα με την αναφορά αυτή, το γεγονός ότι η Ρωσία συνεχίζει να βασίζεται σε μη τηλεκατευθυνόμενες βόμβες μειώνει την ικανότητά της να πραγματοποιεί επιθέσεις ακριβείας σε στόχους κατά τις επιδρομές της και αυξάνει πολύ τον κίνδυνο περαιτέρω απωλειών μεταξύ των αμάχων.

Το Reuters αναφέρει πως δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία δεν σταματά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, τονίζει ο Λαβρόφ

Ουκρανία: Πάνω από 4,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα έως τώρα

Ζελένσκι: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη

gazzetta
gazzetta reader insider insider