Διεθνή
31-10-2021 | 14:25

Η απόφαση των G20 για το κλίμα δεν κάνει θαρραλέα βήματα σε σχέση με τη Συμφωνία του Παρισιού

Newsroom
Μοιράσου το
Η απόφαση των G20 για το κλίμα δεν κάνει θαρραλέα βήματα σε σχέση με τη Συμφωνία του Παρισιού
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Οι διαπραγματεύσεις στους G20 κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το κομμάτι των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που αφορά το κλίμα, δίνοντας στους ηγέτες έναν μπούσουλα για να λάβουν μέρος στη σύνοδο κορυφής COP26 στη Γλασκώβη αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, η γλώσσα του κειμένου, αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό προηγούμενες δεσμεύσεις που έγιναν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015. Οι ηγέτες των G20 δήλωσαν ότι «παραμένουν προσηλωμένοι στον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού να διατηρηθεί η παγκόσμια μέση αύξηση της θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της σε 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα».

Όπως αναμενόταν, το ανακοινωθέν συμφωνεί στη σταδιακή κατάργηση των επενδύσεων σε νέους υπεράκτιους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα, κάτι που η Κίνα είχε ήδη δηλώσει ότι θα έκανε. «Θα βάλουμε τέλος στην παροχή διεθνών δημόσιων οικονομικών για νέα αδιάκοπη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στο εξωτερικό έως το τέλος του 2021».

Όσον αφορά τον εγχώρια παραγόμενο άνθρακα, η δήλωση περιέχει μόνο μια γενική δέσμευση για υποστήριξη εκείνων των χωρών που δεσμεύονται να «καταργήσουν σταδιακά τις επενδύσεις σε νέα αμείωτη ικανότητα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, ώστε να το πράξουν το συντομότερο δυνατό».

Το ανακοινωθέν προσέφερε ελάχιστα ως προς τη συγκεκριμένη δράση. Οι ηγέτες των G20 δεσμεύτηκαν να «μειώσουν σημαντικά» τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου «λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνθήκες».

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.