Επίσημο: Παράταση στα μέτρα έως τις 23 Ιανουαρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίσημο: Παράταση στα μέτρα έως τις 23 Ιανουαρίου
Παράταση των μέτρων που ισχύουν από τις  3 Ιανουαρίου για μία εβδομάδα και επαναξιολόγησή τους μετά το πέρας της, έδωσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατά τη συνεδρίασή της την Τετάρτη (12/1).

Παράταση των υφιστάμενων μέτρων για μία εβδομάδα και επαναξιολόγησή τους την επόμενη εβδομάδα, αποφάσισε να εισηγηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατά τη συνεδρίασή της την Τετάρτη (12/1) στην κυβέρνηση, με την εισήγηση να γίνεται επίσημα δεκτή από το υπουργείο Υγείας.

«Σήμερα, Τετάρτη 12/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

Αποφασίστηκε τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα» ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Παρότι αρχικά είχε διαρρεύσει η πρόθεση της κυβέρνησης να αρθούν οι περιορισμοί στη μουσική στην εστίαση και διασκέδαση καθώς και η απαγόρευση των όρθιων θαμώνων, φαίνεται ότι τελικά κρίθηκε πως είναι ακόμη νωρίς, δεδομένου ότι τα κρούσματα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και η πίεση στο σύστημα Υγείας είναι μεγάλη, ενώ αναμένεται το «αποτύπωμα» του ανοίγματος των σχολείων στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Πάντως τις τελευταίες ημέρες φαίνεται μία τάση σταθεροποίησης στον αριθμό των κρουσμάτων, μεσοσταθμικά, γεγονός που κάνει ορισμένους επιστήμονες αισιόδοξους ότι μπορεί και να μπαίνουμε σε φάση ύφεσης της επιδημίας Όμικρον. Ωστόσο, σαφέστερη εικόνα αναμένεται να έχουν οι ειδικοί μέχρι την Παρασκευή, οπότε και εκτιμάται ότι θα έχει φανεί η επίδραση από το άνοιγμα των σχολείων.

Εάν η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, με αποκορύφωμα τις 4 Ιανουαρίου (50.182 κρούσματα) δεν συνεχιστεί, τότε οι ειδικοί θα μπορούν ενδεχομένως να καταλήξουν ότι πρόκειται για αποκλιμάκωση του επιδημικού κύματος που έφερε η παραλλαγή Όμικρον.

Αναπάντητο «ερωτηματικό» παραμένει η επιβάρυνση που θα προκαλέσει το νέο στέλεχος στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), κάτι που επίσης αναμένεται να φανεί σαφέστερα τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα στοιχεία ως προς τις βαριές νοσηλείες είναι ενθαρρυντικά, όσον αφορά στις περιπτώσεις με Όμικρον.

Αντίθετα, τα περιστατικά με Δέλτα φαίνεται ότι δεν έχουν σταματήσει να επιβαρύνουν τις ΜΕΘ, με τον επταήμερο κινούμενο μέσο όρο των διασωληνωμένων να είναι αυξημένος κατά περίπου 2,5 %. Σημειώνεται ότι το 50% των νοσηλευομένων αυτή τη στιγμή είναι ασθενείς με την παραλλαγή Δέλτα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider