Διεθνή
24-09-2021 | 16:07

Η ΕΕ ζητά από την Πολωνία να επιτρέψει στη Frontex να μεταβεί στα σύνορα με την Λευκορωσία

Newsroom
Μοιράσου το
Η ΕΕ ζητά από την Πολωνία να επιτρέψει στη Frontex να μεταβεί στα σύνορα με την Λευκορωσία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Πολωνία να επιτρέψει προσωπικό της Frontex στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας όπου πέντε μετανάστες πέθαναν στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω μιας αύξησης της παράτυπης μετανάστευσης την ευθύνη της ενορχήστρωσης της οποίας επιρρίπτει η ΕΕ στο Μινσκ.

"Αναγνωρίζουμε πως οι πολωνικές αρχές αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Η κατάσταση έχει δημιουργηθεί λόγω μιας προσπάθειας εργαλειοποίησης ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς", δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου.

"Όμως η Πολωνία πρέπει να διεξάγει τα καθήκοντά της για τη διαχείριση των συνόρων αποτελεσματικά. Ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται εις βάρος της ανθρώπινης ζωής. Καλούμε τις αρχές του κράτους μέλους να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι στα σύνορα λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα και αρωγή."

"Θα ήταν μια καλή ιδέα για τα κοινά μας σύνορα να προστατευθούν χρησιμοποιώντας τους κοινούς μας πόρους, πιο συγκεκριμένα εκείνους που παρέχει η υπηρεσία (Frontex)", είπε ο εκπρόσωπος.

Η Πολωνία, που έχει μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις φύλαξης των συνόρων στην Ευρώπη, δήλωσε ότι έχει υπό έλεγχο την κατάσταση και έχει προσκαλέσει προσωπικό της Frontex επί του πεδίου.

Η Βαρσοβία έχει επιβάλει καθεστώς έκτακτης ανάγκης κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία -- το ανατολικό σύνορο της ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι κανείς δημοσιογράφος ή ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν επιτρέπεται να παρακολουθήσει τις εξελίξεις εκεί.

Η Επιτροπή δήλωσε πως η ανώτατη αξιωματούχος της ΕΕ για τη μετανάστευση, Ίλβα Γιόχανσον, θέλει να συζητήσει με τη Βαρσοβία σήμερα οικονομική και άλλου είδους βοήθεια που μπορεί να παράσχει η ΕΕ περιλαμβανομένης της ανάπτυξης της Frontex και μιας επίσκεψης ειδικών της ΕΕ στην περιοχή των συνόρων.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ κάλεσε σήμερα τις χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία να προστατεύσουν τους αιτούντες άσυλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πολωνία: 5ος νεκρός μετανάστης στα σύνορα με τη Λευκορωσία