Πολωνία: Απειλείται «η ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ» από τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολωνία: Απειλείται «η ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ» από τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας
Η Λευκορωσία, από την πλευρά της, κατήγγειλε σήμερα τις «αβάσιμες» κατηγορίες της Βαρσοβίας.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε σήμερα πως η κρίση με τους μετανάστες στα σύνορα της Λευκορωσίας απειλεί «τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ».

«Το σφράγισμα των πολωνικών συνόρων είναι προς το εθνικό συμφέρον μας. Όμως σήμερα διακυβεύεται η σταθερότητα και η ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης.

«Αυτή η υβριδική επίθεση του καθεστώτος (του λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ) Λουκασένκο έχει στόχο όλους μας. Δεν θα αφήσουμε να μας εκφοβίσει και θα υπερασπιστούμε την ειρήνη στην Ευρώπη μαζί με τους εταίρους μας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», πρόσθεσε.

Η Λευκορωσία, από την πλευρά της, κατήγγειλε σήμερα τις «αβάσιμες» κατηγορίες της Βαρσοβίας ότι το Μινσκ βρίσκεται πίσω από τις απόπειρες παράνομης διέλευσης χιλιάδων μεταναστών στα πολωνικά σύνορα.

«Το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας θεωρεί τις κατηγορίες της πολωνικής πλευράς αβάσιμες και αδικαιολόγητες», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, κατηγορώντας με τη σειρά του την Πολωνία ότι αυξάνει «εσκεμμένα» την ένταση.

«Το πολωνικό υπουργείο Άμυνας δεν αναζητεί μια εποικοδομητική λύση του ζητήματος και φέρνει εσκεμμένα σε πολιτικό επίπεδο την τρέχουσα συγκρουσιακή κατάσταση», ανέφερε ακόμη το Μινσκ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ιβάν Κουμπράκοφ, τον οποίο επικαλείται το κρατικό λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, οι μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τη Μέση Ανατολή, βρίσκονται «νομίμως» στο λευκορωσικό έδαφος και δεν υπάρχει «καμιά παραβίαση του νόμου» από την πλευρά τους.

Η Λευκορωσία προειδοποίησε εξάλλου σήμερα την Πολωνία εναντίον οποιασδήποτε «πρόκλησης» στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Λευκορωσία σήμερα «προειδοποιεί την πολωνική πλευρά να μην χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε πρόκληση» κατά της Λευκορωσίας «για να δικαιολογήσει ενδεχόμενες παράνομες πολεμοχαρείς ενέργειες» εναντίον των μεταναστών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Μινσκ κατήγγειλε «την περιφρόνηση που δείχνει από καιρό η Βαρσοβία για την αντικειμενική πραγματικότητα και τις προσεγγίσεις αντάξιες της πολιτικής της στρουθοκαμήλου για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων», καθώς και τις «αστήρικτες απόπειρες» της Πολωνίας να «επιρρίψει στη Λευκορωσία την ευθύνη» για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Καλεί την ΕΕ να συμβάλει στην αναχαίτιση των ροών μεταναστών από τη Λευκορωσία

Η Πολωνία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία, λόγω της μεταναστευτικής κρίσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider