Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση θα γίνει παγκόσμια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση θα γίνει παγκόσμια
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα αισθανθούν τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου αυτό το χειμώνα.

Η ενεργειακή κρίση η οποία έχει εκτοξεύσει τα κόστη της βιομηχανίας και τους λογαριασμούς των νοικοκυριών στα ύψη αναγκάζοντας εργοστάσια να κλείσουν και κυβερνήσεις να λαμβάνουν συνεχώς έκτακτα μέτρα στην ΕΕ αναμένεται να επηρεάσει και τον υπόλοιπο πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα αισθανθούν τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου αυτό το χειμώνα με τις χώρες που έχουν υιοθετήσει πολιτικές επίσπευσης της απανθrακοποίησης και βασίζονται πλέον περισσότερο στο φυσικό αέριο να βρίσκονται σε δεινή θέση. Οι ποσότητες του φυσικού αερίου δεν επαρκούν για να καλύψουν την ανάκαμψη της ζήτησης από την πανδημία ενώ η κρίση θα γίνει πολύ χειρότερη όσο προχωρούμε προς τους χειμερινούς μήνες.

Τα αποθέματα στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για αυτήν την εποχή. Οι ροές αγωγών από τη Ρωσία και τη Νορβηγία είναι περιορισμένες. Αυτό είναι ανησυχητικό καθώς ο πιο ήπιος καιρός έχει μειώσει την παραγωγή από ανεμογεννήτριες ενώ τα γηράσκοντα πυρηνικά εργοστάσια της Ευρώπης καταργούνται σταδιακά ή είναι πιο επιρρεπή σε διακοπές - καθιστώντας το αέριο ακόμη πιο απαραίτητο και πιο ακριβό. Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου, κάτι που ανάγκασε ορισμένους παραγωγούς λιπασμάτων στην Ευρώπη να μειώσουν την παραγωγή, απειλεί ταυτόχρονα να αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος για τους αγρότες, τις τιμές των τροφίμων και να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υψηλές τιμές ενέργειας έχουν αναγκάσει αρκετούς προμηθευτές να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους.

Ακόμη και ένας χειμώνας με τις συνήθεις ψυχρές θερμοκρασίες, αναμένεται να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου περαιτέρω σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Στην Κίνα, οι βιομηχανικοί χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών κεραμικών, γυαλιού και τσιμέντου, μπορεί να ανταποκριθούν αυξάνοντας τις τιμές. Τα νοικοκυριά στη Βραζιλία θα αντιμετωπίσουν ακριβούς λογαριασμούς ρεύματος. Οι οικονομίες που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα καύσιμα - όπως το Πακιστάν ή το Μπαγκλαντές - θα μπορούσαν απλά να σταματήσουν να τα αγοράζουν.
«Εάν ο χειμώνας είναι πραγματικά κρύος, φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε αρκετό φυσικό αέριο για θέρμανση σε κάποια μέρη της Ευρώπης. Δεν πρόκειται απλώς για μια ύφεση, θα επηρεάσει τις ζωές όλων», δήλωσε ο Amos Hochstein, ανώτερος σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την ενεργειακή ασφάλεια μιλώντας στο Bloomberg.

Στην Ασία, οι εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν φθάσει σε τιμές ρεκόρ για αυτήν την εποχή του χρόνου για να εξασφαλιστούν οι προμήθειες, ενώ αλλού αρχίζουν να στρέφονται σε πιο βρώμικα καύσιμα όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο θέρμανσης και αυυτό μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να επιτύχουν φιλόδοξους πράσινους στόχους.

Στη Βραζιλία, οι χαμηλότερες ροές προς τη λεκάνη του ποταμού Parana έχουν μειώσει την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και έχουν αναγκάσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να βασίζονται περισσότερο στο φυσικό αέριο. Η χώρα αύξησε τις εισαγωγές φυσικού αερίου στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών τον Ιούλιο και οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται. Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται ήδη, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και το αποτέλεσμα των εκλογών το επόμενο έτος.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου στον κόσμο, δεν έχει αντικαταστήσει αρκετά γρήγορα τα αποθέματά της, παρόλο που οι εισαγωγές είναι σχεδόν διπλάσιες από ό, τι πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων. Όμως εάν τα κινεζικά εργοστάσια αντιμετωπίσουν εκτεταμένες ελλείψεις ενέργειας, τότε οι παγκόσμιες τιμές χάλυβα και αλουμινίου θα αυξηθούν ενώ οι εναλλακτικές είναι μειωμένες καθώς η χώρα αντιμετωπίζει επίσης έλλειψη άνθρακα.
Εξίσου πιεσμένη είναι και η αγορά του LNG για τις περιοχές της Ασίας, της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Αμερικής. Οι αποστολές LNG από εξαγωγείς όπως το Κατάρ, το Τρινιντάντ και το Τομπάγκο και οι ΗΠΑ δ εν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση. «Έχουμε τεράστια ζήτηση από όλους τους πελάτες μας και δυστυχώς, δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους », προειδοποίησε ο Σαάντ Αλ Κάαμπι, υπουργός ενέργειας του Κατάρ, σε συνέδριο του κλάδου αυτόν τον μήνα.

Ομοίως, οι βιομηχανικοί καταναλωτές Ενέργειας της Αμερικής ζήτησαν από το Υπουργείο Ενέργειας να μειώσει τις εξαγωγές των ΗΠΑ μέχρι να επανέλθουν τα επίπεδα αποθήκευσης στο φυσιολογικό, μια κίνηση που ενδέχεται να επιδεινώσει τις ελλείψεις στο εξωτερικό.

Η μόνη ελπίδα για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι οι ήπιες θερμοκρασίες επειδή είναι ήδη πολύ αργά για να αυξηθούν οι προμήθειες. Η προοπτική επιτάχυνσης του ενεργειακού κόστους, σε συνδυασμό με τις συμπιεσμένες αλυσίδες εφοδιασμού και τις τιμές των τροφίμων οι οποίες προσεγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας, θα μπορούσε να κάνει τους κεντρικούς τραπεζίτες να αναρωτηθούν εάν η άνοδος του πληθωρισμού είναι τόσο παροδική όσο περίμεναν.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider