Διεθνή
29-10-2021 | 17:15

Γερμανία: Κάλεσμα σε Γαλλία - Βρετανία για επίλυση των διαφορών για τις άδειες αλιείας

Newsroom
Μοιράσου το
Γερμανία: Κάλεσμα σε Γαλλία - Βρετανία για επίλυση των διαφορών για τις άδειες αλιείας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να καταβάλουν προσπάθειες για να επιλύσουν τις διαφορές τους όσον αφορά τις αλιευτικές άδειες μετά το Brexit.

«Κατά την άποψή μας, το σημαντικό τώρα είναι οι δύο πλευρές να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων και των τελευταίων μηνών», είπε η Μαρτίνα Φιτς, η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι ο Βερολίνο παρακολουθεί στενά το θέμα και στηρίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «να αποσαφηνιστούν συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν την υπόθεση».

Η συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, που επιτεύχθηκε την τελευταία στιγμή, στα τέλη του 2020, προβλέπει ότι τα ευρωπαϊκά αλιευτικά μπορούν να συνεχίσουν τη δουλειά τους σε ορισμένα χωρικά ύδατα της Βρετανίας, υπό τον όρο ότι θα αποδείξουν ότι ψάρευαν εκεί και στο παρελθόν. Όμως η Γαλλία και η Βρετανία διαφωνούν για το είδος και το εύρος των δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν. Η Γαλλία κατηγορεί τη Βρετανία ότι εκδίδει πολύ μικρό αριθμό αλιευτικών αδειών για τους Ευρωπαίους αλιείς.

Την Πέμπτη η κατάσταση κλιμακώθηκε και η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κλητεύσει την πρέσβειρα της Γαλλίας, μετά την κατάσχεση ενός βρετανικού αλιευτικού από τις γαλλικές αρχές και τις απειλές του Παρισιού ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα από τις 2 Νοεμβρίου αν δεν δοθούν περισσότερες άδειες στους Γάλλους για να ψαρεύουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα.

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι γίνονται συζητήσεις με τη Βρετανία και τη Γαλλία, σε μια προσπάθεια επίλυσης των διαφορών τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Βρετανία καλεί για εξηγήσεις την πρέσβειρα της Γαλλίας με αφορμή τη διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα

Η Γαλλία κατέσχεσε ένα βρετανικό αλιευτικό -Bαθαίνει η διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα στη μετά Brexit εποχή

MUST READ

Βρετανία - Γαλλία: Συνεχίζεται η διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα