Αψιμαχία στα ουκρανικά σύνορα την ώρα των συνομιλιών Μπάιντεν - Πούτιν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αψιμαχία στα ουκρανικά σύνορα την ώρα των συνομιλιών Μπάιντεν - Πούτιν
Ο ουκρανικός στρατός αντάλλαξε πυρ με αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία χρησιμοποιώντας πολυβόλα και εκτοξευτές χειροβομβίδων την Τρίτη, την  ώρα που ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συζητούν τρόπους για να αμβλυνθούν οι αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή.

Ο ουκρανικός στρατός αντάλλαξε πυρ με αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία χρησιμοποιώντας πολυβόλα και εκτοξευτές χειροβομβίδων την Τρίτη, την ώρα που ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συζητούν τρόπους για να αμβλυνθούν οι αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή.

Αν και η αψιμαχία δεν ήταν ασυνήθιστη, ήταν μια υπενθύμιση ότι ακόμη και όταν οι ηγέτες στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον συμμετέχουν σε διπλωματικές διαπραγματεύσεις υψηλού διακυβεύματος, ένας πόλεμος που κόστισε χιλιάδες ζωές τα τελευταία επτά χρόνια δεν δείχνει να υποχωρεί.

Σύμφωνα με τους New York Times η ανταλλαγή πυρών την Τρίτη ξέσπασε σε τρεις τοποθεσίες κατά μήκος της λεγόμενης γραμμής επαφής, ένα οδόφραγμα μήκους περίπου 500 χλμ. από χαρακώματα και οχυρώσεις μεταξύ Ουκρανών στρατιωτών και των αντιπάλων τους, σε έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς.

Η ουκρανική πλευρά δεν υπέστη θύματα, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Δεν ήταν σαφές εάν οι αυτονομιστές είχαν απώλειες. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, πρώτοι πυροβόλησαν οι αυτονομιστές.

«Οι Ουκρανοί υπερασπιστές άνοιξαν πυρ ως απάντηση», ανέφερε το γραφείο Τύπου των ενόπλων δυνάμεων στη δήλωση του, «και ανάγκασαν τον εχθρό να σταματήσει το πυρ».

Αν και τέτοια βίαια φαινόμενα συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά στην περιοχή, σε αυτήν την περίοδο εκρηκτικής έντασης υπάρχουν φόβοι ότι μια λανθασμένη σφαίρα θα μπορούσε να είναι το μόνο που χρειάζεται για να υπάρξει μια σοβαρή κλιμάκωση από όλες τις πλευρές. Ακόμη και όταν πυροβολούνται, οι Ουκρανοί στρατιώτες λαμβάνουν αυστηρές εντολές να μην απαντήσουν εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο.

«Αυτό που πραγματικά ενοχλεί τους στρατιώτες, είναι που δεν μας επιτρέπεται να απαντήσουμε», είπε ο υπολοχαγός Ιβάν Σκουρατόφσκι, της 25ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας, η οποία έχει αναπτυχθεί στο μέτωπο στην πόλη Aβντίιβκα της ανατολικής Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider