Αφγανιστάν: Η χιονόπτωση στην Καμπούλ επιδεινώνει τα δεινά των κατοίκων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αφγανιστάν: Η χιονόπτωση στην Καμπούλ επιδεινώνει τα δεινά των κατοίκων
Οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ επαναλήφθηκαν σήμερα έπειτα από καθυστερήσεις ωρών εξαιτίας του χιονιού που κάλυψε την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν στη διάρκεια της νύκτας.

Οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ επαναλήφθηκαν σήμερα έπειτα από καθυστερήσεις ωρών εξαιτίας του χιονιού που κάλυψε την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν στη διάρκεια της νύκτας.

Οι δρόμοι της Καμπούλ ήταν σχεδόν άδειοι, με τους καταστηματάρχες, τους δημόσιους υπαλλήλους και τους άλλους εργαζόμενους να έχουν μείνει στα σπίτια τους για να προστατευθούν από το κρύο.

Το κύμα ψύχους επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποίησε ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν ανάγκη από τρόφιμα και κατάλυμα αυτό τον χειμώνα.

«Αντιμετωπίζουμε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις που έχουμε δει ποτέ», τόνισε η οργάνωση αρωγής Save the Children.

Η Νόρα Χασάνιεν, διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης για το Αφγανιστάν, υπογράμμισε ότι περίπου 14 εκατομμύρια παιδιά θα είναι αντιμέτωπα με πείνα «απειλητική για τη ζωή τους» στη διάρκεια του χειμώνα.

«Αυτό το σπαρακτικό και άδικο σενάριο επιδεινώθηκε από τις κυρώσεις και τις πολιτικές καταπολέμησης της τρομοκρατίας, οι οποίες ενδέχεται να διαταράξουν και να καθυστερήσουν την παράδοση ζωτικής σημασίας βοήθειας», πρόσθεσε.

Η οικονομία του Αφγανιστάν, που ήδη ήταν σε άσχημη κατάσταση έπειτα από δεκαετίες πολέμου, βυθίστηκε ακόμη περισσότερο στην κρίση μετά τη διακοπή της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, αφού κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, στις 15 Αυγούστου.

Οι τράπεζες έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις αναλήψεις και πολλοί κάτοικοι της Καμπούλ αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα υπάρχοντά τους για να αγοράσουν τρόφιμα για την οικογένειά τους.

Οι πτήσεις από το Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι ξεκίνησαν και πάλι αφού εργάτες καθάρισαν από το χιόνι τον μοναδικό διάδρομο προσγείωσης- απογείωσης του αεροδρομίου της Καμπούλ, δήλωσε ο Ιμαμουντίν Αχμάντι, εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών και Αεροπλοΐας.

Το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας έχει αρχίσει να λειτουργεί και πάλι, αφού λεηλατήθηκε τον Αύγουστο, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν σπεύσει εκεί προκειμένου να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε μια πτήση για να φύγουν από τη χώρα.

Τα τελευταία χρόνια στην Καμπούλ δεν σημειώνονται τακτικά χιονοπτώσεις: το πυκνό στρώμα καπνού που δημιουργείται από την καύση ξύλων και άνθρακα διατηρεί σε υψηλότερα επίπεδα τη θερμοκρασία στα περίχωρα της πόλης.

Όμως, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τις επόμενες ημέρες στην Καμπούλ και τις γειτονικές επαρχίες η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει κι άλλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider