Μαρόκο - Κορονοϊός: Ξανανοίγει τον εναέριο χώρο του μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους

Newsroom
Μοιράσου το
Μαρόκο - Κορονοϊός: Ξανανοίγει τον εναέριο χώρο του μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους
Όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι κατά της COVID-19, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Έπειτα από περισσότερο από δύο μήνες κλεισίματος, το Μαρόκο ξανανοίγει σήμερα τον εναέριο χώρο του σε μια προσπάθεια να διασωθεί η τουριστική σεζόν, ένας τομέας ζωτικής σημασίας για την οικονομία του, που επλήγη ωστόσο από την υγειονομική κρίση.

Η επανάληψη των αεροπορικών συνδέσεων έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους τουριστικούς φορείς και τους Μαροκινούς στο εξωτερικό, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν αποκλειστεί εδώ και εβδομάδες λόγω της έξαρσης του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού στο Μαρόκο.

Το εκ νέου αυτό άνοιγμα --το οποίο επισκιάστηκε κάπως από τον τραγικό θάνατο του μικρού Ραγιάν, ενός 5χρονου που έπεσε μέσα σε πηγάδι στο βόρειο τμήμα της χώρας-- συνοδεύεται από αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την είσοδο στο μαροκινό έδαφος, ωστόσο λιγότερο δρακόντεια από αυτά που ίσχυαν πριν από το κλείσιμο των συνόρων στις 29 Νοεμβρίου.

Όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι κατά της COVID-19, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Τι προβλέπεται για τους τουρίστες

Επιπλέον του εμβολιαστικού πιστοποιητικού, θα χρειάζεται να παρουσιάζουν κατά την επιβίβαση αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ που θα έχουν κάνει εντός 48 ωρών.

Κατά την άφιξη στο Μαρόκο, οι επισκέπτες θα υποβάλλονται σε γρήγορο τεστ αντιγόνου και τεστ PCR θα γίνονται σε "τυχαίο" δείγμα ομάδων επιβατών.

Τέλος για τους τουρίστες, οι αρχές προβλέπουν "την πιθανότητα διενέργειας επιπλέον τεστ στο ξενοδοχείο ή στο κέντρο διαμονής τους 48 ώρες μετά την είσοδό τους στη χώρα", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Οι επιβάτες που θα είναι θετικοί θα οφείλουν να τεθούν σε απομόνωση στον τόπο διαμονής τους.

Για να αναζωογονηθεί ο τουριστικός τομέας, η κυβέρνηση προβλέπει πρόγραμμα συνεργασίας με διεθνή ταξιδιωτικά πρακτορεία και αεροπορικές εταιρείες.

Μια διεθνής διαφημιστική εκστρατεία έχει επίσης προγραμματιστεί για να προωθήσει τον "προορισμό Μαρόκο", η οποία θα αρχίσει ταυτοχρόνως με την επιστροφή των ξένων τουριστών.

Ο τουριστικός τομέας του Μαρόκου επλήγη πολύ από μια άνευ προηγουμένου μείωση 71% των τουριστικών αφίξεων το 2021 σε σχέση με το 2019. Οι απώλειες σε δύο χρόνια ανέρχονται σε 20 εκατομμύρια ταξιδιώτες και σε 90 δισ. ντιράμ (περίπου 80 εκατ. ευρώ) εισοδήματος σε ξένο νόμισμα.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε έκτακτο σχέδιο δύο δισ. ντιράμ (περίπου 1,8 εκατ. ευρώ) για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και για να επιτραπεί στις τουριστικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τους οικονομικούς περιορισμούς λόγω της διακοπής των δραστηριοτήτων τους, ένα σχέδιο που κρίθηκε υπερβολικά άτολμο από τους παράγοντες του τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυστραλία - Κορονοϊός: Ανοίγει ξανά τα σύνορά της σε όλους τους - πλήρως εμβολιασμένους - ξένους