Κορονοϊός: Σαρώνει το κύμα Όμικρον σε όλο τον κόσμο - Νέα ρεκόρ κρουσμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Σαρώνει το κύμα Όμικρον σε όλο τον κόσμο - Νέα ρεκόρ κρουσμάτων
Αυστραλία, Μεξικό, Κροατία, Γερμανία και Ινδία δείχνουν να είναι στις 5 «πρώτες» θέσεις με αυξημένα κρούσματα και νεκρούς το τελευταίο 24ωρο. 

Μία μετά την άλλη, οι χώρες σε όλο τον κόσμο ανακοινώνουν νέα ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού, με τη μετάλλαξη Όμικρον να δείχνει να επικρατεί στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αυστραλία, Μεξικό, Κροατία, Γερμανία και Ινδία δείχνουν να είναι στις 5 «πρώτες» θέσεις με αυξημένα κρούσματα και νεκρούς το τελευταίο 24ωρο.

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στην Αυστραλία

Η Αυστραλία κατέγραψε σήμερα ακόμη ένα ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2, με το ξέσπασμα που αποδίδεται στην πιο μολυσματική παραλλαγή Όμικρον να αυξάνει τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες της πανδημίας – αυτούς των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων –, και να θέτει υπό ολοένα μεγαλύτερη πίεση τις αλυσίδες εφοδιασμού, γεγονός το οποίο ώθησε τις αρχές να χαλαρώσουν τους κανόνες της καραντίνας για περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων.

Μολονότι μέχρι πρότινος οι αρχές κατάφερναν να ελέγχουν την εξάπλωση του ιού, η Αυστραλία έχει πλέον καταγράψει σχεδόν ένα εκατομμύριο μολύνσεις μέσα σε δύο εβδομάδες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να χαλαρώσουν τα αυστά περιοριστικά μέτρα με την επίκληση του υψηλού επιπέδου ανοσοποίησης των πολιτών, την αναγγελία πως η χώρα θα «ζήσει με τον ιό».

Το σύνολο των κρουσμάτων πλησιάζει το 1,4 εκατ., καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν πάνω από 147.000, περίπου 92.000 στην πολυπληθέστερη πολιτεία, τη Νέα Νότια Ουαλία. Σε αυτό τον αριθμό ωστόσο περιλαμβάνονται θετικά αποτελέσματα από self-tests, που πλέον αποφασίστηκε να προσμετρώνται στις επίσημες στατιστικές, από τις αρχές Ιανουαρίου.

Οι καθαρές εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο δείκτης πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την εκδήλωση της πανδημίας, μολαταύτα – μέχρι στιγμής – οι αρχές καθησυχάζουν, διαβεβαιώνοντας ότι το σύστημα των νοσοκομείων μπορεί να αντεπεξέλθει.

Μέχρι τώρα σήμερα ανακοινώθηκαν 53 θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, με τη Νέα Νότια Ουαλία να καταγράφει ρεκόρ (22 νεκροί). Πάντως, ο δείκτης θνητότητας στο κύμα της Όμικρον είναι χαμηλότερος από αυτούς που καταγράφονταν στα προηγούμενα, βοηθούντος του γεγονότος πως πάνω από το 92% των πολιτών άνω των 16 ετών έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων.

Ρεκόρ και στην Πορτογαλία με 40.945 κρούσματα

Η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Πορτογαλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ρεκόρ 40.945 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 1.734.343.

Παράλληλα, υπέκυψαν 20 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 19.181 νεκρούς από την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα της Ιβηρικής.

Το προηγούμενο 24ωρο, 71 άνθρωποι εισήχθησαν σε νοσοκομεία και 14 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Στα νοσοκομεία βρίσκονταν χθες 1.635 άνθρωποι συνολικά, οι 167 σε σοβαρή κατάσταση.

Μεξικό: Ρεκόρ κρουσμάτων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα

Για δεύτερο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο, το Μεξικό κατέγραψε ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 44.187 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων περιπτώσεων να φθάνει τις 4.214.253.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί την προηγουμένη και ήταν 33.626 κρούσματα, εν μέσω της εξάπλωσης της πιο μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον.

Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 190 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει επισήμως τους 300.764 νεκρούς.

Στελέχη του μεξικανικού υπουργείου Υγείας έχουν αναγνωρίσει ότι τα επίσημα στοιχεία είναι υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Κροατία: Ρεκόρ σχεδόν 9.900 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού

Οι υγειονομικές αρχές της Κροατίας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 9.894 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου στη χώρα των Βαλκανίων, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκαν οι θάνατοι 27 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί την 6η Ιανουαρίου και ήταν 9.058 μολύνσεις. Συνολικά, έχουν καταγραφεί 785.003 κρούσματα του ιού.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει τους 12.983 νεκρούς στη χώρα των περίπου 4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το συγκριτικά χαμηλό ποσοστό ανοσοποίησης παίζει ρόλο στην αναζωπύρωση της υγειονομικής κρίσης. Μέχρι χθες είχε εμβολιαστεί για την COVID-19 το 56% του πληθυσμού· το ποσοστό αυτό συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γερμανία: 316 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Στα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία προστέθηκαν 81.417 τις προηγούμενες 24 ώρες, αυξάνοντας το σύνολο των μολύνσεων στις 7.743.288, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 316 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία στους 115.051 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα περισσότερα κρούσματα από τον Μάιο καταγράφει η Ινδία

Στην Ινδία επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες 247.417 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός που είναι ο υψηλότερος που έχει ανακοινωθεί από τα τέλη του Μαΐου, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν 380 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Με 485.035 θανάτους επί συνόλου 36.317.927 καταγεγραμμένων μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, η υποήπειρος με τους 1,3 δισεκ. κατοίκους καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη, μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεκόρ κρουσμάτων του κορονοϊού στην Τουρκία - Πάνω από 77.000 μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider