Τουρκία: Φέρτε το χρυσό και τα κοσμήματα σας η νέα... οικονομική πολιτική

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Φέρτε το χρυσό και τα κοσμήματα σας η νέα... οικονομική πολιτική
Ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ κάλεσε τους πολίτες να τα καταθέσουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Νουρεντίν Νεμπάτι, ανακοίνωσε το Σάββατο ένα νέο οικονομικό πακέτο, με στόχο να κάνει τα νοικοκυριά να καταθέσουν τον χρυσό που διαθέτουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όπως αναφέρει η Ahval,από τον επόμενο μήνα, οι πολίτες θα μπορούν να παραδίδουν εύκολα και με ασφάλεια χρυσό και τιμαλφή που διατηρούν "κάτω από το στρώμα", τόσο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω τραπεζών όσο και μέσω κοσμηματοπωλείων, ανέφερε ο Νεμπάτι, σημειώνοντας ότι για ένα εξάμηνο όσοι καταθέσουν δεν θα έχουν τη δυνατότητα απόσυρσης.

Το πακέτο μέτρων έρχεται καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος εκτινάχθηκε σε υψηλό δύο δεκαετιών στο 48,7% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η βουτιά της λίρας πέρυσι εξαφάνισε την αγοραστική δύναμη και τις αποταμιεύσεις των Τούρκων πολιτών, μετά από πολλαπλές μειώσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, ως μέρος της ανορθόδοξης πολιτικής του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κρατά το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.

Η λίρα έχασε το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ πέρυσι, υποχωρώντας έως και 18 λίρες προς 1 δολάριο τον Δεκέμβριο, σε ένα ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι θα εισαχθούν τρία νέα πακέτα στήριξης, συμπεριλαμβανομένου ενός πακέτου επενδυτικής στήριξης, του πακέτου στήριξης των εξαγωγών και του πακέτου στήριξης των επιχειρηματικών δαπανών.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε μείωση του συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας των βασικών προϊόντων διατροφής.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος απλούστευσης του συστήματος ΦΠΑ, μειώνουμε τον φόρο προστιθέμενης αξίας των βασικών προϊόντων διατροφής από 8% σε 1%», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τους επιχειρηματίες να μειώσουν τις τιμές σύμφωνα με τη νέα μείωση του ΦΠΑ.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε επίσης να επιβάλει εκ νέου αυστηρότερους ελέγχους και πρόστιμα σε όσους πραγματοποιούν απότομες αυξήσεις τιμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fitch Ratings: Υποβάθμισε περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider