Πρώτη αλλαγή βάρδιας στο Τσερνόμπιλ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτη αλλαγή βάρδιας στο Τσερνόμπιλ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Η ουκρανική εθνική ρυθμιστική αρχή επιβεβαίωσε ότι όσοι αποχώρησαν έχουν ήδη αντικατασταθεί από άλλους Ουκρανούς εργαζόμενους.

Περίπου το μισό προσωπικό βάρδιας που εργαζόταν χωρίς διακοπή στις εγκαταστάσεις πυρηνικών αποβλήτων στο Τσέρνομπιλ, από την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24/2, κατάφερε να επιστρέψει σπίτι του.

Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το πλέον «ανενεργό» πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, όπου βρίσκονται απόβλητα μετά το - χειρότερο στην ιστορία - πυρηνικό δυστύχημα του 1986, αναφέρει το Reuters.

Οι εργαζόμενοι που έτυχε να εργάζεται εκείνη την ημέρα, εξακολούθησαν να διαχειρίζονται την καθημερινή λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου και δεν είχαν τη δυνατότητα να αντικατασταθούν από την επόμενη βάρδια, κάτι που σύμφωνα με τη Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ήταν μια αυξανόμενη απειλή για την ασφάλεια των ίδιων και των εγκαταστάσεων.

«Η Ουκρανία ενημέρωσε την ΙΑΕΑ ότι περίπου το μισό προσωπικό κατάφερε επιτέλους να επιστρέψει σπίτι του, αφού εργάστηκε στο εργοστάσιο που ελέγχεται από τη Ρωσία επί σχεδόν τέσσερις εβδομάδες», επεσήμανε τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Ραφαέλ Γκρόσι.

«Η ουκρανική εθνική ρυθμιστική αρχή επιβεβαίωσε ότι όσοι αποχώρησαν έχουν ήδη αντικατασταθεί από άλλους Ουκρανούς εργαζόμενους», πρόσθεσε, εκφράζοντας την «ικανοποίησή του» για την εξέλιξη αυτή.

Η ΙΑΕΑ δεν λαμβάνει πάντα δεδομένα από τα συστήματα παρακολούθησης που διαθέτει στο Τσερνόμπιλ, αλλά αυτά της μεταδίδονται από άλλους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Γραμμή υψηλής τάσης στο Τσερνόμπιλ επλήγη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις

Η ΙΑΕΑ καταγγέλλει τη ρωσική εισβολή - Το Κίεο ζητά μέτρα προστασίας των πυρηνικών της εγκαταστάσεων

Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας: «Ανησυχία» για τα πυρηνικά εργοστάσια του Τσερνόμπιλ και της Ζαπορίζια

gazzetta
gazzetta reader insider insider