Η Γερμανία ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη έλλειψη σε φυσικό αέριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Γερμανία ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη έλλειψη σε φυσικό αέριο
Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία επίπεδα έκτακτης ανάγκης, το οποίο δεν προβλέπει περιορισμούς στη διάθεση του φυσικού αερίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:17

Η Γερμανία ενεργοποίησε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα βοηθήσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να διαχειριστεί την περιορισμένη προμήθεια ενέργειας, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες πως η Ρωσία θα μπορούσε πράγματι να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου ξεκίνησε την πρώτη (επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης) από τις τρεις πιθανές φάσεις του σχεδίου αντιμετώπισης των πιέσεων στην προσφορά ενέργειας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει εντατική παρακολούθηση της κατανάλωσης και των αποθεμάτων φυσικού αερίου και πρόκειται για «προληπτική δράση», διευκρίνισε ο Χάμπεκ. Ο υπουργός εξήγησε ότι ενεργοποίησε το συγκεκριμένο στάδιο «λόγω επικείμενης επιδείνωσης της κατάστασης εφοδιασμού», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για την ώρα δεν διαπιστώνεται πρόβλημα στη διαδικασία. «Πρέπει παρόλα αυτά να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός.

Η κίνηση έρχεται μετά τις επίμονες δηλώσεις της Ρωσίας ότι οι πληρωμές ενέργειας θα γίνονται σε ρούβλι αντί για ευρώ ή δολλάρια, ένα αίτημα που οι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης έχουν αρνηθεί.

Ο Χάμπεκ απηύθυνε πάντως έκκληση προς τους καταναλωτές - ιδιώτες και επιχειρήσεις - να κάνουν «όσο το δυνατόν περισσότερη» οικονομία στη χρήση. «Κάθε κιλοβατώρα που εξοικονομούμε, βοηθά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει το παν προκειμένου να εξακολουθήσει να εγγυάται την ασφάλεια εφοδιασμού για τη χώρα» και πρόσθεσε ότι έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνονται σε ρούβλια οι παραδόσεις φυσικού αερίου, ο κ. Χάμπεκ τόνισε ότι η Γερμανία είναι προετοιμασμένη και «δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση των συμβολαίων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

DW: Αντέχει η Γερμανία χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο;

Σολτς: Η εμμονή του Πούτιν μπορεί να οδηγήσει στο ξέσπασμα πολύ ευρύτερου πολέμου στην Ευρώπη

Σολτς για κυρώσεις: Όλοι θα υποφέρουμε, αλλά η Ρωσία θα υποφέρει περισσότερο

gazzetta
gazzetta reader insider insider