Thessaloniki Summit 2021: Πώς θα οδηγηθούν στο μέλλον οι ελληνικές πόλεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Thessaloniki Summit 2021: Πώς θα οδηγηθούν στο μέλλον οι ελληνικές πόλεις
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ.Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο «δίχτυ προστασίας» που άπλωσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση προς τους πολίτες κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.

Τις αλλαγές που απαιτούνται για να οδηγηθούν οι ελληνικές πόλεις στο μέλλον ανέπτυξαν -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου και οι δήμαρχοι Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, στο Thessaloniki Summit 2021, το οποίο διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ.Παπαστεργίου αναφέρθηκε αρχικά στο «δίχτυ προστασίας» που άπλωσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση προς τους πολίτες κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού και υπογράμμισε πως ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες, αλλά και παράλληλα να δοθούν στους δήμους οι πόροι για να προχωρήσουν μπροστά και να σταματήσουν «να ταλαιπωρούνται οι δημότες».

«Να αποκεντρωθούμε και να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν. Την τελευταία 10ετία η Τοπική Αυτοδιοίκηση πλήρωσε ακριβά το μάρμαρο και τα χρήματα που παίρνει από την κεντρική διοίκηση είναι 65% λιγότερα. Θέλουμε να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας οργανωμένα. Να είμαστε πιο ανεξάρτητοι, κύριοι των αποφάσεων μας, να ορίσουμε τις τύχες των πόλεων, να είμαστε υπεύθυνοι για τα θετικά και τα αρνητικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Παπαστεργίου.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ.Μπακογιάννης, ο οποίος μίλησε διαδικτυακά στο συνέδριο, υπογράμμισε αρχικά πως η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει περισσότερα κοινά με τη Σιέρα Λεόνε, παρά με το Παρίσι ή το Λονδίνο και τόνισε πως στους δήμους θα πρέπει να περάσουν και άλλες αρμοδιότητες, δίνοντας ως παραδείγματα την πρωτοβάθμια υγεία και τα σχολεία. Επίσης, στάθηκε σε έργα που έγιναν στην πρωτεύουσα όπως για παράδειγμα το σιντριβάνι στην Ομόνοια και η Πανεπιστημίου που βελτίωσαν τους δείκτες μέτρησης επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής.

Σε ερώτηση για το εάν ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να περάσει στα χέρια των δήμων ο κ.Μπακογιάννης απάντησε πως «σήμερα το πολιτικό σύστημα αντιμετωπίζει την Αυτοδιοίκηση ως το ανήλικο, προστατευόμενο τέκνο. Έχουμε και είναι ντροπή μας ένα νεο-οθωμανικό μοντέλο εξουσίας, όπου το κράτος "πατερούλης" ή κράτος "σουλτάνος" αισθάνεται πιο καλά προφανώς, όταν όλοι εμείς με το χέρι απλωμένο προστρέχουμε στην πόρτα κάθε υπουργού. Ο ΕΝΦΙΑ είναι μια κίνηση ματ για έναν απλό λόγο, διότι θα αναλάβουμε κι εμείς τις δικές μας ευθύνες. Ταυτόχρονα, είναι ένα βήμα διαφάνειας και δημοκρατίας. Γιατί σήμερα όταν πληρώνετε τον ΕΝΦΙΑ δεν ξέρετε που πάνε αυτά τα λεφτά. ‘Οταν όμως τα χρήματα αυτά δίδονται στο ταμείο του δήμου θα έχετε τη δυνατότητα να κρίνετε εάν πιάνουν τόπο, εάν γίνονται έργα και υπηρεσίες. Και αυτό είναι ένα άλμα δημοκρατίας».

Ο κ.Ζέρβας, από την πλευρά του, υποστήριξε πως στη Θεσσαλονίκη λείπουν βασικές υποδομές και χαρακτήρισε, για μία ακόμη φορά, το κυκλοφοριακό ως το βασικότερο πρόβλημα της πόλης, η οποία -όπως είπε- διαθέτει μόλις ένα μέσο μαζικής μεταφοράς, σε αντίθεση με την Αθήνα που έχει έξι. Πρόσθεσε ο κ.Ζέρβας πως στη Θεσσαλονίκη «χτυπούν κόκκινο τα αιωρούμενα σωματίδια, από τη μία όταν έχουμε άσκοπες μετακινήσεις και από την άλλη έχουμε ένα είδος ενεργειακής φτώχειας, με κακού είδους αξιοποίηση καύσιμης ύλης. Αυτά δίνουν κακή ποιότητα ζωής για τους δημότες». Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τόνισε πως «το όραμα της πόλης είναι η βελτίωση των υποδομών που έχουν να κάνουν με την ελκυστικότητα της, πέρα από την ποιότητα ζωής των ίδιων των κατοίκων».

Τέλος, ο δήμαρχος Πειραιά κ.Μώραλης σημείωσε πως η κεντρική εξουσία «δεν επιθυμεί να αφήσει την Αυτοδιοίκηση να παίξει το ρόλο που μπορεί στην ανάπτυξη της χώρας», προσθέτοντας πως οι δήμοι εάν τους δοθούν τα εργαλεία έχουν τη δυνατότητα «να τρέξουν με ταχύτητα του φωτός, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη. Οι δήμοι είμαστε έτοιμοι, θέλουμε, μπορούμε να το κάνουμε, αρκεί να έχουμε τα κατάλληλα εφόδια».

'Οσον αφορά το όραμα για τον Πειραιά ο κ.Μώραλης είπε πως είναι «σαφώς να γίνει μια πόλη εξωστρεφής, μια πόλη που αναπτύσσεται και καινοτομεί, αλλά υπάρχει μια πλειάδα προβλημάτων που μας έρχονται χωρίς να μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Thessaloniki Summit: Σε άνοδο, με βραδύ ρυθμό, τα θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG)

Σκυλακάκης (Thessaloniki Summit): 2,8 δισ. ευρώ για τα 48 έργα που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης

Πάιατ στο Thessaloniki Summit: Τα αμερικανικά σχέδια στην Αλεξανδρούπολη δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία

gazzetta
gazzetta reader insider insider