ΗΠΑ: Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζούς σε χριστουγεννιάτικη παρέλαση - Πέντε νεκροί, 40 τραυματίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζούς σε χριστουγεννιάτικη παρέλαση - Πέντε νεκροί, 40 τραυματίες
Ένα SUV παρέσυρε ανυποψίαστους ανθρώπους που συμμετείχαν σε παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη παρέλαση στη Γουόκεσα, στην πολιτεία Ουισκόνσιν.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 40 τραυματίσθηκαν όταν ένα όχημα τύπου SUV έπεσε πάνω σε ανθρώπους που συμμετείχαν σε παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη παρέλαση στη Γουόκεσα της πολιτείας Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, χθες Κυριακή, ρίχνοντας στο έδαφος δεκάδες ανθρώπους ανάμεσά τους και νέους και μια ομάδα ηλικιωμένων, τις «Γιαγάδες που Χορεύουν».

Ο Νταν Τόμσον, ο αρχηγός της αστυνομίας στην πόλη αυτή 72.000 κατοίκων, κάπου 32 χιλιόμετρα από το Μιλγουόκι, δήλωσε πως πρόσωπο ενδιαφέροντος έχει τεθεί υπό κράτηση και ότι το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε βρίσκεται στα χέρια των αρχών.

«Το όχημα χτύπησε πάνω από 20 ανθρώπους. Αρκετά θύματα είναι παιδιά και υπάρχουν ορισμένοι θάνατοι», δήλωσε ο κ. Τόμσον σε δημοσιογράφους.

Όταν ερωτήθηκε πόσοι είναι οι νεκροί, ο αρχηγός της αστυνομίας περιορίστηκε να πει πως «δεν έχω ακριβή αριθμό αυτή τη στιγμή».

Πρόσθεσε πως δεν είναι ακόμη σαφές εάν επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

Σημείωσε ότι η εντολή που είχε δοθεί στους πολίτες στο κέντρο της πόλης να αναζητήσουν το κοντινότερο καταφύγιο έχει πλέον αρθεί.

Ο κ. Τόμσον επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον ένας αστυνομικός άνοιξε πυρ εναντίον του κόκκινου SUV, χωρίς να τραυματιστεί κανένας από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην παρέλαση ή την παρακολουθούσαν. Συμπλήρωσε πως εξ όσων γνωρίζει, δεν υπήρξαν πυρά μέσα από το όχημα.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, το SUV εικονίζεται να κινείται με ταχύτητα προς τα νώτα ανθρώπων που παρελαύνουν και χτυπάει πάνω από δέκα. Θεατές τρέχουν να προσφέρουν βοήθεια. Σε άλλο βίντεο, αστυνομικός εικονίζεται να πυροβολεί εναντίον του αυτοκινήτου προτού αυτό πέσει πάνω σε μπάρες που είχαν στηθεί για την παρέλαση.

Μία γυναίκα είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Fox6 του Μιλγουόκι ότι το SUV έπεσε πάνω σε ένα χορευτικό συγκρότημα κοριτσιών ηλικίας από 9 ως 15 ετών.

Σύμφωνα με την ίδια, η άμεση αντίδραση ήταν σιωπή και ακολούθησαν κραυγές και μετά κόσμος που έτρεχε για να βοηθήσει τους τραυματίες, μετέδωσε το Fox6.

Τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μικρές ομάδες ατόμων γύρω από τα τραυματισμένα κορίτσια και σκόρπια παντού τα πομπόν που κρατούσαν οι χορεύτριες.

Ένας ακόμη αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι ο οδηγός έπεσε πάνω σε μια ομάδα, τις "Γιαγιάδες που Χορεύουν", και τουλάχιστον ένα άτομο εκτινάχθηκε πάνω στο καπό του αυτοκινήτου, μετέδωσε το δίκτυο WISN του Μιλγουόκι, μια θυγατρική του ABC.

Το τοπικό CBS αργότερα ανήρτησε στη σελίδα του στο Twitter μια φωτογραφία που φαίνεται ότι είναι το κόκκινο SUV με χτυπημένο το καπό του και τον μπροστινό λασπωτήρα του να κρέμεται, παρκαρισμένο σε ένα δρόμο.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το γεγονός από συνεργάτες του, δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Γουόκεσα και συμπάσχουμε με όλους όσοι έχουν επηρεαστεί από αυτό το φρικτό συμβάν. Έχουμε επικοινωνήσει με ομοσπονδιακούς και τοπικούς αξιωματούχους για να τους προσφέρουμε όποια βοήθεια και υποστήριξη χρειάζονται».

Φωτογραφίες και βίντεο από την Γουόκεσα που κυκλοφόρησαν στο Twitter δείχνουν περιπολικά και ασθενοφόρα να έχουν συρρεύσει σε έναν δρόμο στολισμένο με χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια μετά το συμβάν, το οποίο σημειώθηκε κατά τις 4:30 μμ.

Το παιδιατρικό νοσοκομείο του Ουινσκόνσιν ανέφερε στο Twitter ότι μέχρι τις 8μμ είχε δεχτεί 15 ασθενείς.

Τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά και θα διατεθούν επιπλέον σύμβουλοι ψυχικής υγείας για όσους μαθητές τυχόν χρειαστούν βοήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider