Απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο των χριστουγεννιάτικων αγορών φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο των χριστουγεννιάτικων αγορών φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον στην Ευρώπη
Τα κρούσματα αυξάνονται σημαντικά, ενώ στη Γερμανία καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος που συνδέεται με την παραλλαγή αυτή. 

Νέα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη, οι χώρες της Ευρώπης, με φόντο τη μετάλλαξη «Όμικρον».

Τα κρούσματα αυξάνονται σημαντικά, ενώ στη Γερμανία καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος που συνδέεται με την παραλλαγή αυτή.

Η ισπανική δικαιοσύνη ενέκρινε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Καταλονία

Η ισπανική δικαιοσύνη ενέκρινε σήμερα την επιβολή νυκτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε μεγάλο μέρος της περιφέρειας της Καταλονίας (βορειοανατολική Ισπανία) για να περιοριστεί η εξάπλωση των κρουσμάτων της Covid-19.

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Καταλονίας (TSJC) ανακοίνωσε πως εγκρίνει «τα μέτρα που ζητήθηκαν» από την καταλανική κυβέρνηση, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης το κλείσιμο των ντισκοτέκ και τον περιορισμό των ιδιωτικών συναντήσεων στα 10 άτομα το πολύ.

Καθώς το μέτρο πλήττει τις θεμελιώδεις ελευθερίες, η αυτόνομη κυβέρνηση, επικεφαλής της οποίας είναι οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, χρειάστηκε να ζητήσει το πράσινο φως της δικαιοσύνης για να μπορέσει να επιβάλει αυτή την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη 01:00 ως τις 06:00 το πρωί σε όλες τις πόλεις με περισσότερους από 10.000 κατοίκους στις οποίες η επίπτωση ξεπερνά τα 250 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες, δηλαδή πρακτικά αυτή τη στιγμή σε όλες.

Οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύσουν από απόψε και θα έχουν αρχική διάρκεια 15 ημερών σε μια από τις πιο πολυάνθρωπες και πιο τουριστικές περιφέρειες της Ισπανίας.

Αυτή η δικαστική απόφαση ανακοινώθηκε ενώ η κεντρική κυβέρνηση υιοθέτησε σήμερα το πρωί διάταγμα που καθιστά και πάλι υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους σε όλη τη χώρα, η οποία κατέγραψε χθες νέο ρεκόρ 60.041 κρουσμάτων μέσα σε 24 ώρες.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ αύριο, Παρασκευή, και την οποία η κυβέρνηση θέλει «προσωρινή», δεν θα αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες ούτε τους ανθρώπους που είναι μόνοι -ή περιβάλλονται από πρόσωπα του σπιτιού τους- «σε ένα φυσικό χώρο», όπως «το βουνό ή η παραλία», δήλωσε σήμερα η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι περιορισμοί καθίστανται πιο αυστηροί στη Μάλτα

Η Μάλτα ανακοίνωσε πιο αυστηρούς περιορισμούς για την COVID-19 καθώς ο αριθμός των μολύνσεων από κορονοϊό κατέρριψε νέο ρεκόρ για δεύτερη ημέρα.

Ο υπουργός Υγείας Κρις Φερν δήλωσε πως οι εκδηλώσεις όπου δεν είναι δυνατό να υπάρχουν καθήμενοι απαγορεύονται από τις 27 Δεκεμβρίου, ενώ οι αθλητικές εκδηλώσεις πρέπει να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Όλοι οι χώροι εκδηλώσεων πρέπει να κλείνουν έως τη 1.00 το πρωί.

Ο εορτασμός του ερχομού του Νέου Έτους σε υπαίθριο χώρο στην πρωτεύουσα Βαλέτα, ακυρώθηκε.

Ο Φερν είπε πως όλοι ηλικίας 18 ετών και άνω θα μπορούν να ζητήσουν να κάνουν αναμνηστική δόση από τις 27 Δεκεμβρίου και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι απαραίτητα για την είσοδο στους περισσότερους χώρους από τις 17 Ιανουαρίου.

Τα ποσοστά εμβολιασμού στη Μάλτα υπερβαίνουν το 90%, ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Κατέγραψε σήμερα 733 νέες μολύνσεις από τον ιό από 582 χθες, Τετάρτη.

Ο Φερν είπε πως έχουν εντοπιστεί οι πρώτες δύο μολύνσεις από την παραλλαγή Όμικρον, αλλά πρόσθεσε πως είναι βέβαιος πως μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με τις αναμνηστικές δόσεις.

Κλείνουν τρεις χριστουγεννιάτικες αγορές στις Βρυξέλλες

Τρεις χριστουγεννιάτικες αγορές (Sainte-Catherine, Bourse, Monnaie) κλείνουν στις Βρυξέλλες στις 26 Δεκεμβρίου μετά τις αποφάσεις της Επιτροπής Διαβούλευσης για περιορισμούς λόγω του κορονοϊού. Επίσης, το σόου των πυροτεχνημάτων κατά την αλλαγή του χρόνου ακυρώνεται, όπως αναφέρουν τα βελγικά μέσα.

Ωστόσο, το παγοδρόμιο στην Place De Brouckère, αλλά και οι δραστηριότητες στο Bois de la Cambre θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Τεστ πριν από τις γιορτές στη Γαλλία

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους Γάλλους «να φροντίσουν ο ένας τον άλλον», κυρίως κάνοντας τεστ πριν συναντηθούν με τους δικούς τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Καλές γιορτές σε όλους! Σε όσους θα έχουν την χαρά να βρεθούν με την οικογένειά τους για Χριστούγεννα: τα βασικά μέτρα προστασίας (μάσκα, αποστάσεις), προληπτικό τεστ για ασφάλεια, και, σε περίπτωση συμπτωμάτων, απομόνωση και γνωστοποίηση. Σε όσους εργάζονται για να μας φροντίσουν, να μας προστατέψουν: ευχαριστώ. Ας φροντίσουμε ο ένας τον άλλον», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε το μήνυμά του και σε βίντεο στο προσφιλές στους νέους TikTok. «Πρέπει, ακόμη κι αν είστε εμβολιασμένοι, να κάνετε τεστ ...για να είστε βέβαιοι ότι δεν είστε φορείς του ιού πριν συναντηθείτε με τους δικούς σας...και, έπειτα, είτε πρόκειται για την πρώτη δόση είτε για την αναμνηστική, είναι καιρός να εμβολιαστείτε».

«Κάντε το για σας, για τους δικούς σας, τώρα και πάλι...είμαστε οργανωμένοι γι'αυτό».

Απέναντι στην άφιξη της παραλλαγής Ομικρον στη Γαλλία, με τα 84.272 νέα κρούσματα, τους 16.118 νοσηλευόμενους, τους 3.147 σε ΜΕΘ και την προοπτική των «100.000 ημερήσιων κρουσμάτων μέχρι το τέλος του μήνα», όπως προέβλεψε ο υπουργός Υγείας, η κυβέρνηση στηρίχθηκε στην «υπευθυνότητα» των Γάλλων, επιτάχυνε τον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση, άνοιξε την πλατφόρμα του εμβολιασμού για τα παιδιά 5-11 ετών, ενίσχυσε τους ελέγχους στα σύνορα και θα μετατρέψει το υγειονομικό σε εμβολιαστικό πάσο με έναρξη ισχύος τα μέσα του Ιανουαρίου.

Η Σκωτία κλείνει τα νυκτερινά κέντρα

Η κυβέρνηση της Σκωτίας έδωσε σήμερα εντολή για το κλείσιμο των νυκτερινών κέντρων από τη Δευτέρα ώστε να περιοριστεί η αναζωπύρωση των μολύνσεων που οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί σε περίπου 150 ντισκοτέκ, οι οποίες θα μπορέσουν να παραμείνουν ανοικτές για την εξυπηρέτηση καθημένων στα τραπέζια, εφόσον το επιθυμούν, και θα επανεξεταστεί έπειτα από τρεις εβδομάδες, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση. Είχε ήδη ανακοινώσει περιορισμούς στις συγκεντρώσεις από την ερχόμενη εβοδμάδα και ματαιώσει τους εορτασμούς του Νέου Έτους.

Αντιμέτωπο με μια θεαματική αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19, το Ηνωμένο Βασίλειο (πάνω από 147.000 νεκροί) ξεπέρασε χθες, Τετάρτη, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας το όριο των 100.000 κρουσμάτων καταγεγραμμένων μέσα σε 24 ώρες. Ο αριθμός των νοσηλειών αρχίζει να αυξάνεται, ιδιαίτερα στο Λονδίνο.

Κάθε έθνος της χώρας είναι αρμόδιο για τα υγειονομικά ζητήματά του. Προς το παρόν, η Ουαλία, η Βόρεια Ιρλανδία και η Σκωτία έχουν ανακοινώσει αυστηροποίηση των περιορισμών.

Όσον αφορά την Αγγλία, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον τηρεί στάση αναμονής, βασιζόμενη κυρίως σε δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν χθες, Τετάρτη, και δείχνουν μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας με την παραλλαγή Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα, που ήταν μέχρι πρόσφατα η κυρίαρχη.

Ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον του Imperial College, ο οποίος διεξήγαγε τη μία από τις μελέτες αυτές, προειδοποίησε εντούτοις πως αυτή η μείωση του κινδύνου αντισταθμίζεται από μια μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά της Όμικρον.

Δεδομένων της πολύ ισχυρής μεταδοτικότητας και συνεπώς του πολύ μεγάλου αριθμού κρουσμάτων, αυτό υπάρχει κίδνυνος να δημιουργήσει πίεση στις νοσοκομειακές υπηρεσίες.

Ο βρετανός υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ χαρακτήρισε αυτές τις μελέτες «ενθαρρυντικές», ωστόσο προειδοποίησε πως μπορεί να υπάρξει «σημαντικός αριθμός νοσηλειών».

Ο υπουργός επιβεβαίωσε πως η βρετανική κυβέρνηση δεν προβλέπει να ανακοινώσει περιορισμούς πριν από τα Χριστούγεννα.

Η κυβέρνηση υπολογίζει ωστόσο στην εκτεταμένη εκστρατεία των αναμνηστικών εμβολιαστικών δόσεων, η οποία διεξάγεται με ρυθμούς άνευ προηγουμένου. Προς το παρόν έχει μόνο αποκαταστήσει τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, συνιστά την τηλεργασία και επιβάλλει τη χρήση υγειονομικού πάσου στις μεγάλες εκδηλώσεις και τα νυκτερινά κέντρα.

Μπροστά στον τεράστιο αριθμό των κρουσμάτων, ο οποίος διαταράσσει τη λειτουργία των νοσοκομείων, επιφέρει ακυρώσεις δρομολογίων στα τρένα ή το κλείσιμο εστιατορίων και θεάτρων, έχει μειώσει από 10 σε 7 ημέρες την περίοδο απομόνωσης των προσώπων που είναι μολυσμένα, με τον όρο ότι θα έχουν ένα αρνητικό τεστ.

Απόψε οι τελικές αποφάσεις του Ντράγκι για τα νέα μέτρα στην Ιταλία

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται να υιοθετήσει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον και τη θωράκιση της χώρας τις ημέρες των γιορτών.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβερνητική συμμαχία του, με τους οποίους συζήτησε τα μέτρα που αναμένεται να εγκριθούν οριστικά απόψε στο υπουργικό συμβούλιο.

Στα κυριότερα νέα μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους ανοικτούς χώρους όλων των περιφερειών της χώρας, ενώ η μάσκα υψηλής προστασίας (Ffp2) θα γίνει υποχρεωτική για την είσοδο σε κινηματογράφους, θέατρα, μέσα μεταφοράς και αθλητικές εκδηλώσεις.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου το πράσινο πάσο εμβολιασμένου θα είναι υποχρεωτικό και για κατανάλωση ροφημάτων και φαγητών «στα όρθια», σε καφέ και κάθε κατάστημα εστίασης. Κατά την ίδια, πάντα, χρονική περίοδο, η κυβέρνηση της Ρώμης θα απαγορεύσει υπαίθριες γιορτές που προκαλούν συνωστισμό.

Η κυβέρνηση Ντράγκι αναμένεται επίσης να αποφασίσει και τη μείωση της διάρκειας του πράσινου πάσου εμβολιασμένου από εννέα σε έξι μήνες, καθώς και τη δυνατότητα χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ήδη τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη. Θα πρέπει να διαπιστωθεί, τέλος, αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός (μετά από τους υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς και τα σώματα ασφαλείας) θα επεκταθεί και σε νέες κατηγορίες εργαζομένων.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιταλία - Κορονοϊός: Η «Όμικρον» διαδίδεται και «φέρνει» νέα μέτρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider