Στυλιανίδης: Με 29 νέα οχήματα ενισχύεται η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου

Newsroom
Μοιράσου το
Στυλιανίδης: Με 29 νέα οχήματα ενισχύεται η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου
Ο υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έκανε λόγο για μια σημαντική στιγμή και ξεχωριστή ημέρα για την Πολιτική Προστασία της Ηπείρου.

Με 29 οχήματα ενισχύθηκε ο στόλος της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου στο πλαίσιο προγράμματος ΕΣΠΑ. Στην τελετή παράδοσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη τονίστηκε η ανάγκη για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και δράσεις ώστε να ενισχυθεί αποτελεσματικά η πολιτική προστασία της χώρας. Ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για μια σημαντική στιγμή και ξεχωριστή ημέρα για την Πολιτική Προστασία της Ηπείρου καθώς τα 29 νέα οχήματα πρόκειται να ενισχύσουν δυναμικά και ποικιλοτρόπως την δυνατότητα απόκρισης των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας τόσο σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς αλλά όσο και σε κάθε άλλη περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όπως είπε η δράση αυτή αποτελεί μόνο ένα τμήμα του ολοκληρωμένου προγράμματος ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου και προσέθεσε ότι η σημερινή πρωτοβουλία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του ρόλου που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

«Σήμερα στα Γιάννενα στην Ήπειρο όλοι ζούμε μια σημαντική στιγμή της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα διότι μπορούμε να ενισχύσουμε μέσα από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση όλη την Περιφέρεια της Ηπείρου με ειδικά οχήματα έτσι ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην πράξη, στη διαχείριση των έκτακτων αναγκών. Είναι ένα παράδειγμα που ευελπιστούμε να ακολουθήσουν και άλλοι οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα να φτάσουμε σε αυτά τα οχήματα, γνωρίζοντας πολύ καλά τις δύσκολες διαδικασίες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης θα έλεγα ότι στο χρόνο που έγινε είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα», επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης. Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι για να αποκτήσει η χώρα έναν σύγχρονο μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος, όπως είπε, είναι αναγκαίος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, χρειάζεται η κινητοποίηση του συνόλου της χώρας, του συνόλου του κρατικού μηχανισμού, του συνόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και η εμπλοκή των πολιτών. «Είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι θα έχει αποτέλεσμα σε αυτό το δύσκολο πεδίο αν κάνει κάτι μόνος του. Είναι και επικίνδυνη αφέλεια αλλά και ψευδαίσθηση. Στον σχεδιασμό και στο πεδίο της άσκησης των καθηκόντων της Πολιτικής Προστασίας δεν περισσεύει κανείς. Ειδικά με γνώμονα το τρίπτυχο Πρόληψη- Προετοιμασία/Ετοιμότητα- Ανθεκτικότητα, είναι τόσο αναγκαία η συμμετοχή όλων διαφορετικά θα αποτύχουμε», σημείωσε.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε ξεχωριστά στον ρόλο και την συμβολή του περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκου Καχριμάνη αλλά και του προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου , Δημήτρη Μαυρογιώργου για την υλοποίηση αυτής της δράσης, τονίζοντας ότι οι δύο αυτοί άνθρωποι «κρατούν την Πολιτική Προστασία στην Ήπειρο πάρα πολύ ψηλά».

«Η Περιφέρεια Ηπείρου μας δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο, η περιφέρεια Ηπείρου κατάφερε αυτό το επίτευγμα. Οι άνθρωποι της Πολιτικής Προστασίας, η Πυροσβεστική όλοι οι διαχειριστές των κρίσεων θα νιώθουν πιο έτοιμοι, πιο σίγουροι για τον εαυτό τους με αυτό το υλικό των οχημάτων τα οποία είναι πολύ πιο σύγχρονα και μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στο σκληρό τοπογραφικό ανάγλυφο της Ηπείρου. Νιώθω περήφανος που είμαι σήμερα στην Ήπειρο γι αυτό το γεγονός. Η Ήπειρος είναι πάρα πολύ ψηλά στα θέματα Πολιτικής Προστασίας και έχει φανεί και στην προηγούμενη αντιπυρική περίοδο αλλά και σε αυτό το διάστημα που έχω αναλάβει το υπουργείο και αντιμετωπίσαμε πολύ σκληρά φαινόμενα κακοκαιρίας», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Ερωτηθείς για τις παθογένειες της πολιτικής προστασίας και πόσο έτοιμοι είναι η χώρα να αντιμετωπίσει τις κρίσεις ο υπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν παθογένειες χρόνων στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας. Πρέπει να πάμε ,με σταθερό βήμα δίχως προχειρότητες αλλά με επιμονή στον στόχο. Η Ήπειρος τα κατάφερε, εγώ τους είχα συναντήσει και ως ευρωπαίος επίτροπος γι αυτό το πρότζεκτ και είδα ότι βήμα- βήμα τα καταφέραμε όλοι μαζί. Πιστεύω ότι έχουμε δυνατότητες ως χώρα να διαχειριστούμε κρίσεις σε ένα πολύ αποτελεσματικό επίπεδο. Αυτή η χώρα έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στη διαχείριση των κρίσεων, θα πρέπει να αυξήσουμε τις δυνατότητες του συστήματος συνολικά, θα πρέπει να τυποποιήσουμε κάποια πράγματα ώστε να γίνονται με αυτοματισμό. Οι άνθρωποι είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο θα πρέπει να μπορέσουμε ως σύστημα να αξιοποιήσουμε αυτό το σύνολο που έχουμε».

Τα 29 οχήματα που εντάχθηκαν στο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας της Ηπείρου προορίζονται για τους δήμους Ζίτσας, Ζαγορίου, Δωδώνης, Μετσόβου, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Βόρειων Τζουμέρκων, Αρταίων, Γεωργίου Καραΐσκάκη, Κεντρικών Τζουμέρκων, Νικολάου Σκουφά, Πρέβεζας, Πάργας, Ζηρού, Φιλιατών, Σουλίου, Ηγουμενίτσας.

Σημειώνεται ότι στην τελετή παράδοσης των οχημάτων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ καθώς και όλοι οι δήμαρχοι της περιοχής όπως και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνοδεύει ο γενικός γραμματέας Πολιτκής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στυλιανίδης: Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ θα αναβαθμίσει την Πολιτική Προστασία και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα

Όλες οι ειδήσεις

22:15

Η Εσθονία αγοράζει αμερικανικά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων HIMARS

21:58

ΝΔ - Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Κοινωνική Πολιτική με αποτέλεσμα: Οι μεταρρυθμίσεις στην εργασία και την ασφάλιση»

21:44

Σακελλαροπούλου: Συμμετείχε στον πλου του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας προς τον Πειραιά

21:30

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ας χαρούμε τη διακονία του διαδόχου του Αποστόλου Ανδρέα, Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

21:14

Ουκρανία: Οι αρχές καλούν τον πληθυσμό να αντέξει απέναντι στις τακτικές διακοπές ρεύματος

21:00

Πώς θα επηρεάσουν το πλαφόν και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο την Ελλάδα

20:50

Μουντιάλ: Στα προημιτελικά η Ολλανδία

20:38

Ιράν: Η Τεχεράνη ξεκίνησε την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν

20:20

Ερντογάν: Θα ολοκληρώσουμε οπωσδήποτε τον διάδρομο ασφαλείας των 30 χλμ στη Συρία

20:10

Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για υποστήριξη των Σύρων προσφύγων και του Λιβάνου

19:56

Οικονόμου: Απέναντι σε αυτή την παρωδία η κυβέρνηση απαντά με τη θεσμική θωράκιση της λειτουργίας της ΕΥΠ

19:51

Κεφαλονιά: Νεκροί ανασύρθηκαν δυο άνδρες όταν το φορτηγό που επέβαιναν έπεσε σε γκρεμό

19:42

Βουλγαρία: Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε κατά 3,5% τον Νοέμβριο σε μηνιαία βάση

19:30

Μελόνι: Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη στο μέτωπο του Νότου, χρειάζεται ευρωπαϊκή διαχείριση σε ό,τι αφορά τους επαναπατρισμούς

19:27

ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσουν ο κ. Μητσοτάκης και η κα. Βλάχου αν ισχύει ότι ήταν υπό παρακολούθηση η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων

19:09

“Κιβωτός του Κόσμου”: Πέταξαν τον Πατέρα Αντώνιο παράνομα από το σπίτι του λέει ο δικηγόρος του

18:54

Reuters: Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το επίπεδο παραγωγής πετρελαίου

18:16

Δόθηκε στην κυκλοφορία η μεσαία λωρίδα στην Κακιά Σκάλα

18:00

Ο ΥΕΘΑ για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

17:41

Πολιτική Προστασία: Σχεδιάζει αναβάθμιση του 112 και καταλόγους καταγραφής ατόμων με αναπηρία

17:24

Πεσκόφ: Η Ρωσία δεν θα δεχτεί ανώτατο όριο τιμής για το πετρέλαιο της

17:00

Τουρισμός: Ρίχνουν ρυθμούς οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις

16:50

Ιράν: Διακόσιοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στις διαδηλώσεις

16:33

Τσίπρας: Να κάνουμε πράξη το σύνθημα του αναπηρικού κινήματος «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς»

16:18

Meteo:Τοπικές βροχές την Κυριακή στα δυτικά και λίγες ασθενείς στα κεντρικά και νότια

15:57

Στο Καζακστάν ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας 4 και 5 Δεκεμβρίου

15:46

Μητσοτάκης: Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκα στην Αθήνα τους ηγέτες του ΕΛΚ

15:36

Bloomberg: Η Ρωσία καρπώθηκε ουκρανικά σιτηρά αξίας ενός δισ. δολαρίων

15:06

Γεωργαντας: Η ποιότητα των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα αποτελεί τη σημαντικότερη διαφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό

14:50

Απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών στην απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα διατάξεων για τους ΟΤΑ