Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων - «Mικρές θετικές εξελίξεις» για ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων - «Mικρές θετικές εξελίξεις» για ανθρωπιστικούς διαδρόμους
Κατοχύρωση ουδετερότητας, αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικό έδαφος και του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητα εδάφη, οι απαιτήσεις της Ρωσίας από την Ουκρανία.

Τελευταία ενημέρωση 21:10

Ρωσία και Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ, αφού ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ποντολιάκ ανέφερε ότι στις σημερινές συνομιλίες επιτεύχθηκε «μικρή πρόοδος» όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των αμάχων. Δεν υπήρξε όμως κάποια συμφωνία που να βελτιώνει σημαντικά την ευρύτερη κατάσταση.

Ωστόσο ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών.

Ο Λεονίντ Σλούτσκι από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση το επόμενο βήμα (των διαπραγματεύσεων) θα φέρει ένα οριστικό αποτέλεσμα. «Ελπίζουμε ότι θα αναληφθούν σύντομα οι επόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων», πρόσθεσε ο Σλούτσκι. «Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σημαντικότερη πρόοδο», πρόσθεσε.

«Ο επόμενος, τέταρτος γύρος, θα διεξαχθεί πολύ-πολύ σύντομα», είπε ο Λεονίντ Σλούτσκι μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση. «Δεν θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία ακόμη. Θα καθοριστεί πιθανότατα αύριο», πρόσθεσε.

Οι όροι της Ρωσίας για άμεση διακοπή της «στρατιωτικής της δράσης»

Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να αλλάξει το Σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις «αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ» ως ανεξάρτητα εδάφη, προκειμένου να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ είπε στο Reuters ότι η Μόσχα έχει δηλώσει στο Κίεβο πως είναι έτοιμη να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση «αμέσως» αν το Κίεβο εκπληρώσει τους όρους αυτούς. Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ουκρανία γνωρίζει τους όρους. «Και τους είπαν ότι όλα αυτά μπορούν να σταματήσουν σε μια στιγμή».

Για το θέμα της ουδετερότητας, είπε: «Θα πρέπει να κάνουν τροποποιήσεις στο σύνταγμα σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απέρριπτε οποιονδήποτε στόχο να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ. Αυτό είναι δυνατό μόνο με αλλαγές στο Σύνταγμα». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επέμεινε ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να ασκήσει περαιτέρω εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία.

«Ολοκληρώνουμε πραγματικά την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Θα την ολοκληρώσουμε. Αλλά το κυριότερο είναι ότι η Ουκρανία να διακόψει τη στρατιωτική της δράση. Θα πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική τους δράση και τότε κανείς δεν θα πυροβολεί», είπε.

«Θα πρέπει να προβούν σε τροποποιήσεις στο Σύνταγμά τους σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απορρίψει οποιονδήποτε στόχο να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ. Έχουμε επίσης μιλήσει για το πώς θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος και ότι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι ανεξάρτητα κράτη. Και Αυτό είναι όλο. Θα σταματήσει σε μια στιγμή», είπε ο Πεσκόφ στο Reuters.

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων

Την ίδια ώρα, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την ολομέτωπη επίθεσή του στην Ουκρανία για 12η ημέρα, βομβαρδίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Χαρκίβ, και σφίγγοντας τον κλοιό στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Παράλληλα, οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη και Σούμι, με προσωρινή κατάπαυση του πυρός, δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ιρένα Βερετσούκ. Η Βερεστσούκ είπε ότι υπάρχουν σχεδόν 300.000 άμαχοι που είναι άμεσης ανάγκης να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη, η οποία δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις. Εκπρόσωποι του ΟΗΕ συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, είπε.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, ώστε να επιτραπεί στους αμάχους, η έξοδος τους από εμπόλεμες ζώνες. Ωστόσο, κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα, με τις πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη, σχετικά με παραβιάσεις τοπικών καταπαύσεων του πυρός.

Το Κίεβο απέρριψε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που πρότεινε η Μόσχα. «Δεν είναι μια αποδεκτή πρόταση», τόνισε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Εξάλλου η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι το Κίεβο ζήτησε από τη Μόσχα να συμφωνήσει σε εκεχειρία από σήμερα το πρωί προκειμένου να μπορέσουν οι Ουκρανοί που είναι εγκλωβισμένοι σε πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας να καταφέρουν να φτάσουν ως τη Λβιβ, στα δυτικά.

Η Ουκρανία κατήγγειλε ότι η ρωσική πρόταση για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι «εντελώς ανήθικη», αφού η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει στους αμάχους να φεύγουν με την προϋπόθεση να καταφεύγουν στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία.

Εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε ότι οι Ουκρανοί πολίτες θα πρέπει να μπορούν να καταφεύγουν σε ουκρανικό έδαφος, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εμπόδισε προηγούμενες απόπειρες εκκένωσης των ουκρανικών πόλεων.

«Είναι μια εντελώς ανήθικη ιστορία. Τα δεινά των ανθρώπων χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί η επιθυμητή τηλεοπτική εικόνα», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος σε γραπτό μήνυμά του. «Αυτοί είναι πολίτες της Ουκρανίας, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να καταφεύγουν σε ουκρανικό έδαφος», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι δεν συμμορφώνεται με τις συμφωνίες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, προκειμένου να διευκολυνθεί η φυγή των αμάχων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Νωρίτερα σήμερα ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει σήμερα προσωρινή κατάπαυση του πυρός προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στις πόλεις Κίεβο, Χάρκιβ, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο ρωσικός στρατός πρόσθεσε ότι θα ανοίξει έναν διάδρομο μεταξύ του Κιέβου και της λευκορωσικής πόλης Γκόμελ, που βρίσκεται κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Δύο άλλοι διάδρομοι θα ξεκινούν από τη Μαριούπολη μέσω των οποίων οι άμαχοι θα μπορούν να κατευθύνονται είτε προς τη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον, είτε προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια. Η Μόσχα διευκρίνισε ότι ένας άλλος διάδρομος θα ξεκινά από τη Χαρκίβ ως τη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ. Τέλος δύο διάδρομοι θα δημιουργηθούν για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Σούμι: ο ένας με κατεύθυνση το Μπέλγκοροντ κα ο άλλος προς την Πολτάβα στην Ουκρανία.

Όσοι άμαχοι αποχωρούν από το Κίεβο θα μεταφέρονται με αεροσκάφη στη Ρωσία, διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιήσει drones για να παρακολουθεί τη διαδικασία απομάκρυνσης.

Δύο προηγούμενες απόπειρες απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα το Σαββατοκύριακο απέτυχαν λόγω της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται.

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό του αεροδρομίου Βινίτσια

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τον βομβαρδισμό από τον ρωσικό στρατό του αεροδρομίου Βινίτσια, το οποίο βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης. «Σήμερα στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) 15 άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων εννέα νεκροί: Πέντε άμαχοι και τέσσερις στρατιώτες», επεσήμαναν στο Telegram, ενώ πρόσθεσαν ότι «οι έρευνες συνεχίζονται» για τον εντοπισμό άλλων πιθανών θυμάτων.

Ρωσικά άρματα μάχης πυροβολούν το αεροδρόμιο Μικολάιφ

Ρωσικά άρματα μάχης πυροβολούν το κεντρικό αεροδρόμιο στη νότια περιοχή Μικολάιφ της Ουκρανίας, του οποίου οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν νωρίτερα ανακτήσει τον έλεγχο από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ σε διαδικτυακή ανάρτησή του.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες επιτέθηκαν στη Μαριούπολη

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της Μαριούπολης, μια πόλη-λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα, με μάχες να σημειώνονται κυρίως στο δυτικό της τμήμα, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κηρύξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός προκειμένου να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη, που υπό κανονικές συνθήκες έχει 400.000 κατοίκους.

Κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί στη Χαρκίβ - Σφίγγει ο κλοιός στο Κίεβο

Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη Χαρκίβ, στη βορειοανατολική Ουκρανία, με στόχους μεταξύ άλλων αθλητικό συγκρότημα τοπικού πανεπιστημίου και πολιτικές κτιριακές υποδομές, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη Χαρκίβ, στην Τσερνιγκίβ (βόρεια), στη Σούμι (βορειοανατολικά) και στη Μικολάγεφ (νότια), ενώ «συγκεντρώνουν πόρους για να εξαπολύσουν έφοδο» στο Κίεβο.

Στην πρωτεύουσα, ο ουκρανικός στρατός διαμηνύει πως είναι έτοιμος να καταστρέψει την τελευταία γέφυρα που συνδέει την πόλη με τις δυτικές επαρχίες, για να φρενάρουν την προέλαση των ρωσικών αρμάτων μάχης. Το επιτελείο αναμένει τη ρωσική έφοδο «εντός ημερών».

«Αν λάβουμε διαταγή, ή αν δούμε τους Ρώσους να προελαύνουν, θα την ανατινάξουμε (...) με όσα περισσότερα άρματα του εχθρού πάνω της είναι δυνατό», δήλωσε ο λοχίας «Κάσπερ», μέλος μονάδας ουκρανών εθελοντών.

Σκληρές μάχες διεξάγονταν όλη μέρα χθες στην περιφέρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ειδικά γύρω από τους οδικούς άξονες που οδηγούν προς τη Ζιτόμιρ (150 χλμ. δυτικά) και την Τσερνιγκίβ (150 χλμ. βόρεια).

Σε δυτικά προάστια του Κιέβου, ιδίως στο Ιρπίν, βομβαρδίζονταν κτίρια «από το πρωί ως το βράδυ», κατόπιν «μπήκε άρμα μάχης». «Ήταν τρομακτικό, φοβηθήκαμε πολύ. Νομίζαμε ότι δεν θα καταφέρναμε να φύγουμε» ζωντανοί, είπε η Τατιάνα Βοζνιουτσένκο, κάτοικος του προαστίου αυτού, ηλικίας 52 ετών.

Ταυτόχρονα, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την πολιορκία του στρατηγικής σημασίας λιμανιού της Μαριούπολης, στην Αζοφική Θάλασσα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου και η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων για ανθρωπιστικούς λόγους απέτυχε χθες Κυριακή. Ενώ ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται να βομβαρδίσει το λιμάνι της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα.

Ρωσικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τη θάλασσα έπληξαν σήμερα το χωριό Τούζλι, στην περιφέρεια της Οδησσού, ανέφερε εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού στην περιοχή, ο Σεργκέι Μπρατσούκ. Εξήγησε ότι οι πύραυλοι είχαν στόχο «κρίσιμες υποδομές». Δεν αναφέρθηκαν πάντως τραυματισμοί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επικαλέστηκε η εφημερίδα Wall Street Journal, υποστήριξαν ότι η Ρωσία έχει στρατολογήσει Σύρους μισθοφόρους, με εμπειρία στην αντιμετώπιση αντάρτικου πόλης, για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Στην άλλη πλευρά, το Κίεβο κάνει λόγο για δεκάδες χιλιάδες «εθελοντές» ξένους που πήγαν στην Ουκρανία για να ενταχθούν στις τάξεις των δυνάμεών της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Ζελένσκι ζητά στρατιωτικά αεροσκάφη και μποϊκοτάρισμα του ρωσικού πετρελαίου

Τσαβούσογλου: Οι ΥΠΕΞ Ρωσίας - Ουκρανίας θα συναντηθούν στην Αττάλεια την Πέμπτη

Ο ΠΟΥ επιβεβαιώνει επιθέσεις σε ουκρανικές υποδομές υγειονομικής περίθαλψης

gazzetta
gazzetta reader insider insider