Διεθνή
21-10-2021 | 11:49

Ισημερινός: Ο πρόεδρος Λάσο καλεί σε υποστήριξη απέναντι στους «πραξικοπηματίες»

Newsroom
Μοιράσου το
Ισημερινός: Ο πρόεδρος Λάσο καλεί σε υποστήριξη απέναντι στους «πραξικοπηματίες»
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο συντηρητικός Γκιγιέρμο Λάσο, αντιμέτωπος με νέο κύμα κοινωνικής διαμαρτυρίας κατά της αύξησης των τιμών των καυσίμων, κάλεσε χθες τους υποστηρικτές του να «υπερασπιστούν» την πρωτεύουσα Κίτο εναντίον των «πραξικοπηματιών» αυτοχθόνων και συνδικαλιστών που έχουν τεθεί επικεφαλής του κινήματος αυτού.

«Θα υπερασπιστούμε το Κίτο εναντίον αυτών που θέλουν τη βία, εναντίον αυτών που θέλουν να βάλουν φωτιά σε δημόσια κτίρια, εναντίον αυτών που θέλουν να απαγάγουν αστυνομικούς και δημοσιογράφους», είπε ο πρόεδρος απευθυνόμενος σε αρκετές χιλιάδες υποστηρικτές του μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα του Ισημερινού.

«Πρέπει να τεθούμε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε την πρωτεύουσά μας», πέταξε κατά τη διάρκεια σύντομης ομιλίας του από μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου.

«Θα συνεχίσουμε να τείνουμε το χέρι για να γίνει δημοκρατικός διάλογος», αλλά εάν πρέπει επικαλούμενοι «το Σύνταγμα» της χώρας «να συγκρουστούμε με τους πραξικοπηματίες, θα το κάνουμε με αποφασιστικότητα, με θάρρος και χωρίς φόβο», συνέχισε ο κ. Λάσο.

Ο Ισημερινός γνωρίζει νέο ξεσηκωμό εναντίον της αύξησης των τιμών των καυσίμων. Στις κινητοποιήσεις πρωτοστατούν οργανώσεις αυτοχθόνων.

Ο πρόεδρος Λάσο απέρριψε τη Δευτέρα ως απαράδεκτο το αίτημά τους να ανασταλεί η αύξηση.

Οι τιμές των καυσίμων μετατρέπονται συχνά σε αιτία σύγκρουσης των κυβερνήσεων του Ισημερινού και οργανώσεων αυτοχθόνων. Στις ταραχές του 2019 που πυροδότησε η κατάργηση των επιδοτήσεων των υδρογονανθράκων από το κράτος είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον ένδεκα άνθρωποι και είχε κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος.

Κατά τη διάρκεια των δώδεκα ημερών εκείνης της κρίσης, διαδηλωτές είχαν καταλάβει εξ εφόδου την έδρα της κυβέρνησης, που αναγκάστηκε να μεταφερθεί στη Γουαγιακίλ, είχαν πυρπολήσει δημόσιο κτίριο και είχαν επιτεθεί στις εγκαταστάσεις δύο μέσων ενημέρωσης.

Η κινητοποίηση είχε επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της χώρας, με αποκλεισμούς δρόμων και παράλυση πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και πετρελαιοπηγών, ώσπου ο πρώην πρόεδρος Λενίν Μορένο (2017-2021) αναγκάστηκε εντέλει να αποσύρει το διάταγμα που προκάλεσε τον ξεσηκωμό (21752875).

Η παρότρυνση αυτή του προέδρου Λάσο, ο οποίος δεν εννοεί να υπαναχωρήσει, καταγράφηκε εξάλλου δύο ημέρες μετά την κήρυξη κατάστασης εξαίρεσης σε όλη την επικράτεια για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ασφάλειας, την οποία ο αρχηγός του κράτους αποδίδει στη δράση κακοποιών επιδιδόμενων πάνω απ’ όλα στη διακίνηση ναρκωτικών.

Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση εξαίρεσης, διάρκειας 60 ημερών, στο πλαίσιο της οποίας αναπτύχθηκε στους δρόμους ο στρατός, δεν αναιρεί ελευθερίες των πολιτών, όπως το δικαίωμα στις συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις, που παραμένει εγγυημένο.

Αιχμή του δόρατος των διαμαρτυριών εναντίον της αύξησης των καυσίμων, η συνομοσπονδία αυτοχθόνων εθνών του Ισημερινού (CONAIE) και συνδικάτα προγραμματίζουν διάφορες μαζικές κινητοποιήσεις τις προσεχείς ημέρες.

Σε περίπου τρία χρόνια, η τιμή του γαλονιού (των 4,5 λίτρων) της απλής βενζίνης αυξήθηκε από το 1,48 στα 2,50 δολάρια (+69%) στον Ισημερινό. Η κυβέρνηση Λάσο τάσσεται υπέρ της κατάργησης της επιδότησης, συνοδευόμενης από ενισχύσεις για τους φτωχότερους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.