ΗΠΑ - Κορονοϊός: Μελέτη συνδέει τους θανάτους σε μονάδες φροντίδας με τον εμβολιασμό του νοσηλευτικού προσωπικού

Newsroom
Μοιράσου το
ΗΠΑ - Κορονοϊός: Μελέτη συνδέει τους θανάτους σε μονάδες φροντίδας με τον εμβολιασμό του νοσηλευτικού προσωπικού
Όσο μικρότερο είναι το ποσοστό εμβολιασμένου προσωπικού των μονάδων φροντίδας, τόσο περισσότεροι είναι οι θάνατοι και οι μολύνσεις των ηλικιωμένων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Οι οίκοι ευγηρίας και οι άλλες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχουν υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων και θανάτων λόγω Covid-19, όταν το προσωπικό τους έχει χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, δείχνει μια αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο βαθμός εμβολιασμού του προσωπικού προστατεύει ανάλογα τους φιλοξενούμενους και ασθενείς σε αυτές τις δομές, ιδίως στις περιοχές με πολλά κρούσματα κορονοϊού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μπράιαν ΜακΓκάρι του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", ανέλυσαν στοιχεία από 12.363 μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (το 81% του συνόλου στις ΗΠΑ), συσχετίζοντας το ποσοστό εμβολιασμού του προσωπικού κάθε μονάδας με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους θανάτους στην κάθε μία, τόσο στους ηλικιωμένους όσο και στο ίδιο το προσωπικό.

Διαπιστώθηκε ότι στις περιοχές με μεγάλη μετάδοση του κορονοϊού οι μονάδες με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη είχαν υπερδιπλάσιες μολύνσεις Covid-19 και σχεδόν τριπλάσιους θανάτους μεταξύ των φιλοξενουμένων, σε σχέση με εκείνες που είχαν τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού του προσωπικού. Αυτό ίσχυε άσχετα με το βαθμό που είχαν εμβολιαστεί οι φιλοξενούμενοι και ασθενείς, κάτι που δείχνει ότι ο εμβολιασμός του προσωπικού παίζει σημαντικό ρόλο στη διάδοση της Covid-19.

Οι μονάδες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είχαν κατά μέσο όρο 1,56 περισσότερα κρούσματα Covid-19 ανά 100 κλίνες μεταξύ των φιλοξενουμένων, 1,50 περισσότερα κρούσματα ανά 100 κλίνες μεταξύ του προσωπικού και 0,19 περισσότερους θανάτους ανά 100 κλίνες μεταξύ των φιλοξενουμένων, σε σχέση με τις μονάδες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του προσωπικού στην ίδια περιοχή. Στις περιοχές με μικρή διασπορά του κορονοϊού οι διαφορές ήσαν μικρότερες.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι αν όλες οι μονάδες είχαν πετύχει εμβολιαστική κάλυψη της τάξης τουλάχιστον του 83%, τότε θα είχαν υπάρξει περίπου 7.500 λιγότερα κρούσματα Covid-19 μεταξύ του προσωπικού και 4.800 λιγότερα μεταξύ των φιλοξενουμένων, καθώς επίσης 703 λιγότεροι θάνατοι μεταξύ των τελευταίων.

«Τα ευρήματα δείχνουν σαφώς ότι είναι κρίσιμο να είναι το προσωπικό εμβολιασμένο σε υψηλό ποσοστό», δήλωσε ο ΜακΓκάρι, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2115674

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιοι κάνουν την αναμνηστική δόση και ποιο εμβόλιο