Γεωργαντάς: Ζήτημα δημοκρατίας ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεωργαντάς: Ζήτημα δημοκρατίας ο ψηφιακός μετασχηματισμός
Ti δήλωσε ο Γεώργιος Γεωργαντάς, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, μιλώντας στο Tech Forum, στo πάνελ με τίτλο «Achieving impact from digital transformation».

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, είναι πρωτίστως ζήτημα δημοκρατίας, γιατί αυτοί που διευκολύνονται περισσότερο από τις πρόσθετες δυνατότητες που προσφέρει, είναι οι απλοί πολίτες και συμβάλλει στην μείωση των αποκλεισμών, δήλωσε ο Γεώργιος Γεωργαντάς, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, μιλώντας στο Tech Forum, στo πάνελ με τίτλο «Achieving impact from digital transformation» .

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί κεντρική στρατηγική ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις, ενώ πρωτοπόρες ψηφιακές τεχνολογίες, αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία, ανέφεραν οι ομιλητές στο συγκεκριμένο πάνελ του Tech Forum που διοργάνωσε η HETiA σε συνεργασία με την Tsomokos.

Ο κ. Γεωργαντάς πρόσθεσε πως η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί μια ισχυρή εργαλειοθήκη που αξιοποιείται με στόχο την διευκόλυνση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών και τόνισε ότι θέτει τον πολίτη στο επίκεντρο.

Είναι πολύ βασικό όπως είπε, ότι ξεκινήσαμε με μια ενημέρωση για τη Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Πολλά από τα έργα της έχουν αρχίσει και μορφοποιούνται, παίρνουν πλέον συγκεκριμένη πορεία για να υλοποιηθούν, ενώ κάποια άλλα έχουν ήδη προχωρήσει και είναι σε φάση ωρίμανσης.

Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε πως έχουμε συγκεντρώσει ως τώρα περίπου 1.200 υπηρεσίες του Δημοσίου και θέλουμε να περιορίσουμε και να ελαχιστοποιήσουμε τη φυσική παρουσία του πολίτη στα γκισέ του Δημοσίου

Από την πλευρά του ο Νίκος Κουλοχέρης, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε πως ο ψηφιακός τομέας παίζει κεντρικό ρόλο σε όλες τις πολιτικές της κυβέρνησης και η πανδημία απλώς επιτάχυνε τις διαδικασίες υλοποίησης της ψηφιακής μετάβασης.

Όπως τόνισε ο κ. Κουλοχέρης οι ψηφιακές λύσεις παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες και είναι απαραίτητες για τη διασφάλισης της ανάκαμψης της Ελλάδας και της ανταγωνιστικής της θέσης στην παγκόσμια οικονομία.

Παράλληλα πρόσθεσε πως επιδιώκεται η συνεργασία με φορείς και Δήμους, οι οποίοι θα παρέχουν τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για πολλές εφαρμογές GovTech αλλά και θα υιοθετούν αυτές τις εφαρμογές για να δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες.

Κλείνοντας ο κ. Κουλοχέρης σημείωσε πως είναι βασικό στοιχείο η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, μέσω σεμιναρίων και μαθημάτων για τη γεφύρωση της τεχνολογικής προόδου με τις δεξιότητες των στελεχών, κάτι που συμβάλλει στην υιοθέτηση νέων καλών ψηφιακών πρακτικών στη Δημόσια Διοίκηση.

Ο Γιώργος Αποστολόπουλος πρόεδρος, Information Technology & Services (DAEM) ανέφερε πως ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται στην αιχμή του ψηφιακού μετασχηματισμού και πως είναι εντυπωσιακή η ανταπόκριση των πολιτών στις νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές του Δήμου, με αποτέλεσμα χιλιάδες δημότες να συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς αναμονή σε ουρές.

Όπως σημείωσε ο κ. Αποστολόπουλος, ο Δήμος Αθηναίων εργάζεται ασταμάτητα για να μειώσει ακόμα περισσότερο την ανάγκη των πολιτών να φτάνουν μέχρι τα γκισέ των υπηρεσιών του, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα, όπου καθημερινά προσέρχονταν εκατοντάδες άνθρωποι.

Από την πλευρά του ο Νικόλαος Κουφοκότσιος, Dipl. Brewing OpCo SC Sustainability, Digital & BCS Head, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, σημείωσε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί κεντρική στρατηγική ανάπτυξης για το σύνολο των επιχειρήσεων καθώς και την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού.

Ο κ. Κουφοκότσιος τόνισε πως είναι καθοριστικής σημασίας η μετάβαση από το χαρτί στο «cloud», (υπολογιστικό νέφος) και πως οι εταιρίες που θέλουν να επιβιώσουν την επόμενη ημέρα, θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα στην ψηφιοποίησή τους.

Ο Γρηγόρης Χασάνης, E/M and Tolling Systems Manager, Ολυμπία Οδός σημείωσε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί βασική κουλτούρα του ομίλου κάτι που φαίνεται και από τις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρει στους πελάτες τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το εμβληματικό έργο αντικατάστασης συμβατικών λαμπτήρων με υψηλής απόδοσης φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED σε 17 σήραγγες .

Όπως ανέφερε ο κ . Χασάνης μέσω της ψηφιοποίησης η Ολυμπία Οδός καταφέρνει να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πελάτες της και παράλληλα πετυχαίνει στην άρτια διαχείριση και συντήρηση του δικτύου της.

Ο Σπύρος Τιμοθεάτος, B2B Partnering & Business Development Senior Manager, στον όμιλο ΟΤΕ, τόνισε πως ο ΟΤΕ βρίσκεται στην αιχμή του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και των επιχειρήσεων.

Ο κ. Τιμοθεάτος ανέφερε πως ο ΟΤΕ στηρίζει την ψηφιακή μετάβαση, δημιουργώντας τις δικτυακές υποδομές που απαιτεί η κοινωνία των Gigabit και προσφέρει εξειδικευμένες λύσεις τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής για κάθε ανάγκη.

Σύμφωνα με τον κ. Τιμοθεάτο το φιλόδοξο πλάνο του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνει ένα σημαντικό πυλώνα ψηφιακού μετασχηματισμού ο οποίος θα στηρίξει την αγορά και την ανάπτυξή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider