Γερμανικός Τύπος: «Δημιουργική λογιστική» από τον Κρίστιαν Λίντνερ;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανικός Τύπος: «Δημιουργική λογιστική» από τον Κρίστιαν Λίντνερ;
Αφορμή ήταν η απόφαση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για αναδιάταξη κονδυλίων, ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.

O γερμανικός τύπος εκφράζει υποψίες για δημιουργική λογιστική από τον νέο Γερμανό ΥΠΟΙΚ και θιασώτη της δημοσιονομικής πειθαρχίας, στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2021.

Αφορμή ήταν η απόφαση του Κρίστιαν Λίντνερ για αναδιάταξη κονδυλίων, ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την πιστωτική γραμμή για την καταπολέμηση της πανδημίας σε άλλον προϋπολογισμό για την ψηφιοποίηση και την προστασία του κλίματος. Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung παρατηρεί ότι η απόφαση «έχει πρακτικό όφελος, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι θα μπορούν πιο εύκολα να τηρήσουν και πάλι το (συνταγματικά κατοχυρωμένο) φρένο του χρέους από το 2023. Από την άλλη πλευρά ο Λίντνερ, ήδη από την αρχή της θητείας του, διαστέλλει τα συνταγματικά περιθώρια ερμηνείας των κανόνων για το χρέος. Διότι ο προκάτοχός του Σολτς είχε αιτιολογήσει τον γιγαντιαίο νέο δανεισμό για το τρέχον έτος με την πανδημία, επικαλούμενος ρήτρα έκτακτης ανάγκης στο φρένο του χρέους. Όπως προβλέπει το Σύνταγμα η ρήτρα ενεργοποιείται σε ‘ασυνήθιστες συνθήκες έκτακτης ανάγκης που εκφεύγουν του κρατικού ελέγχου'. Οι συνταγματολόγοι θα αποφανθούν, εάν ο Λίντνερ μπορεί απλώς να αναδιατάξει τα κονδύλια. Πάντως και η κλιματική κρίση συνιστά ‘ασυνήθιστη συνθήκη έκτακτης ανάγκης'».

«Τι θα έλεγε, αν ήταν στην αντιπολίτευση;»

Διαφορετική άποψη εκφράζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): «Οι ευγενείς σκοποί - προστασία του κλίματος και ψηφιοποίηση - δεν αγιάζουν τα μέσα. Με το Σύνταγμα δεν παίζουμε. Μπορούμε να το τροποποιήσουμε. Εάν δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε, έχουμε και άλλες δυνατότητες για να διασφαλίσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε κονδύλια από λιγότερο σημαντικές γραμμές πίστωσης ή να αυξήσουμε τα έσοδα. Ασφαλώς κάθε νέα κυβέρνηση δικαιούται μία περίοδο χάριτος, αυτό ισχύει και για τον φιλελεύθερο υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Τι γίνεται όμως όταν οι νέοι (υπουργοί) δεν δίνουν στον εαυτό τους αυτή την περίοδο χάριτος; Τί θα έλεγε το FDP για τα σχέδια του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, εάν βρισκόταν στην αντιπολίτευση;»

Στο ίδιο μήκος κύματος, το σχόλιο της εφημερίδας Südwest Presse του Ουλμ επισημαίνει ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών «κινητοποιεί δάνεια ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ και τα εγγράφει στις επενδύσεις για το κλίμα, επειδή θέλει στα επόμενα χρόνια και να δαπανήσει τα χρήματα και παρ' όλα αυτά να τηρήσει το φρένο του χρέους. Εάν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, τόσο ο ίδιος, όσο και το οικονομικό επιτελείο των Φιλελευθέρων (FDP), θα έκαναν λόγο για φθηνά τεχνάσματα. Και θα είχαν δίκιο. Αυτό δεν είναι σοβαρή δημοσιονομική πολιτική».

Θα προσφύγει η αντιπολίτευση στο Συνταγματικό Δικαστήριο;

Τις πρώτες πολιτικές αντιδράσεις καταγράφει η εφημερίδα Die Welt. Ο Κρίστιαν Χάαζε, εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα προϋπολογισμού, δηλώνει ότι τα σχέδια του νέου κυβερνητικού συνασπισμού «προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία» και ότι «ο νέος υπουργός Οικονομικών μπορεί να γράψει ιστορία, με αρνητική έννοια, ως ο υπουργός του οποίου το πρώτο νομοσχέδιο κρίνεται αντισυνταγματικό». Η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει ότι ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών, που βρίσκονται πλέον στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφήνει ανοιχτό το ερώτημα εάν το κόμμα του προσφύγει τελικά στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση από τον νέο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ

gazzetta
gazzetta reader insider insider