Γεραπετρίτης: Για τον Μητσοτάκη δεν υφίστανται πολιτικά στεγανά όταν πρόκειται για το καλό της χώρας

Newsroom
Μοιράσου το
Γεραπετρίτης: Για τον Μητσοτάκη δεν υφίστανται πολιτικά στεγανά όταν πρόκειται για το καλό της χώρας
Η αξιοκρατία και η συμπερίληψη συνιστούν βάσεις της παρούσας διακυβέρνησης, αναφέρει ο υπ. Επικρατείας.

Το κεντρικό πολιτικό δίλημμα των εκλογών του 2023 καθώς και οι μεγάλες προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου ως τότε, τίθενται από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, σε συνέντευξή του στη «Μακεδονία της Κυριακής». Ο πρωθυπουργός «παραμένει πιστός στην αρχή ότι δεν υφίστανται πολιτικά στεγανά όταν πρόκειται για το καλό της χώρας», σημειώνει χαρακτηριστικά ερωτηθείς για τα ανοίγματα στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά.

Ξεκινώντας, αναλυτικά, από το πολιτικό σκηνικό ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών, ο υπουργός Επικρατείας περιγράφει τον κυβερνητικό στόχο, που είναι «να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος για να συνεχίσουμε με ισχυρή αυτοδύναμη εντολή το κυβερνητικό μας έργο. Οι επόμενες εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες», υποστηρίζει, εξάλλου εξηγώντας παράλληλα το «γιατί»:

«Σε χαλεπούς καιρούς και με διάχυτη αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, το εκλογικό σώμα θα κρίνει εάν επιθυμεί να συνεχίσει η πορεία της χώρας προς ένα σύγχρονο οργανωμένο και ψηφιακό κράτος, με ισχυρή διεθνή παρουσία και κύρος, με αναπτυξιακή προοπτική, χαμηλή ανεργία και λιγότερους φόρους. Για τους λόγους αυτούς απαιτείται ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, την οποία και θα διεκδικήσουμε. Μολονότι η σταθερότητα αποτελεί μείζονα διακύβευση για τη χώρα σήμερα, εάν η ετυμηγορία δεν επιτρέπει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, θα κινηθούμε με θεσμικό τρόπο στο πλαίσιο όσων προβλέπονται στο Σύνταγμα», αναφέρει συγκεκριμένα.

Δεν παραλείπει πάντως να σχολιάσει, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, και τη θέση που έχει πάρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη, «αποκλείει τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία όταν θέτει ως όρο τη σοσιαλδημοκρατική βάση της κυβέρνησης αυτής».

Ερωτάται όμως και για τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις και απαντά: «Για την κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία Σαμαρά είναι αυτονόητο ότι εισέφερε θετικά στη χώρα υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες πριν ανακοπεί από το κύμα λαϊκισμού και ανέξοδης ρητορείας που ανέτρεψε την πορεία της χώρας. Το δείγμα γραφής από την αποτυχημένη κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι νωπό».

Ενώ στο ερώτημα αν θα συνεχιστεί το άνοιγμα της ΝΔ σε ανθρώπους του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει: «Το οργανωτικό σχήμα και την ιδεολογικό αποτύπωμα της κυβέρνησης το διαμορφώνει ο πρωθυπουργός. Έχει αποδειχθεί ότι παραμένει πιστός στην αρχή ότι δεν υφίστανται πολιτικά στεγανά όταν πρόκειται για το καλό της χώρας. Η αξιοκρατία και η συμπερίληψη συνιστούν βάσεις της παρούσας διακυβέρνησης που την καθιστούν αναμφίβολα την πιο πολυσυλλεκτική της μεταπολίτευσης. Σε μια χώρα που έχει υποφέρει από πολιτικά στεγανά και φερώνυμους διχασμούς, η πολιτική αυτή συνιστά ήδη μείζονα κατάκτηση».

Παρεμβάσεις σε υγεία, παιδεία, περιβάλλον

Ταυτοχρόνως δε, ξεδιπλώνει και τον κυβερνητικό χάρτη για το επόμενο διάστημα: «Έχουμε μπροστά μας σημαντικές παρεμβάσεις. Στην υγεία, έχει ήδη αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που διευκολύνει την καθημερινότητα του πολίτη, και θα ακολουθήσει η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Στην παιδεία, θα αναρτηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα αναβαθμίζει την αυτονομία και την εξωστρέφεια στα πανεπιστήμια μας και θα τερματίζει την ταλαιπωρία των πολιτών για την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλου σπουδών του εξωτερικού. Στο περιβάλλον, θα ψηφιστεί εντός του Μαΐου ο νέος κλιματικός νόμος που θα σηματοδοτήσει την μετάβαση της χώρας μας σε μια νέα πράσινη εποχή. Παρά τις πολλαπλές κρίσεις, το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο θέμα του πολέμου, υπογραμμίζει τη «σαφή θέση» που πήρε η χώρα μας, συγκεκριμένα, «είμαστε υπέρ του λαού που δέχτηκε απρόκλητη επίθεση και σήμερα διάγει μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις που θα οδηγούσαν σε μια επαμφοτερίζουσα στάση. Διότι η ιστορία έχει μνήμη. Επιβραβεύει εκείνους που στέκονται στη σωστή πλευρά της και τιμωρεί όσους την περιφρονούν. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με γρήγορα αντανακλαστικά επιβλήθηκαν στη Ρωσία πρωτοφανούς έκτασης κυρώσεις που εφαρμόστηκαν από όλα τα κράτη μέλη σε μια σπάνια στιγμή καθολικής σύγκλισης. Και η ομοθυμία αυτή απέναντι στην καταδυνάστευση των λαών σημαίνει την αναβάθμιση της Ευρώπης σε μια γεωπολιτική ένωση μεγάλης ισχύος».

Ερωτηθείς για τις παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων, αναφέρει ότι «οι δεσμοί που υφίστανται μεταξύ των δύο λαών δεν μπορεί να αλλοιώνουν την σημερινή πραγματικότητα. Και πρέπει να είμαστε ακόμη πιο αυστηροί με εκείνους που αντιλαμβανόμαστε εγγύτερα. Η αποκατάσταση των σχέσεων της Ρωσίας, όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, περνά μέσα από την παύση του πολέμου και την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας».

Στοχευμένη ενίσχυση

Στο πρόβλημα που απασχολεί κάθε σπίτι, την ακρίβεια στην ενέργεια, διαμηνύει ότι «θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε την ίδια στιγμή να ενισχύουμε τις πιο ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών, χωρίς όμως να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας που κατακτήθηκε με πολύ μεγάλο κόπο». Και παραπέμποντας στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό, διαβεβαιώνει πως «θα συνεχιστεί η στοχευμένη ενίσχυση για την, στο μέτρο του δυνατού, αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών των αγαθών, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου. Και, βεβαίως, προσβλέπουμε σε ουσιαστικές παρεμβάσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η ελληνική πλευρά συμβάλλει με την κατάθεση ωφέλιμων προτάσεων».

Ενώ στο θέμα των ενεργειακών πηγών, διατυπώνει τη θέση ότι «η Ελλάδα οικοδομεί την ενεργειακή της πολιτική με γνώμονα τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, την αυτονομία της χώρας και τη διαφοροποίηση των πηγών».

Εθνικό Σχέδιο για ΑΜΕΑ

Ερωτηθείς, τέλος, για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ, κάνει το μέχρι σήμερα απολογισμό παραθέτοντας συγχρόνως τους στόχους από εδώ και πέρα, όπως είναι η δημιουργία ενιαίας κάρτας αναπηρίας, προγράμματα ημιαυτόνομης διαβίωσης στον αστικό ιστό και η μεταφορά των ΚΕΠΑ Αθηνών σε σύγχρονους χώρους στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας».

Εν κατακλείδι, «η ποιότητα μιας δημοκρατίας κρίνεται από τη στάση της απέναντι σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών. Για αυτό και αποδίδουμε προτεραιότητα στις οριζόντιες αυτές πολιτικές, όχι μόνο για τα ΑΜΕΑ, αλλά και για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, τους νέους, τους Ρομά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:49

ΣΕΛΠΕ: 3 στους 4 καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα με βασικό κριτήριο τη χρηματική δαπάνη

17:36

Τσίπρας για Μητσοτάκη: Μόνο ηγέτες τύπου Όρμπαν θα απαντούσαν με αυτόν τον τρόπο

17:34

Το Χρηματιστήριο έχασε και τις 780 μονάδες, με αρνητικές πρωταγωνίστριες τις τράπεζες

17:34

Garmin Smartwatches: Διακοπές με δράση και χωρίς φόρτιση!

17:34

Πετρέλαιο: Η ισχυροποίηση του δολαρίου και οι φόβοι για ύφεση ρίχνουν τις τιμές

17:26

Attica Bank: Δέσμευση των μετόχων για νέα ΑΜΚ και επαναφορά σε λειτουργική κερδοφορία

17:21

Μαρινάκης - Φράγκου: Οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στη ναυτιλία και η αντιμετώπισή τους

17:00

Tesla: Μεγάλες απώλειες στη μετοχή, μετά από τις απογοητευτικές παραδόσεις οχημάτων στο β' τρίμηνο

16:57

Επιστήμη: Ανακαλύφθηκαν στο CERN νέα «εξωτικά» σωματίδια, ένα νέο πεντακουάρκ και δύο τετρακουάρκ

16:52

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

16:45

Γερμανία: Πτώση 18,1% στις πωλήσεις οχημάτων τον Ιούνιο - Μείωση 11% στο α' εξάμηνο του 2022

16:43

Wall Street: Νέα «βουτιά» υπό την απειλή της ύφεσης μετά την ανάπαυλα του τριημέρου

16:41

Το πιο ακριβό cocktail του γαλαξία σερβίρεται στην κρουαζιέρα της Disney

16:36

Τσούνης: Η Ελλάδα είναι πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας

16:21

Επιστρέφει 27 με 30 Οκτωβρίου 2022 η Διεθνής Έκθεση Καινοτομίας, iENA, στη Νυρεμβέργη

16:20

Crypto: Το bitcoin «παλεύει» για τα 20.000 δολάρια - Η Nexo προσπαθεί να αγοράζει την «παγωμένη» Vauld

16:18

Νέες φωτιές σε Καλαμάκι Αχαΐας και Άγιο Ιωάννη Κορινθίας

16:13

Ολυμπία Οδός: Νέα διάκριση στα Bravo Sustainability Awards 2022

16:11

Νέα εποχή ψηφιακών πληρωμών στην Ελλάδα από την Alpha Bank και τη Nexi

16:08

Υπουργείο Παιδείας: 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

16:06

Δένδιας: Eίμαστε μάρτυρες έξαρσης της επιθετικής ρητορικής και των προκλήσεων στο πεδίο

16:04

Energean: Διευκρινίσεις σχετικά με την Σύμβαση εκμετάλλευσης του κοιτάσματος της Νοτίου Καβάλας

15:49

Δημογραφικό: Πρωτοβουλίες του υπ. Εργασίας για την ενίσχυση και τη στήριξη της οικογένειας

15:43

Μικρή παράταση της πλατφόρμας του εξωδικαστικού ζητάει το ΒΕΑ

15:42

Le Figaro: «Η Τουρκία δεν θέλει πλέον να ονομάζεται γαλοπούλα»

15:38

Έρευνα: Μικρός ο αντίκτυπος του πολέμου για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις

15:37

Έκρηξη κρουσμάτων: Ξεπέρασαν τις 25.000 - 19 θάνατοι, 98 διασωληνωμένοι

15:36

Ουκρανία: «Μαζικοί» ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Σλοβιάνσκ

15:28

Οι ρυθμίσεις στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ

15:28

Κικίλιας: Τεράστιο το περιθώριο τουριστικής ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας