Ειδήσεις | Διεθνή
29-12-2021 | 20:00

Ρωσία: «Δεν κρίνει τις δικαστικές αποφάσεις» για τη διάλυση της ΜΚΟ Memorial - Αντιδράσει από την Ευρώπη

Newsroom
Μοιράσου το
Ρωσία: «Δεν κρίνει τις δικαστικές αποφάσεις» για τη διάλυση της ΜΚΟ Memorial - Αντιδράσει από την Ευρώπη
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τελευταία ενημέρωση: 20:19

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε να σχολιάσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τη διάλυση της διεθνούς οργάνωσης προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial (που έχει χαρακτηρισθεί ΜΚΟ-‘ξένος πράκτορας’) και του ομώνυμου Κέντρου προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (έχει χαρακτηρισθεί ΜΚΟ-«ξένος πράκτορας’).

«Αυτή είναι απόφαση δικαστηρίου. Εμείς ποτέ δεν σχολιάζουμε αποφάσεις δικαστηρίων» δήλωσε ο Πεσκόφ, απαντώντας στο ερώτημα, πώς κρίνει το Κρεμλίνο μια τέτοια δικαστική απόφαση.

Δικαστήριο της Μόσχας διέταξε σήμερα τη διάλυση του Κέντρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΜΚΟ Memorial, την επομένη της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τη διάλυση της μητρικής δομής αυτής της εμβληματικής οργάνωσης, της παλαιότερης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κάλεσε τη Ρωσία να "αναστείλει" την απόφαση

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ζήτησε σήμερα από τη Μόσχα να "αναστείλει" την απόφαση διάλυσης της Memorial, της κυριότερης οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, έγινε γνωστό από το Δικαστήριο.

Το ΕΔΔΑ, που εδρεύει στο Στρασβούργο και στο οποίο προσέφυγε επειγόντως η Memorial, κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να αναστείλει την απόφαση αυτή για τον απαραίτητο χρόνο "προκειμένου το Δικαστήριο να εξετάσει το αίτημα" της ΜΚΟ.

"Το Δικαστήριο αποφάσισε να δηλώσει προς τη Ρωσία (...) πως προς το συμφέρον των μερών και της καλής εκτύλιξης της διαδικασίας ενώπιόν του, η εκτέλεση των αποφάσεων για τη διάλυση των οργανώσεων πρέπει να ανασταλεί", αναφέρει το ΕΔΔΑ σε κείμενο διαβιβάστηκε στο AFP και είχε αρχικά δημοσιοποιηθεί στο Twitter από τη ΜΚΟ.

Το Κέντρο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η μητρική οργάνωσή του, Memorial, προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ βάσει του άρθρου 39 του κανονισμού του. Ο τελευταίος επιτρέπει στο Δικαστήριο να διατάξει "προσωρινά μέτρα" στις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις οποίες περιλαμβάνεται η Ρωσία, όταν οι προσφεύγοντες αντιμετωπίζουν "πραγματικό κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης".

Η ρωσική δικαιοσύνη διέταξε σήμερα τη διάλυση του Κέντρου υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την επομένη της ανακοίνωσης ετυμηγορίας για διάλυση της ΜΚΟ Memorial, αποφάσεις που προκάλεσαν αγανάκτηση στο εξωτερικό.

Η Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, δικαστικό σκέλος του οποίου είναι το ΕΔΔΑ, έκανε λόγο για μια "ένα ολέθριο νέο για την κοινωνία των πολιτών", λέγοντας ότι ανησυχεί βλέποντας τη Ρωσία να "απομακρύνεται περισσότερο από τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες και τις αξίες μας".

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Δικαστήριο αποφάσισε τη διάλυση του Κέντρου της ΜΚΟ Memorial για ανθρώπινα δικαιώματα