Ειδήσεις | Διεθνή
04-11-2021 | 13:38

Η Βρετανία, η πρώτη που ενέκρινε το αντιικό χάπι της MSD (Merck) για τον κορονοϊό

Newsroom
Μοιράσου το
Η Βρετανία, η πρώτη που ενέκρινε το αντιικό χάπι της MSD (Merck) για τον κορονοϊό
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τελευταία ενημέρωση: 14:01

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε ένα αντιικό χάπι κατά της covid-19 το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η MSD (στην Αμερική Merck) και η Ridgeback Biotherapeutics, μια εξέλιξη που ενδέχεται να αλλάξει την πορεία της πανδημίας.

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) της Βρετανίας συνέστησε το φάρμακο αυτό, που περιέχει τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη, να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση ενός ασθενούς με covid-19 και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) θα διευκρινίσουν εν ευθέτω χρόνω πώς θα χορηγείται αυτή η θεραπεία κατά της covid-19 στους ασθενείς.

Σημειώνεται πως εντός του Νοεμβρίου οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ θα ανακοινώσουν την απόφαση τους για εάν θα εγκριθεί το χάπι της MSD.

Το χάπι της MSD, που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Ridgeback Biotherapeutics, αποτρέπει τον ιό να πολλαπλασιαστεί εντός του ανθρώπινου οργανισμού, διατηρώντας τα ιικά επίπεδα χαμηλά στο σώμα, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης από τον κορονοϊό.

Η MHRA αναφέρει στην ανακοίνωση της πως η απόφαση ελήφθη «μετά από ενδελεχή έρευνα για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του χαπιού», καθιστώντας το χάπι την πρώτη αγωγή που λαμβάνεται από το στόμα για τη νόσο.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σαχίντ Τζαβίντ, χαρακτήρισε ως «ιστορική» την απόφαση έγκρισης του χαπιού, υποστηρίζοντας πως «θα αλλάξει το παιχνίδι στη μάχη κατά του κορονοϊού». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.