Υπ. Υποδομών: Μέσω συμβούλου θα «σκανάρει» περιβαλλοντικές μελέτες/αδειοδοτήσεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπ. Υποδομών: Μέσω συμβούλου θα «σκανάρει» περιβαλλοντικές μελέτες/αδειοδοτήσεις
Αναζητάει συνδρομή συμβούλου για τον έλεγχο, τη συμπλήρωση, τη διόρθωση, την επικαιροποίηση και την προώθηση της διαδικασίας έγκρισης περιβαλλοντικών μελετών.

Σύμβουλο ο οποίος θα βοηθήσει αρμόδιες υπηρεσίες του, εν προκειμένω τη Διεύθυνση Οδικών Υποδομών, στην προώθηση και ολοκλήρωση της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης έργων αναζητάει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Προς την κατεύθυνση αυτή απέστειλε σε 3 εξειδικευμένα γραφεία συμβούλων πρόσκληση προκειμένου να συμμετάσχουν στην διαδικασία διαπραγμάτευσης που θα πραγματοποιηθεί με την υποβολή της προσφοράς τους.

Προφανώς, στο υπουργείο επιθυμούν να αντιμετωπίσουν, έχοντας και την υποστήριξη ειδικών συμβούλων, τις τυχόν αρρυθμίες, καθυστερήσεις και τα προβλήματα που συνήθως ανακύπτουν στην προώθηση και ολοκλήρωση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων, τουλάχιστον στον βαθμό της προετοιμασίας που αφορά στο υπ. Υποδομών και Μεταφορών. Άλλωστε, ανάμεσα στις «παγίδες» που ενίοτε καθυστερούν την προώθηση διαγωνισμών και έργων είναι και τα περιβαλλοντικά ζητήματα (μελέτες κ.α.), είτε σε projects μικρότερου μεγέθους είτε και σε έργα προϋπολογισμού δεκάδων και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Πολλές είναι οι περιπτώσεις έργων και δημοπρατήσεων που έχουν καθυστερήσει ή κολλήσει σε περιβαλλοντικά ζητήματα, στην πληρότητα στοιχείων και μελετών, σε σχέδια και γνωμοδοτήσεις, σε πολλά μέτωπο υποδομών. Με το υπουργείο να ευελπιστεί, κατά τα φαινόμενα, μέσω της αναζήτηση εξωτερικής υποστήριξης να «τρέξει» καλύτερα και γρηγορότερα τέτοια θέματα στο μέτωπο των οδικών υποδομών.

Αντικείμενο της σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου είναι η υποβοήθηση της Δ/νσης Οδικών Υποδομών στον έλεγχο, τη συμπλήρωση, τη διόρθωση, την επικαιροποίηση και την προώθηση της διαδικασίας έγκρισης περιβαλλοντικών μελετών, έργων της Υπηρεσίας ή/και της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών.

Όπως σημειώνεται, αναλυτικότερα το αντικείμενο της προτεινόμενης σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου αφορά στην υποβοήθηση της Δ13 στα ακόλουθα αντικείμενα:

· Πραγματοποίηση ενδελεχούς έλεγχού των περιβαλλοντικών μελετών, ως προς την πληρότητα τους αλλά και ως προς την τεχνική και επιστημονική τους τεκμηρίωση. Κατά τον έλεγχο και την αξιολόγηση των μελετών θα ακολουθούνται οι διαδικασίες και τα κριτήρια που ορίζονται στην ΥΑ 167563/2013 όπως ισχύει και θα συντάσσονται έντυπα ελέγχου πληρότητας.

· Διατήρηση συνεχούς επικοινωνίας δια ζώσης με την αδειοδοτούσα αρχή (ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις) για την επίσπευση της αδειοδοδοτικής διαδικασίας.

· Συλλογή γνωμοδοτήσεων των φορέων και παρακολούθηση της ενσωμάτωσης τυχόν συμπληρώσεων/ τροποποιήσεων επί των μελετών

· Σε συνεννόηση και σύμφωνα με τις οδηγίες της Αδειοδοτούσας Αρχής, υποβοήθηση στη σύνταξη σχεδίου της εκάστοτε Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων/ Απόφασης Τροποποίησης Περιβαλλοντικών Όρων/ Απόφασης Ανανέωσης ΑΕΠΟ για την επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης.

· Υποβοήθηση στη σύνταξη σχετικών γνωμοδοτήσεων επί Περιβαλλοντικών Μελετών και Στρατηγικών Περιβαλλοντικών μελετών, για τις οποίες γνωμοδοτεί η Υπηρεσία.

Η συνολική δαπάνη της υπόψη σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου ανέρχεται στο ποσό των 139.000,00€ (πλέον Φ.Π.Α. 24%). Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών είχε οριστεί η 8η Μαρτίου 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider