Αϊτή: Λύτρα 17 εκατ. δολαρίων ζητά η συμμορία που απήγαγε ομάδα ιεραποστόλων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αϊτή: Λύτρα 17 εκατ. δολαρίων ζητά η συμμορία που απήγαγε ομάδα ιεραποστόλων
Μια συμμορία της Αϊτής που απήγαγε μια ομάδα Αμερικανών και Καναδών ιεραποστόλων ζητά 17 εκατομμύρια δολάρια για την απελευθέρωσή τους, ανέφερε σήμερα η Wall Street Journal, επικαλούμενη έναν Αϊτινό αξιωματούχο.

Μια συμμορία της Αϊτής που απήγαγε μια ομάδα Αμερικανών και Καναδών ιεραποστόλων ζητά 17 εκατομμύρια δολάρια για την απελευθέρωσή τους, ανέφερε σήμερα η Wall Street Journal, επικαλούμενη έναν Αϊτινό αξιωματούχο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Λιζτ Κιτέλ δήλωσε ότι το FBI και η αστυνομία της Αϊτής βρίσκονται σε επαφή με τους απαγωγείς και επιδιώκουν την απελευθέρωση των ιεραποστόλων που απήχθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο έξω από την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς από μια συμμορία με την επονομασία «400 Mαουοζό», ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα.

Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες, είπε ο Κιτέλ στην WSJ.

Δεκαέξι Αμερικανοί πολίτες και ένας Καναδός, μέλη της ιεραποστολικής χριστιανικής οργάνωσης Christian Aid Ministries με έδρα το Οχάιο, απήχθησαν στην Αϊτή το Σάββατο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης αυτής, στην ομάδα μετείχαν πέντε άνδρες, επτά γυναίκες και πέντε παιδιά. Τα μέλη της ιεραποστολής απήχθησαν σε μια περιοχή που ονομάζεται Κρουά ντε Μπουγκέ, περίπου 13 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα, στην οποία κυριαρχεί η εν λόγω συμμορία.

Πέντε ιερείς και δύο μοναχές, συμπεριλαμβανομένων δύο Γάλλων πολιτών, απήχθησαν τον Απρίλιο στην ίδια περιοχή και αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα τον ίδιο μήνα.

Ο Κιτέλ είπε στην Wall Street Journal ότι καταβλήθηκαν λύτρα για την απελευθέρωση δύο από εκείνους τους ιερείς.

Οι απαγωγές έχουν γίνει πλέον ασύστολες και συνηθισμένες στην Αϊτή εν μέσω μιας αυξανόμενης πολιτικής και οικονομικής κρίσης, με τουλάχιστον 628 περιστατικά απαγωγών μόνο τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, σύμφωνα με έκθεση του μη κερδοσκοπικού αϊτινού κέντρου για ανάλυση και έρευνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα (CARDH).

Οι Αϊτινοί πραγματοποίησαν χθες Δευτέρα πανεθνική απεργία για να διαμαρτυρηθούν για την εγκληματικότητα και τις απαγωγές συμμοριών, που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν επιδεινωθεί μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ τον Ιούλιο.

Τα καταστήματα άνοιξαν ξανά σήμερα στην πρωτεύουσα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς επαναλειτούργησαν. Ηγετικά στελέχη του κλάδου των μεταφορών είχαν πιέσει για την απεργία, εν μέρει επειδή οι εργαζόμενοι στον κλάδο είναι συχνά στόχοι απαγωγών συμμοριών.

Το FBI ανέφερε χθες ότι συνδράμει στις προσπάθειες εντοπισμού των απαχθέντων.

Σπανίως ξένοι πέφτουν θύματα απαγωγών στην Αϊτή.

Τα θύματα είναι συνήθως Αϊτινοί μεσαίας τάξης που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να πληρώνουν σωματοφύλακες για την προστασία τους, αλλά μπορούν να συγκεντρώσουν λύτρα δανειζόμενοι χρήματα από τις οικογένειές τους ή πουλώντας ακίνητα.

Η αυξανόμενη κρίση στην Αϊτή έχει γίνει επίσης μείζον ζήτημα για τις ΗΠΑ. Ένα κύμα χιλιάδων μεταναστών από την Αϊτή έφτασε στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού τον περασμένο μήνα, αλλά πολλοί στάλθηκαν πίσω στη χώρα καταγωγής τους λίγο αργότερα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γενική απεργία στην Αϊτή μετά τις απαγωγές μελών μιας αμερικανικής ιεραποστολής

gazzetta
gazzetta reader insider insider