Γερμανία: Επιστροφή της «κατάστασης πανδημίας» σε εθνικό επίπεδο ζητά το CDU

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Επιστροφή της «κατάστασης πανδημίας» σε εθνικό επίπεδο ζητά το CDU
Την επιστροφή στην «κατάσταση πανδημίας» σε εθνικό επίπεδο εισηγούνται τα ομόσπονδα κρατίδια ενόψει της σημερινής διάσκεψης.

Την επιστροφή στην «κατάσταση πανδημίας» σε εθνικό επίπεδο εισηγούνται τα ομόσπονδα κρατίδια υπό χριστιανοδημοκρατική (CDU) κυβέρνηση ενόψει της σημερινής διάσκεψης του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τους Πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, η οποία θα λάβει νέες αποφάσεις για τη διαχείριση της κρίσης.

Λόγω της πρόβλεψης για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής «Όμικρον», οι χριστιανοδημοκρατικές κυβερνήσεις ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου RND, να επανεισχαθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία έχει αρθεί από τις 25 Νοεμβρίου από τα κόμματα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού. Το συγκεκριμένο πλαίσιο επιτρέπει τη λήψη άμεσων και ενιαίων αποφάσεων για όλη τη χώρα. Στην πράξη, καθιστά ευκολότερη την επιβολή lockdown, την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και την ακύρωση εκδηλώσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, σε περίπτωση επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης. «Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων ζητά να είναι ανά πάσα στιγμή εφικτή η ταχεία αντίδραση στις δυναμικές εξελίξεις, με λήψη επιπλέον μέτρων προστασίας. Αυτό απαιτεί τη διεύρυνση των επιλογών για την καταπολέμηση των πανδημιών μέσω του καθορισμού της κατάστασης επιδημίας εθνικής εμβέλειας από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο», αναφέρουν οι Πρωθυπουργοί του CDU στην πρόσφατη ψηφίσματος που κατέθεσαν σήμερα στην κυβέρνηση.

Στην ίδια πρόταση γίνεται ακόμη λόγος για καθυστέρηση στην προώθηση των ρυθμίσεων που απαιτούνται για την επιβολή του προαναγγελθέντος υποχρεωτικού γενικού εμβολιασμού τον Φεβρουάριο. Το ζήτημα προκαλεί προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό, κυρίως λόγω της επιφυλακτικής στάσης των Φιλελευθέρων (FDP) και εξελίσσεται σε σημείο αιχμής της αντιπολιτευτικής τακτικής του CDU. «Για μένα, η προληπτική δράση στην πανδημία περιλαμβάνει και την προετοιμασία από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Νομίζω ότι η κυβέρνηση στο Βερολίνο καλείται τώρα να διευκρινίσει το θέμα και να υποβάλει ένα σχέδιο. Ο Καγκελάριος έχει ανακοινώσει υποχρεωτικό εμβολιασμό για τον Φεβρουάριο. Αυτό θα πρέπει και να ισχύει», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Χέντρικ Βουστ στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix και στην Rheinische Post. «Ο Καγκελάριος δεν αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο, παρά περιμένει να δει πώς εξελίσσονται τα πράγματα», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU Ραλφ Μπρινκχάους.

Σύμφωνα με το προσχέδιο αποφάσεων που έχει διαρρεύσει στα γερμανικά ΜΜΕ, ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια σκοπεύουν να επιβάλουν τον κανόνα 2G+ (πρόσβαση για εμβολιασμένους/ιαθέντες με γρήγορο τεστ αντιγόνου έως 24 ωρών) για τις επιχειρήσεις εστίασης σε όλη τη χώρα. Ελεύθερη πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι έχουν ήδη ολοκληρώσει και τον ενισχυτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19. Η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων και Καταστημάτων Εστίασης (Dehoga) Ίνγκριντ Χάρτγκες επέκρινε το σχέδιο, προειδοποιώντας ότι θα οδηγήσει τις μισές επιχειρήσεις του κλάδου σε «υπαρξιακό κίνδυνο». Μιλώντας στην BILD, η κυρία Χάρτγκες τόνισε ακόμη ότι η εστίαση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως κίνητρο προκειμένου να πειστούν οι πολίτες να προχωρήσουν στον ενισχυτικό εμβολιασμό.

Στο προσχέδιο των αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν σήμερα περιλαμβάνεται ακόμη πρόβλεψη για περιορισμό της διάρκειας της καραντίνας και για αύξηση των διαγνωστικών τεστ στα σχολεία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Είσοδος στην εστίαση μόνο για όσους έχουν λάβει ενισχυτική δόση

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider