Ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου στη Μαριούπολη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου στη Μαριούπολη
Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ.

Ξεκίνησε πριν από λίγο η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, σύμφωνα με ενημέρωση διπλωματικών πηγών.

Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι ανωτέρω αναμένεται να κινηθούν με κατεύθυνση τα δυτικά και για λόγους ασφαλείας δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν λεπτομέρειες.

Δένδιας: Σε εξέλιξη η προσπάθεια εκκένωσης του Έλληνα προξένου

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με παρέμβασή του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλή, ενημέρωσε ότι «αυτή την στιγμή εξελίσσεται η προσπάθεια εκκένωσης και του Έλληνα προξένου από την Μαριούπολη μαζί με το προσωπικό του ΟΑΣΕ».

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «οι εικόνες που μεταφέρει ο τηλεοπτικός φακός από τις εξελίξεις στην Ουκρανία είναι τραγικές, τις βλέπουμε όλοι και μέσα σε αυτό το πολεμικό πλαίσιο που προεκλήθη από τη ρωσική εισβολή, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και ομογενείς μας και Έλληνες διπλωμάτες» και προσέθεσε.

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αυτή την στιγμή εξελίσσεται η προσπάθεια εκκένωσης του Έλληνα προξένου από την Μαριούπολη μαζί με το προσωπικό του ΟΑΣΕ. Και εάν οι πληροφορίες είναι ακριβείς βρίσκονται ήδη στην κατεύθυνση προς Ζαπορίζια. Έχω την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επιστρέψει ασφαλής στην πατρίδα μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε, επίσης, πως «μαζί με τις ευχές όλων μας που τον συνοδεύουν θέλω να πω ξεκάθαρα πως η παρουσία του στην Μαριούπολη και η προσπάθεια του να προστατεύσει και βοηθήσει τους ομογενείς μας, όπως άλλωστε και η προσπάθεια του πρέσβη Φραγκίσκου Κωσταντέλου, του Δημήτρη Δόχτση και του προξένου μας στην Μαριούπολη τιμούν την πατρίδα μας και τους απευθύνω και πάλι τα θερμότερα συγχαρητήριά μου»

Πάνω από 70 λεωφορεία έτοιμα για την απομάκρυνση αμάχων από το Σούμι

Περισσότερα από 70 λεωφορεία είναι έτοιμα στην πολιορκημένη πόλη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία για να απομακρύνουν αμάχους που έχουν συγκεντρωθεί πριν από μια επιχείρηση «ασφαλούς διέλευσης» την οποία ο Ερυθρός Σταυρός ελπίζει να ξεκινήσει σήμερα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

«Οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί», δήλωσε στο Reuters στη Γενεύη ο Γουάτσον, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). «Ελπίζουμε τουλάχιστον να ξεκινήσουμε αυτήν την επιχείρηση σήμερα».

Νωρίτερα, ο Γουάτσον είπε σε ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη ότι η ΔΕΕΣ και ο Ουκρανικός Ερυθρός Σταυρός ελπίζουν να οργανώσουν την απομάκρυνση αμάχων με δύο νηοπομπές με περίπου 30 λεωφορεία σε ασφαλή περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider