Έφυγε από την ζωή ο γνωστός εικαστικός και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έφυγε από την ζωή ο γνωστός εικαστικός και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης
Το έργο του πολιτικό και κοινωνικό είχε ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τα προβλήματά του. 

Ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο της τέχνης άφησε με τον θάνατό του, σε ηλικία 77 ετών, την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021, ο Κυριάκος Καζουράκης. Το έργο του πολιτικό και κοινωνικό είχε ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τα προβλήματά του.

Πάντα με το μέρος των καταπιεσμένων και των κατατρεγμένων τα χρόνια της δικτατορίας μαζί με άλλους επιφανείς καλλιτέχνες αντιτάχτηκε ανοικτά εναντίον της. Ενάντια σε κάθε καταπιεστική εξουσία δεν δίστασε να στηλιτεύσει το πολιτικό έργο της εκάστοτε κυβέρνησης.

Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του ήταν αφιερωμένο στο μεταναστευτικό πρόβλημα και την άθλια μοίρα των μεταναστών. Δεν έχασε ποτέ την ακλόνητη πεποίθησή του στους απλούς καθημερινούς ανθρώπους οι οποίοι κατά τη γνώμη του μπορούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες δομές ενάντια στην κοινωνική καταπίεση.

Η σύντροφός του στη ζωή και την τέχνη, η ηθοποιός Κάτια Γέρου θα διαφυλάξει το έργο του και θα συνεχίσει τον αγώνα του για μια καλύτερη ζωή για κάθε απλό άνθρωπο μέσα από την τέχνη της. Είναι ηθοποιός του θεάτρου Τέχνης και καθηγήτρια της Σχολής Θεάτρου Κάρολος Κουν.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Κυριάκος Κατζουράκης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1944. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με τον Γιάννη Μόραλη και σκηνογραφία με τον Βασίλη Βασιλειάδη (1963-68). Το 1966 παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί Κεραία στην Αθήνα και το 1969 κέρδισε το βραβείο Παρθένη για τη ζωγραφική του.

Από το 1972 μέχρι το 1986 έζησε στο Λονδίνο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην χαρακτική.

Η ζωραφική του χαρακτηρίζεται από στοιχεία κριτικού ρεαλισμού με επίκεντρο τον άνθρωπο και την αφύπνισή του. Στα πιο πρόσφατα έργα του, πίνακες μεγάλων διαστάσεων διακρίνεται ένα εξπρεσιονιστικό στιλ ενώ αυτή τη δουλειά την συνδέει με το θέατρο, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Τα τελευταία χρόνια ασχολιόταν πολύ και με το γράψιμο.
Το 1979 αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο και το 1980 στην 11 Μπιενάλε του Παρισιού.Το 1982 συμμετείχε στα Ευρωπάλια στην έκθεση Ελληνική Ζωγραφική 1968-88 κλπ. Το Μουσείο Μπενάκη οργάνωσε μεγάλη αναδρομική έκθεση του το 2013.

Στον κινηματογράφο συμμετείχε ως ηθοποιός σε ταινία του Δήμου Θέου. Έχει φιλοτεχνήσει τα κουστούμια για την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου Μέρες του 36 και τα σκηνικά για το Προξενιό της Άννας του Παντελή Βούλγαρη. Σκηνογράφησσε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Από το 2000 ασχολήθηκε ενεργά με τον κινηματογράφο γυρίζοντας ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.

Η ταινία του ο Δρόμος προς τη Δύση τιμήθηκε με το πρώτο κρατικο βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ και με το βραβείο ΦΙΠΡΕΣΚΙ. Βραβεία απέσπασε και η ταινία του Γλυκια Μνήμη.

Υπήρξε μέλος της ομάδας Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές μαζί με τους Μπότσογλου, Ψυχοπαίδη, Δίγκα, Βαλαβανίδη. Ίδρυσε την «Ομάδα Τέχνης» για την έρευνα μεταξύ των τεχνών και υπήρξε μέλος της ομάδας “EUROPA 24”. ‘Ηταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Αιγάλεω. Από το 2005 έως το 2011 δίδαξε ως καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider