Νέος Ποινικός Κώδικας: Ισόβια κάθειρξη για δολοφονία, βιασμό ανηλίκου και ομαδικό βιασμό - Τι ισχύει με το νέο πλαίσιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέος Ποινικός Κώδικας: Ισόβια κάθειρξη για δολοφονία, βιασμό ανηλίκου και ομαδικό βιασμό - Τι ισχύει με το νέο πλαίσιο
Πλέον, μοναδική ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού, του θανατηφόρου βιασμού και της θανατηφόρας ληστείας - Μοναδική ποινή της ισόβιας κάθειρξης προβλέπεται και για το βιασμό σε βάρος ανηλίκου.

Περισσότερα από 100 άρθρα του Ποινικού Κώδικα αλλάζουν κι αυστηροποιούνται οι ποινές για κακουργήματα, μεταξύ αυτών οι ανθρωποκτονίες, οι βιασμοί ανηλίκων, οι ομαδικοί βιασμοί και οι θανατηφόρες ληστείες. Κάτι που σημαίνει ότι και οι γυναικοκτόνοι που επικαλούνται διάφορες απεχθείς δικαιολογίες για να γλιτώσουν τα ισόβια, θα εκτίουν τουλάχιστον 18 χρόνια φυλάκισης.

Βασικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι πως η βαριά εγκληματικότητα θα επισύρει μεγαλύτερη διάρκεια φυλάκισης για τους καταδικασθέντες, και πως τα ισόβια πλέον θα επισύρουν τουλάχιστον 18 χρόνια σε σωφρονιστικό κατάστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι καταδικασθέντες για βαριά εγκλήματα όπως (ναρκωτικά, ληστείες, ανθρωποκτονίες, βιασμοί, τρομοκρατικές πράξεις, εσχάτη προδοσία, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων) δεν θα αποφυλακίζονται αν δεν εκτίσουν τα 4/5 της ποινής που τους έχει επιβληθεί από τα 3/5 που ισχύει σήμερα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον νέο ΠΚ:

Οσοι είναι καταδικασμένοι σε ισόβια θα εκτίουν τουλάχιστον 18 από 16 χρόνια σήμερα
Θα απαγορεύεται η έκτιση της ποινής με βραχιολάκι για τους δράστες ειδεχθών εγκλημάτων
Τι θα ισχύσει για εγκλήματα εις βάρος ανηλίκων
Με την σημερινή –ισχύουσα- πρόβλεψη η έναρξη της παραγραφής για αδικήματα σε βάρος ανηλίκων αφορά μόνο κακουργήματα και ξεκινά από την ενηλικίωση, δηλαδή από την συμπλήρωση των 18 ετών.
Αλλαγή του χρόνου έναρξης της παραγραφής των αδικημάτων της εμπορίας ανθρώπων, της αρπαγής ανηλίκου και των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Η παραγραφή ξεκινά πλέον από την ενηλικίωση του ανηλίκου με παρέκταση ενός επιπλέον έτους, εφόσον η πράξη είναι πλημμέλημα ή τριών επιπλέον ετών, εφόσον η πράξη είναι κακούργημα.

Με την προτεινόμενη αλλαγή για τα ως άνω αδικήματα:

Έναρξη παραγραφής για πλημμέλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκου : 18+ 1 = 19 ετών,
Έναρξη παραγραφής για κακούργημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκου : 18+ 3 = 21 ετών.

Διαβάστε περισσότερα στο reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέος Ποινικός Κώδικας: Αλλαγές ποινών για ανθρωποκτονία, ενδοοικογενειακή βία, εγκλήματα κατά ανηλίκων

gazzetta
gazzetta reader insider insider