Γεραπετρίτης: Επιτάχυνση διαδικασιών για υδρογονάνθρακες, αποτελέσματα σύντομα

Newsroom
Μοιράσου το
Γεραπετρίτης: Επιτάχυνση διαδικασιών για υδρογονάνθρακες, αποτελέσματα σύντομα
Θα επιταχύνουμε τις απαιτούμενες διαδικασίες, αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας.

Επιτάχυνση των διαδικασιών, σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, με στόχο, «στο συντομότερο δυνατό χρόνο να έχουμε αποτελέσματα στις περιοχές που εμφανίζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον», προαναγγέλλει, μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Συγκεκριμένα, για τον East Med κατ' αρχάς, αναγνωρίζει μεν ότι είναι «ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο από τεχνική και οικονομική άποψη», παραμένει, ωστόσο, «ως επιλογή και θα αξιολογηθεί με βάση τα κριτήρια σκοπιμότητας και βιωσιμότητας που έχουν τεθεί». Σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, τονίζει, «θα επιταχύνουμε τις απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε στο συντομότερο δυνατό χρόνο να έχουμε αποτελέσματα στις περιοχές που εμφανίζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την άποψη του δυνητικού αποθεματικού, δηλαδή στον θαλάσσιο χώρο του Ιονίου και της δυτικής και νότιας Κρήτης. Σε οποιαδήποτε εκδοχή, η Ελλάδα θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά φυσικού αερίου».

Εξειδικεύοντας στη συνέχεια αναφέρει ότι «ήδη συζητούμε με τις χώρες της ανατολικής Λεκάνης της Μεσογείου για την περαιτέρω ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας μας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ιδιαίτερη σημασία η Διακήρυξη των Βερσαλλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμφωνήθηκε στις 11 Μαρτίου, και ενσωματώνει την ανάγκη για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία και της ενεργειακής διαφοροποίησης, ιδίως μέσω του προγράμματος Repower EU που θα χρηματοδοτήσει σχετικά έργα».

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο υπουργός Επικρατείας επιχειρηματολογεί ότι «η καλύτερη του προσδοκώμενου εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2021, τα μεγαλύτερα έσοδα το πρώτο τρίμηνο του 2022 και τα ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα 40 δισ. που χτίσαμε με διορατικότητα, μας επιτρέπουν να υιοθετούμε στοχευμένα μέτρα για την ανακούφιση, στο μέτρο του δυνατού, των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας», παραπέμποντας, έτσι, στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2 δισ. του Υπουργείου Οικονομικών. Διευκρινίζει, πάντως, ότι «οι αντοχές μας δεν είναι ανεξάντλητες ούτε θα πρέπει να παρασυρθούμε σε δημοσιονομική ανευθυνότητα. Όμως, προσδοκούμε ότι και με τα μέτρα που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον έλεγχο στην χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τα επώδυνα αποτελέσματα του μεγαλύτερου πληθωρισμού της τελευταίας 25ετίας. Επιπλέον, παρά τις αντιξοότητες, συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας για φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις πολιτών και επιχειρήσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου», συμπληρώνει.

Στον «πόλεμο» κατά της κερδοσκοπίας, υπογραμμίζει ότι «έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής πρόστιμα σε επιχειρήσεις συνολικού ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί η εκκαθάριση πολλών ακόμη περιπτώσεων ελέγχου» - κι όλα αυτά, όπως εξηγεί, χάρη στη διάταξη που ψηφίστηκε στις αρχές Μαρτίου η οποία απαγορεύει την αποκόμιση μεγαλύτερου κέρδους σε σχέση με πέρυσι από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος που είναι απαραίτητο για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή.

Ειδικά στο ζήτημα της ενέργειας, «αναμένουμε τα επεξεργασμένα δεδομένα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Όσοι στο πλαίσιο της εύκολης πολιτικής αντιπαράθεσης προπετώς επικαλούνται υψηλά κέρδη των παρόχων, θα πρέπει να αναμένουν τα επίσημα στοιχεία», ανταπαντά, παραπέμποντας ταυτόχρονα στην πρωθυπουργική εξαγγελία για «φορολόγηση 90% στα τυχόν συγκυριακά κέρδη που προέκυψαν την τελευταία περίοδο. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να λειτουργήσει σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, κερδοσκοπώντας πάνω στην κρίση», είναι το μήνυμα που στέλνει ο Γ. Γεραπετρίτης.

Στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στον πρωτογενή τομέα, θα προστεθούν και άλλα, προαναγγέλλει, όπως «υποχρεωτική παρακολούθηση των αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων σε όλα τα επίπεδα της εφοδιαστικής αλυσίδας, μερική κατάργηση της αγρανάπαυσης, αναζήτηση υποκατάστατων προϊόντων και εναλλακτικών αγορών και διευκόλυνση εισαγωγών από τρίτες χώρες. Διαθέτουμε ένα πλήρες σχέδιο για την αποφυγή επισιτιστικής κρίσης», καθησυχάζει με την ταυτόχρονη διαβεβαίωση ότι «με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα η χώρα μας δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα».

Η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία επισημαίνει ότι «όσο δεν τερματίζεται η εισβολή, οι κυρώσεις θα εντείνονται μαζί με την προσπάθεια δημιουργίας ανθρωπιστικών διαύλων στις εμπόλεμες περιοχές», ενώ για την «επαμφοτερίζουσα», όπως την χαρακτηρίζει, πολιτική της Τουρκίας στο θέμα της επιβολής των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, σημειώνει ότι «δεν την έχει ωφελήσει έμπρακτα», εξηγώντας παράλληλα το «γιατί»: «Εξακολουθεί να παραμένει εκτός του προγράμματος των F35, ακόμη και της αναβάθμισης των F16, παρά τις περί του αντιθέτου προαναγγελίες, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε εκ νέου με σαφήνεια τις εθνικές μας θέσεις στη Στρατηγική Πυξίδα της 21ης Μαρτίου. Όταν δεν καταδικάζεις απερίφραστα μια παράνομη εισβολή, η Ιστορία θα σε τιμωρήσει».

Στον αντίποδα, «η σθεναρή και ξεκάθαρη θέση που έλαβε η Ελλάδα ενισχύει την παράστασή της στην αιχμή της ενωμένης Δύσης. Η στάση μας δεν διαμορφώνεται, κατά βάση, από την προσδοκία εφήμερων ωφελημάτων στη διεθνή σκακιέρα αλλά, πρωτίστως, από το αίσθημα δικαίου που στηρίζεται στις αξίες του ευρωπαϊκού ανθρωπισμού, τις οποίες εξάλλου η χώρα μας συνδιαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό. Η πίστη σε αυτές τις αξίες και η αξιοπιστία της ελληνικής διπλωματίας μας έχουν προσδώσει μεγάλη εθνική αυτοπεποίθηση, ώστε να μην ετεροκαθοριζόμαστε από την πολιτική άλλων κρατών».

Στόχος, η αυτοδυναμία, αλλά όχι αυτοσκοπός

Κλείνοντας με τα εκλογικά σενάρια, ο υπουργός Επικρατείας προσεγγίζει το θέμα λέγοντας ότι «η επίτευξη αυτοδυναμίας στις εκλογές είναι στόχος μας αλλά δεν συνιστά αυτοσκοπό. Είναι το μέσο για να κατακτηθεί η κυβερνητική σταθερότητα που είναι απολύτως αναγκαία για να προχωρήσει η χώρα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ιδίως σε περιόδους πολλαπλών κρίσεων. Ετερόκλητες και ευκαιριακές κυβερνητικές συνεργασίες μπορεί όχι μόνο να προκαλούν αστάθεια αλλά και να έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τη χώρα, όπως απέδειξε η περίοδος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Εμείς θα αναζητήσουμε από τον ελληνικό λαό ισχυρή εντολή αλλά δεν έχουμε την πολιτική έπαρση να αποκλείουμε εκ προοιμίου τη συνεργασία με άλλα κόμματα με τα οποία θα μπορούσε δυνητικά να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση», στάση την οποία χρεώνει στον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη. Εξάλλου, καταλήγει, «η ίδια η σύνθεση της σημερινής κυβέρνησης υποδηλώνει έναν πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα που δεν είχαμε συναντήσει σε καμία μονοκομματική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ρωσία: Όπλα που παραδίδουν δυτικές χώρες στην Ουκρανία καταλήγουν στη «μαύρη αγορά»

23:44

Βόρεια Μακεδονία - Βουλγαρία: Ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε τα Σκόπια να αποδεχτούν την πρόταση της ΕΕ

23:31

Κίνα: Κλείνουν σχολεία, μπαρ, πολιτιστικοί χώροι στην πόλη Σιάν μετά τον εντοπισμό 18 κρουσμάτων της Όμικρον

23:21

Σπίρτζης: Να μην έχουν οι κάτοικοι της Φωκίδας την αντιμετώπιση που είχαν οι κάτοικοι της Εύβοιας και της Ηλείας

23:06

Wall Street: Συνεδρίαση roller coaster την Τρίτη - «Μάζεψε» τις απώλειες ο Dow, ισχυρά κέρδη ο Nasdaq

22:59

Κιρ Στάρμερ: Ο ηγέτης των Εργατικών θα δεχόταν τις πρόωρες εκλογές - «Χρειαζόμαστε αλλαγή, η κυβέρνηση καταρρέει»

22:45

ΡΑΕ: Οδηγίες προς τους παρόχους ενέργειας για την υιοθέτηση πρότυπου εγγράφου

22:27

Πυροσβεστική: Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας

22:15

Βρετανία: Εντείνεται η πολιτική κρίση - Παραιτήθηκε και ο αντιπρόεδρος των Τόρις και δύο βουλευτές

22:10

Πετρέλαιο: Ραγδαία πτώση κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι

22:00

Βρετανία: Η Λιζ Τρας στο πλευρό του Τζόνσον μετά από τις παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών

21:55

Μακελειό 4ης Ιουλίου: Ο δράστης έκανε σχέδια επί εβδομάδες - Μεταμφιέστηκε σε γυναίκα για να μην τον αναγνωρίσουν

21:40

Τουρκία: Δακρυγόνα ενάντια σε πορεία Pride στην Άγκυρα

21:28

Τσίπρας: Σχέδιο τεσσάρων αξόνων για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

21:19

Πανελλήνιες: Την Τετάρτη η ανακοίνωση των βαθμών των Ειδικών Μαθημάτων

21:11

Μενδώνη: Ο φωτισμός του ανελκυστήρα της Ακρόπολης έγινε για λόγους συντήρησής του

21:03

Χρυσός: Νέο χαμηλό για το 2022 με απώλειες άνω του 2%

21:01

Ουκρανία: Οι κάτοικοι της Μαριούπολης λαμβάνουν 5 λίτρα πόσιμου νερού την εβδομάδα

20:35

Grivalia Hospitality: Στις πύλες του Amanzoe έφτασε η φωτιά - Ασφαλείς ένοικοι και προσωπικό

20:34

Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην Τζια

20:24

Βρετανία: Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών

20:19

ΗΠΑ: «Μπλόκο» βουλευτών κατά της πώλησης F16 στην Τουρκία

20:07

Gazprom: Καθυστερήσεις στις πληρωμές κουπονιών σε δολάρια και φράγκο για τους κατόχους ομολόγων της

20:07

Δεύτερες σκέψεις από Eurogroup για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία καθώς ξεφεύγει η ενεργειακή κρίση

20:03

Dimand: Στα 98 εκατ. ευρώ τα αντληθέντα κεφάλαια από τη Δημόσια Προσφορά - Από 6/7 οι μετοχές στο ΧΑ

19:51

Η Hellenic Cables εισέρχεται στην ασιατική αγορά προμηθεύοντας inter-array καλώδια

19:44

Ιταλία: Αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από κορονοϊό

19:40

doValue: Στην Αθήνα ο CEO του Ομίλου, A. Mangoni – Εύσημα για τις επιδόσεις της ελληνικής θυγατρικής

19:24

Morgan Stanley: Χειρότερη από το αναμενόμενο η επιβράδυνση στην οικονομία των ΗΠΑ

19:20

ElvalHalcor: Ολοκληρώθηκε η διάθεση του συνόλου των αντληθέντων κεφαλαίων του ομολόγου