Μεξικό: Προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Καραϊβική για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεξικό: Προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Καραϊβική για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές
Προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Καραϊβική προωθεί η μεξικανική κυβέρνηση.

Στη δημιουργία θέσεων εργασίας στα κράτη της Καραϊβικής σχεδιάζει να επενδύσει η κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, προωθώντας προγράμματα που έχουν ήδη αρχίσει στο νότιο Μεξικό και σε κάποια κράτη της Κεντρικής Αμερικής, προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές, δήλωσε αρμόδια αξιωματούχος χθες Δευτέρα.

Τα προγράμματα «Sembrando Vida» («Σπέρνοντας Ζωή») και «Jovenes Construyendo el Futuro» («Οι νέοι οικοδομούν το μέλλον»), αντίστοιχα πρωτοβουλία για τη δενδροφύτευση και πρόγραμμα απασχόλησης νέων, εντάσσονται στις επενδύσεις που ο κ. Λόπες Ομπραδόρ επιδιώκει επίσης να γίνουν σε φτωχές περιοχές του νότιου Μεξικού, της Γουατεμάλας, της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ, ώστε να επιβραδυνθεί ο εκπατρισμός των κατοίκων τους.

«Έχουμε ήδη καταλήξει σε συμφωνία με την Αϊτή και διεξάγουμε συνομιλίες με την Κούβα», εξήγησε η Ελένα Καρίγιο, η εκτελεστική διευθύντρια της Μεξικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (AMEXCID), στην εφημερίδα El Universal, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μεξικό και Αβάνα υπέγραψαν την 22η Δεκεμβρίου μνημόνιο κατανόησης για την εφαρμογή προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης στην επικράτεια της Κούβας. Σε αυτό θα συμπεριληφθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το Μεξικό υπέγραψε παρόμοια συμφωνία με την Αϊτή τον Νοέμβριο και σκοπεύει να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τη Δομινικανή Δημοκρατία σύντομα, είπε ακόμη η κυρία Καρίγιο στην Ουνιβερσάλ.

Η μεξικανική κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει κάπου 31 εκατομμύρια δολάρια στις χώρες που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα αυτά, ενώ οι χώρες της Καραϊβικής αναμένεται να λάβουν λίγο χαμηλότερα ποσά, πάντα σύμφωνα με την κυρία Καρίγιο.

Οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού αυξήθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ το 2021. Ανάμεσά τους ήταν δεκάδες χιλιάδες Αϊτινοί και Κουβανοί.

Η μεξικανική κυβέρνηση έχει καλέσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον να επενδύσει σε αναπτυξιακά προγράμματα στην κεντρική Αμερική. Διαβεβαίωσε τον περασμένο μήνα πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν συμφώνησε να συμβάλλει στις προσπάθειές της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider