Θεοδωρικάκος: Ενισχύεται η συνεργασία ΕΛΑΣ και AEI στον τομέα της ασφάλειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεοδωρικάκος: Ενισχύεται η συνεργασία ΕΛΑΣ και AEI στον τομέα της ασφάλειας
Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε επίσης ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία έχουν στενή συνεργασία με όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Στο τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμοι, από πλευράς εκπαίδευσης, να αναλάβουν υπηρεσία οι 400 άνδρες και γυναίκες που προσελήφθησαν στο πλαίσιο την δημιουργίας των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, (ΟΠΠΙ), σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκο Παπαϊωάννου, στο μέγαρο της Κατεχάκη σήμερα στις 11 το πρωί.

«Είναι απόλυτη προτεραιότητα για το 2022 η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας» δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, και τόνισε ότι στις 17 Ιανουαρίου ξεκινάει η εκπαίδευση των 400 που προσελήφθησαν στην Ελληνική Αστυνομία ως Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ενώ ο πρύτανης του ΑΠΘ από την πλευρά του υπογράμμισε: «Η βία και η οποιαδήποτε πράξη που σχετίζεται με φθορά δημόσιας περιουσίας είναι κάτι που δεν είναι επιτρεπτό».

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε επίσης ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία έχουν στενή συνεργασία με όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, ενώ και οι δυο άνδρες έκαναν ειδική αναφορά στην αστυνομική επέμβαση για την εκκένωση της πολυετούς κατάληψης στο ΑΠΘ την παραμονή Πρωτοχρονιάς.

«Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πράξαμε το αυτονόητο, δίνοντας τέλος σε μια κατάσταση 34 χρόνων που δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του Πανεπιστημίου», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και προσέθεσε: «Είναι απόλυτη προτεραιότητα για το 2022 η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών, ώστε τα πανεπιστήμια να είναι λειτουργικοί χώροι μόρφωσης και ελευθερίας. Στο σύνολο της, η Ελληνική Αστυνομία είναι στη διάθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας συνεχώς, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Και αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, όπου αυτό κριθεί σκόπιμο».

Ο πρύτανης του ΑΠΘ δήλωσε: «Στον χώρο, που επί 34 χρόνια ήταν δεσμευμένος, θα δημιουργηθεί μια μεγάλη βιβλιοθήκη στη Σχολή Θετικών Επιστημών η οποία θα δοθεί στους φοιτητές, στους ερευνητές. Συζήτησα με τον υπουργό την ενίσχυση της συνεργασίας μας, η οποία εδράζεται στη λογική τής ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, της ελεύθερης συζήτησης μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου, γνωρίζοντας ότι η βία και η οποιαδήποτε πράξη που σχετίζεται με φθορά δημόσιας περιουσίας είναι κάτι που δεν είναι επιτρεπτό».

Σημειώνεται ότι οι 400 προσληφθέντες θα κάνουν την τετράμηνη εκπαίδευση τους στις αστυνομικές σχολές της Κομοτηνής και στην συνέχεια θα αναλάβουν υπηρεσία με βάση τα σχέδια ασφάλειας που θα υποβάλουν τα πανεπιστήμια, όπως προβλέπεται στον σχετικό νόμο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα αυτή η διαδικασία, ο κ. Θεοδωρικάκος θα έχει συναντήσεις με τους πρυτάνεις και των άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider