Ελβετία: Οι αρχές ετοιμάζονται να σκληρύνουν τα μέτρα απέναντι στους ανεμβολίαστους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελβετία: Οι αρχές ετοιμάζονται να σκληρύνουν τα μέτρα απέναντι στους ανεμβολίαστους
Η ελβετική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα μια ολόκληρη σειρά περιορισμών για τους ανεμβολίαστους απέναντι στον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων Covid-19, μια επιδημιολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται «πολύ κρίσιμη» και με «δυσμενή» εξέλιξη.

Η ελβετική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα μια ολόκληρη σειρά περιορισμών για τους ανεμβολίαστους απέναντι στον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων Covid-19, μια επιδημιολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται «πολύ κρίσιμη» και με «δυσμενή» εξέλιξη.

Όπως προβλέπεται στη λειτουργία της Συνομοσπονδίας, αυτά τα μέτρα τίθενται σε διαβούλευση έως τις 14 Δεκεμβρίου στα καντόνια και τους ενδιαφερομένους κύκλους.

Το ομοσπονδιακό Συμβούλιο (κυβέρνηση) έβαλε δυο επιλογές.

Η πρώτη προβλέπει, για τους εσωτερικούς χώρους, την υιοθέτηση του λεγόμενου κανόνα «2G» (στα γερμανικά "geimpft oder genesen", ή πρόσβαση μόνο στους εμβολιασμένους ή αποθεραπευμένους) με την υποχρέωση να φορούν μάσκα και να καταναλώνουν καθήμενοι.

Η πρόσβαση στους πολιτιστικούς χώρους, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τις αίθουσες ψυχαγωγίας καθώς και στις εκδηλώσεις θα επιτρέπεται μόνο στους εμβολιασμένους ή αποθεραπευμένους.

Ένα αρνητικό τεστ θα είναι επίσης απαραίτητο (κανόνας των 2G+) όταν δεν είναι δυνατό οι πολίτες να φορούν μάσκα ή να καταναλώνουν καθήμενοι, όπως στις ντισκοτέκ, τα μπαρ και για ορισμένες δραστηριότητες ψυχαγωγίας.

Η δεύτερη εναλλακτική προβλέπει το κλείσιμο των χώρων όπου δεν είναι δυνατή η χρήση μάσκας.

Στις δυο περιπτώσεις, τα βασικά μέτρα ενισχύονται με την υποχρεωτική τηλεργασία, τον περιορισμό των ιδιωτικών συναντήσεων για παράδειγμα, και την εισαγωγή εκ νέου της διδασκαλίας από απόσταση στα πανεπιστήμια.

Η Ελβετία και το μικρό γειτονικό της Λιχτενστάσταϊν έχουν ανακοινώσει περισσότερα από 1,1 εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 --πάνω από το ένα δέκατο του πληθυσμού -- και περισσότερους από 11.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας πέρυσι.

Όπως οι άλλες χώρες της περιοχής, η Ελβετία, που έχει σχεδόν 8,6 εκατομμύρια κατοίκους, έχει αύξηση των μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες. Η χώρα κατέγραψε 11.340 θανάτους λόγω της Covid-19 από την αρχή της πανδημίας.

Απέναντι στο νέο κύμα μολύνσεων, η Ελβετία διεύρυνε πρόσφατα τη χρήση μάσκας, όπως και την υποχρέωση του υγειονομικού πάσου.

Ο αριθμός των μολύνσεων με την παραλλαγή Δέλτα, που κυριαρχεί επί του παρόντος, είναι πολύ υψηλός και το βάρος που πέφτει στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της κυβέρνησης, ένα πρώτο κρίσιμο επίπεδο στις μονάδες εντατικής θεραπείας μπορεί να καταγραφεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι αρχές εκτιμούν εξάλλου ότι τα κρούσματα του νέας πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον θα πολλαπλαστούν στην Ελβετία τις προσεχείς εβδομάδες και ότι αυτό το στέλεχος του ιού μπορεί να γίνει, σύμφωνα με τον βαθμό μεταδοτικότητάς του, κυρίαρχο από τα μέσα ή τα τέλη Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider