Εγκρίθηκε η αποφυλάκιση άλλων 5 κρατουμένων από το Γκουαντάναμο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εγκρίθηκε η αποφυλάκιση άλλων 5 κρατουμένων από το Γκουαντάναμο
Συνολικά ανέρχονται σε 18 οι κρατούμενοι που θα απελευθερωθούν, εφόσον οι ΗΠΑ βρουν κάποια χώρα να τους δεχτεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν σήμερα την αποφυλάκιση άλλων πέντε κρατούμενων από τη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο, όπου απομένουν συνολικά 39 άνθρωποι, ύποπτοι για συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως με την Αλ Κάιντα.

Οι Υεμενίτες Μουάζ Χάμζα αλ Αλάουι, Σουχέιλ αλ Σάραμπι και Όμαρ αλ Ράμαχ, ο Σομαλός Γκούλεντ Χάσαν Ντουράν και ο Κενυάτης Μοχάμεντ Αμπντούλ Μαλίκ Μπαζαμπού έλαβαν το «πράσινο φως» να αποφυλακιστούν στα τέλη του 2021, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του Πενταγώνου.

Συνολικά ανέρχονται σε 18 οι κρατούμενοι που θα απελευθερωθούν, εφόσον οι ΗΠΑ βρουν κάποια χώρα να τους δεχτεί. Η αποφυλάκισή τους μπορεί να καθυστερήσει επειδή οι ΗΠΑ δεν επαναπατρίζουν πρώην κρατουμένους στην Υεμένη λόγω του πολέμου και τη Σομαλία, μια χώρα σε κρίση εδώ και πολλά χρόνια.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών κάλεσαν αυτήν την εβδομάδα τις ΗΠΑ να κλείσουν τη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο όπου «καταπατώνται αδιάκοπα τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Από τους 39 κρατούμενους που απομένουν στο Γκουαντάναμο, οι 10 αναμένουν τη δίκη τους από στρατοδικείο, το οποίο έχει εκδώσει μόλις δύο καταδικαστικές αποφάσεις τα τελευταία 20 χρόνια. Μεταξύ αυτών είναι και ο Χάλεντ Σεΐχ Μοχάμεντ, ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Εννέα άλλοι ελπίζουν ότι θα αποφυλακιστούν σύντομα και δύο έχουν καταδικαστεί.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider