Η συμβολή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στην αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η συμβολή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στην αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών
Το πρόγραμμα ΑΝΑ – ΠΝΟΗ δημιουργήθηκε, ώστε το Ίδρυμα όχι μόνο να σταθεί αρωγός και να συμβάλλει αποφασιστικά και έμπρακτα στην καλύτερη καταγραφή των ζημιών και των αναγκών αλλά κυρίως να εργαστεί για την αποκατάσταση των ζημιών (υλικών και ηθικών) των πληγέντων περιοχών και των ανθρώπων που ζουν και βιοπορίζονται σε αυτές. 

Αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021, στη Βόρεια Εύβοια και στην Αρχαία Ολυμπία, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, ο πρόεδρός του κ. Πάνος Λασκαρίδης και το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισαν να στηρίξουν τις προσπάθειες ανά-συγκρότησης, ανά-δημιουργίας και ανά-πλάσης των πυρόπληκτων περιοχών ανακοινώνοντας το μεγάλο χορηγικό πρόγραμμα ΑΝΑ-ΠΝΟΗ και τη δωρεά 1.100.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα ΑΝΑ – ΠΝΟΗ δημιουργήθηκε, ώστε το Ίδρυμα όχι μόνο να σταθεί αρωγός και να συμβάλλει αποφασιστικά και έμπρακτα στην καλύτερη καταγραφή των ζημιών και των αναγκών αλλά κυρίως να εργαστεί για την αποκατάσταση των ζημιών (υλικών και ηθικών) των πληγέντων περιοχών και των ανθρώπων που ζουν και βιοπορίζονται σε αυτές.

Η διαχείριση του ποσού της δωρεάς και κυρίως η ορθή και δίκαιη κατανομή της ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και ιδίως των κατοίκων της, είναι ο στόχος του προγράμματος. Όλες οι δράσεις και οι στοχευμένες ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της μεγάλης αυτής δωρεάς του 1.100.000 ευρώ σκοπό έχουν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές και τους νέους αυτών των περιοχών.

Στο πλαίσιο αυτό και ανταποκρινόμενο στους εκπαιδευτικού σκοπούς του, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, μετά από συστηματική έρευνα, συζητήσεις και συναντήσεις με τις Διευθύντριες, τους Διευθυντές και τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολείων των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας και της Αρχαίας Ολυμπίας και αφού κατέγραψε λεπτομερώς τις ανάγκες των σχολείων σε υλικοτεχνικές υποδομές τεχνολογικό και άλλο εξοπλισμό, υλοποιεί, τέσσερις μήνες μετά τις φωτιές, την απόφασή του να στηρίξει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς με όλα τα μέσα και δωρίζει σε 33 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόρειας Εύβοιας και Αρχαίας Ολυμπίας, όπου φοιτούν 1.600 μαθητές, τεχνολογικό εξοπλισμό και εκπαιδευτικού υλικό αξίας πάνω από 200.000€, τα οποία θα παραδοθούν άμεσα στα σχολεία.

Παράλληλα, και ύστερα από συνεννοήσεις και συναντήσεις με γονείς, προχώρησε στη στήριξη μαθητών, των οποίων οι οικογένειες επλήγησαν σοβαρά ύστερα από τις φωτιές του Αυγούστου, και συνδράμει με ενισχυτικά μαθήματα την προσπάθεια των μαθητών για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς και άλλων που φοιτούν ήδη σε Πανεπιστήμια σε άλλες πόλεις από τον τόπο διαμονής τους.

Επίσης το Ίδρυμα θα έρθει σε επαφή με τους υπεύθυνους των Δήμων για θέματα Παιδείας και σχολικών κτηρίων, προκείμενου να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποκατάσταση και επισκευή ζημιών στις εγκαταστάσεις των σχολείων των πυρόπληκτων περιοχών.

Όσον αφορά στα σχολεία σχεδιάζεται επίσης η εκπαιδευτική δράση «ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» με σκοπό να φέρει σε επαφή τα σχολεία των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας και της Αρχαίας Ολυμπίας, μέσα από ένα δίκτυο επικοινωνίας και από ειδικά σχεδιασμένη εκπαιδευτική πλατφόρμα τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και με στοχευμένες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, οι μαθητές θα ανταλλάξουν γνώσεις, εμπειρίες, αισθήματα, απόψεις και ιδέες με σκοπό να δημιουργήσουν όλοι μαζί την κοινωνία του μέλλοντος. Η πρόκληση για τους μαθητές θα είναι, αφού εντοπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους ενοχλούν, να προτείνουν μια καινοτόμο λύση μετά από ερεύνα. Η ιστορία τους, είναι η ιστορία της πόλης τους, του τόπου τους, του κοινωνικού συνόλου. Δρώντας με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, της αειφορικής εκπαίδευσης, δηλαδή στοχεύει στο να αποκτήσουν οι μαθητές ενεργό πολιτειότητα, να αποκτήσουν αειφορική συνείδηση.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Μια ακόμα σημαντική συμβολή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και του πρόεδρου του κ. Πάνου Λασκαρίδη, είναι η αποκλειστική χορηγία της μελέτης για τις υποδομές που εκπονεί ο κ. Κωσταντίνος Ζέκος (Δρόμος ΑΕ) με 100.000 ευρώ συμμετέχοντας ενεργά στο εγχείρημα και στις ενέργειες της κυβέρνησης για την ανασυγκρότησης της Βορείας Εύβοιας.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη όμως ήδη από τον Αύγουστο του 2021 , αμέσως μετά τις πυρκαγιές και την απόφασή του Διοικητικού Συμβουλίου για την υλοποίηση του μεγάλου χορηγικού προγράμματος ΑΝΑ-ΠΝΟΗ προχώρησε σε μια σειρά από συγκεκριμένες παρεμβάσεις – έργα στις τοπικές κοινωνίες με στόχο την ανακούφιση των πολιτών και την υποστήριξη των πυρόπληκτων περιοχών.

Στην ορεινή κοινότητας της ΚΟΚΚΙΝΟΜΗΛΙΑΣ ( Δήμου Ιστιαίας), στην οποία η φωτιά πέρασε μέσα από το χωρίο και κάηκαν πολλά σπίτια και έμεινε χωρίς ρεύμα, δωρήθηκαν άμεσα γεννήτριες ώστε όλα τα σπίτια να έχουν ρεύμα και δεκάδες εργαλεία (αλυσοπρίονα κλπ.) για να καθαρίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι το δάσος, να κόψουν επικίνδυνα δέντρα κοντά στους δρόμους, να στηρίξουν το έδαφος γύρω από το χωριό τους και να προστατευθούν από τις πλημμύρες. Επίσης στην Κοκκινομηλιά, το Ίδρυμα προχώρησε στη χρηματοδότηση του καθαρίσματος και του καλλωπισμού του χωριού, και παρείχε ένα Container σε αντικατάσταση καμένης αποθήκης τους. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και με άλλες στοχευμένες δράσεις για το συγκεκριμένο χωριό.

Θεωρώντας την αποκατάσταση του Δάσους, τη δημιουργία προσόδων για τούς κατοίκους αλλά και την προστασία του χωριού στο μέλλον από παρόμοια κατάσταση, εκπονείται επιστημονική μελέτη σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και αφού συλλεγούν δείγματα του εδάφους, θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις αναφορικά με την επιλογή των κατάλληλων δέντρων που πρέπει να φυτευτούν γύρω από το χωριό.

Εκτός από τον Δήμο Ιστιαίας, ανάλογες δράσεις και ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί και στον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας, όπου παραδόθηκε μία ερπυστριοφόρα τσάπα Catarpillar 325 CLN κατασκευής 2017, ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες του Δήμου που δημιουργήθηκαν ύστερα από στις φωτιές του Αυγούστου, όταν ο συγκεκριμένος Δήμος έχασε ολόκληρο τον εξοπλισμό σε μηχανήματα και αυτοκίνητα. Επίσης παραδόθηκαν λάστιχα και ζάντες για τα δανεισμένα αυτοκίνητα του Δήμου, πολλά εργαλεία (αλυσοπρίονα κλπ.) που χρησιμοποιούνται στους καθαρισμούς και τα αντιπλημμυρικά έργα, δύο Container για να χρησιμεύσουν ως αποθηκευτικοί χώροι και μεγάλη ποσότητα ζωοτροφών για τούς κτηνοτρόφους του Δήμου.

Επίσης το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, συνέβαλε με αποκλειστική χρηματοδότηση, στην αποκατάσταση και την επισκευή των καμένων στάβλων και τις υδραυλικές εγκαταστάσεις στο RANCΗEROS, στην Αγία Άννα, μια φάρμα φιλοξενίας και περίθαλψης κακοποιημένων και εγκαταλελειμμένων ιπποειδών.

Σημαντική βοήθεια παρείχε το Ίδρυμα στο Σώμα Εθελοντών Πυροσβεστών και στα πυροσβεστικά κλιμάκια, και κάλυψε τις άμεσες και κατεπείγουσες ανάγκες τους κυρίως σε εξοπλισμό και μέσα προσωπικής προστασίας. Οι επαφές με οργανώσεις εθελοντών πυροσβεστών για την καταγραφή των αναγκών συνεχίζονται και σε συνεννόηση με τους υπευθύνους θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν στοχευμένες δράσεις για την ενίσχυσή τους.

Στο σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου μέχρι σήμερα το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη έχει προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις με σκοπό να υποστηρίξει με κάθε τρόπο και μέσο και κατά το μέγιστο δυνατό όλες τις ανάγκες. Όλα τα παραπάνω έχουν καλύψει μέχρι στιγμής το 30,5% του έργου και τα ποσά που έχουν χορηγηθεί ξεπερνούν τις 350.000€.Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, ο πρόεδρός του κ. Πάνος Λασκαρίδης και η οικογένειά του, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι συνεργάτες τους θα συνεχίσουν να συνδράμουν στην εκπαιδευτική κοινότητα, τις τοπικές κοινωνίες και φορείς καλύπτοντας κάθε φορά και ύστερα από συνεννοήσεις και συζητήσεις με τους αρμόδιους τις ανάγκες που θα παρουσιάζονται και θα στηρίζει έμπρακτα τους πληγέντες.

Για όλα τα παραπάνω, τις δράσεις και τα έργα του προγράμματος ΑΝΑ-ΠΝΟΗ μπορείτε να ενημερώνεστε από την αντίστοιχη ιστοσελίδα https://ana-pnoi.laskaridisfoundation.org/

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider