Διεθνή
04-10-2021 | 09:11

Eπικεφαλής BioNTech: Πιθανή η ανανένωση των εμβολίων Covid το 2022 λόγω μεταλλάξεων

Newsroom
Μοιράσου το
Eπικεφαλής BioNTech: Πιθανή η ανανένωση των εμβολίων Covid το 2022 λόγω μεταλλάξεων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού, οι οποίες θα του επιτρέπουν να διαφεύγει από τα σημερινά εμβόλια, τα οποία γι' αυτό το λόγο θα χρειαστούν ανανέωση έως τα μέσα του 2022, επισημαίνει ο Ουγκούρ Σαχίν διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech, η οποία, μαζί με την αμερικανική Pfizer, ανέπτυξε το πρώτο mRNA εμβόλιο που κυκλοφόρησε κατά του κορονοϊού (και είναι το φάρμακο με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο φέτος).

Αναλυτικότερα, μιλώντας στους Financial Times, ο Τουρκο-Γερμανός επιστήμονας ανέφερε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι η επόμενες μεταλλάξεις του ιού θα είναι ευκολότερα διαχειρίσιμες από αυτές που αντιμετωπίζουμε τώρα», τονίζοντας παράλληλα πως καθώς ο χρόνος περνάει, θα κάνουν την εμφάνισή τους νέες μεταλλάξεις που θα επιτρέπουν την ανοσιακή διαφυγή του ιού. Πρόκειται για μια συνεχή εξέλιξη του και η εξέλιξη αυτή μόλις έχει αρχίσει», ανέφερε ο Σαχίν.

«Για φέτος, ένα διαφορετικό εμβόλιο είναι τελείως περιττό. Όμως έως τα μέσα του επόμενου χρόνου θα είναι μια διαφορετική κατάσταση», εκτίμησε ο Σαχίν, ο οποίος στη συνέχεια επισήμανε πως οι σημερινές παραλλαγές του ιού, ιδίως η Δέλτα, είναι μεν πιο μεταδοτικές, όχι όμως αρκετά διαφορετικές, ώστε να υποσκάψουν την αποτελεσματικότητα των τωρινών εμβολίων.

Όπως είπε, οι ενισχυτικές (τρίτες) δόσεις φαίνονται ικανές να αντιμετωπίσουν αυτά τα στελέχη του κορονοϊού. Τελικά, όμως, πρόσθεσε, ο ιός θα αναπτύξει μεταλλάξεις που θα μπορούν να διαφύγουν από την ανοσιακή ανταπόκριση του οργανισμού στα υπάρχοντα εμβόλια, οπότε θα καταστεί αναγκαία μια τροποποιημένη εκδοχή του εμβολίου, που θα στοχεύει ειδικά στο νέο στέλεχος που θα προκύψει.

Τέλος, ο επικεφαλής της γερμανικής BioNTech προέβλεψε ότι το 2022 θα υπάρχουν δύο βασικές τάσεις στα προγράμματα εμβολιασμού: ενισχυτικές δόσεις για τους εμβολιασμένους και συνεχιζόμενη πίεση να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι, ενώ αρνήθηκε να κάνει εκτιμήσεις για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή του εμβολίου Pfizer/BioNTech στο μέλλον, αλλά δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρχει ζήτηση για το εμβόλιο τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Merck: Το χάπι για τον κορονοϊό μειώνει κατά 50% το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης