ΕΕΕΠ: Τι σχεδιάζει για πρακτορεία και ψυχαγωγικά παιχνίδια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕΕΠ: Τι σχεδιάζει για πρακτορεία και ψυχαγωγικά παιχνίδια
Στο τραπέζι του διαλόγου με τους ιδιοκτήτες πρακτορείων αλλά και τους παρόχους ψυχαγωγικών παιγνίων έχει κάτσει η διοίκηση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) με στόχο να βρεθούν λύσεις στα σημαντικά προβλήματα  που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας.

Στο τραπέζι του διαλόγου με τους ιδιοκτήτες πρακτορείων αλλά και τους παρόχους ψυχαγωγικών παιγνίων έχει κάτσει η διοίκηση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) με στόχο να βρεθούν λύσεις στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρακτορεία έμειναν κλειστά για σημαντικά μεγάλο χρονικό διάστημα, ως μέτρο της μείωσης της διασποράς του COVID - 19 ουσιαστικά μηδενίζοντας τα έσοδά τους.

Ωστόσο για το 2021 έχουν ήδη καταβάλει στην Επιτροπή περίπου 1,2 εκατ. ευρώ που αποτελούν τα μηνιαία τέλη που είναι υποχρεωμένα να καταβάλλουν, παρότι δεν λειτουργούσαν.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕΕΠ προτίθεται να αναθέσει μελέτη προκειμένου άμεσα να αναζητηθεί ο νόμιμος τρόπος ώστε τα χρήματα που δόθηκαν το 2021 να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τα τέλη του 2022, ουσιαστικά βοηθώντας τα πρακτορεία να αποκτήσουν ρευστότητα.

Μάλιστα ήδη υπάρχει σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών οπότε πλέον αναζητείται νόμιμος τρόπος ώστε τα χρήματα που έχει ήδη εισπράξει η Επιτροπή να χρησιμοποιηθούν για τις υποχρεώσεις των πρακτορείων το 2022.

Πρόκειται για την πρώτη κίνηση που θα κάνει η Επιτροπή ώστε να υπάρξει νέο θετικό πλαίσιο λειτουργίας για τα πρακτορεία ενώ ήδη έχει ξεκινήσει διάλογος μεταξύ ΕΕΕΠ και Πρακτορείων και για επιπλέον παρεμβάσεις που θα συμφωνηθούν από κοινού.

Ψυχαγωγικά Παίγνια

Παράλληλα μέχρι τα μέσα Απριλίου αναμένεται να έχει αλλάξει το πλαίσιο που διέπει τα ψυχαγωγικά παίγνια ανάμεσα στα οποία είναι και τα μηχανήματα που έχουν τοποθετηθεί σε παιδότοπους και άλλα σημεία ψυχαγωγίας και με αντίτιμο παιδιά και ενήλικες παίζουν για να κερδίσουν λούτρινα ή άλλου είδους παιχνίδια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πλαίσιο που διέπει αυτά τα παιχνίδια είναι ιδιαίτερα αυστηρό και προκαλεί την επιβολή προστίμων ακόμα και για ελάχιστη μετατόπιση του μηχανήματος από την αρχική θέση του.

Αυτό έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα κυρίως σε παιδότοπους που ενώ έμειναν κλειστά για σχεδόν όλο το 2021 σε ελέγχους τους επιβλήθηκαν πρόστιμα για τέτοιου είδους παρατυπίες.

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΕΕΠ τα πρόστιμα αυτά αν και έχουν επιβληθεί δεν πρόκειται να εισπραχθούν καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα σήμαινε και «λουκέτο» για πολλά από αυτά τα μαγαζιά.

Το πλαίσιο αυτό είναι πλέον και αναχρονιστικό καθώς έχει σχεδιαστεί το 2000 και πλέον απαιτείται μία πιο σύγχρονη προσέγγιση για τα ψυχαγωγικά παίγνια.

Έτσι μέσα στον Απρίλιο θα συνταχθεί και θα υπάρξει νέο πλαίσιο για την συγκεκριμένη αγορά δίνοντας «ανάσα» σε όλους όσους ασχολούνται με αυτόν τον κλάδο ο οποίος επλήγη σημαντικά από την πανδημία.

Το πλήγμα στα επίγεια παίγνια

Το σημαντικό πλήγμα που έχουν δεχθεί τα επίγεια παίγνια καταγράφεται και στα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε πρόσφατα στη Βουλή ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ κ. Δ. Τζανάτος.

Σύμφωνα με αυτά στα επίγεια παίγνια, το GGR εκτιμάται στα 1,05 δισ. ευρώ καταγράφοντας οριακή αύξηση 2% από τα 1,03 δισ. ευρώ του 2020.

Ωστόσο, σε σχέση με το 2019 που δεν υπήρχαν περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού, η μείωση αγγίζει το 71%, καθώς είχαν διαμορφωθεί σε 1,79 εκατ. ευρώ.

Η πορεία των επίγειων παιγνίων (πρακτορεία ΟΠΑΠ, λαχεία, ιππόδρομος) είναι σταθερά πτωτική τα τελευταία χρόνια.

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής, ο κ. Ντζανάτος είχε υπογραμμίσει ότι από το 2009 έως το 2021, γίνονται εμφανείς οι επιδράσεις της κρίσης, της τεχνολογικής μετάβασης και της πανδημίας στον χώρο των παιγνίων.
Στα επίγεια παίγνια τα έσοδα μειώθηκαν το 2021, έναντι του 2009, κατά 47%, δηλαδή από 8,7 δισ. ευρώ σε 4,6 δισ. ευρώ.

Από το 2009 έως το 2021, το GGR των πρακτορείων του ΟΠΑΠ υποχώρησε κατά 50%, με το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων από επίγεια παίγνια του ομίλου να διαμορφώνεται σε 865,7 εκατ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ.

Μάλιστα αναφερόμενος στους στόχους του 2022 για τα Πρακτορεία, ο κ. Ντζανάτος είχε προαναγγείλει ότι στοχεύει σε πολιτικές παρέμβασης για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας μετά την πανδημία καθώς και την επεξεργασία προτάσεων για τη βιωσιμότητα των πρακτορείων σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στον κλάδο των παιγνίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι αποφάσισε το Δ.Σ. της ΕΕΕΠ για τα ηλεκτρονικά παίγνια – Οι 3 αλλαγές 

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider