Μπάιντεν: Στόχος να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέσα στο 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν: Στόχος να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέσα στο 2022
Biden
Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να συγκαλέσει μια τηλεσύνοδο κορυφής για την COVID-19 την επόμενη εβδομάδα, όταν οι αρχηγοί κρατών θα συγκεντρωθούν για την τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο παγκόσμιος απολογισμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της COVID-19 ξεπέρασε τα 225 εκατομμύρια την Τρίτη, καθώς ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμαζόταν να καλέσει τους παγκόσμιους ηγέτες να συνεργαστούν και να εμβολιάσουν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέσα σε ένα χρόνο.

Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να συγκαλέσει μια τηλεσύνοδο κορυφής για την COVID-19 την επόμενη εβδομάδα, όταν οι αρχηγοί κρατών θα συγκεντρωθούν για την τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και θα σκιαγραφήσουν αυτόν τον φιλόδοξο στόχο, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι προσχέδια εγγράφων που έλαβαν.

Ο πρόεδρος θα καλέσει «αρχηγούς κρατών, αρχηγούς κυβερνήσεων και διεθνείς οργανισμούς, επιχειρηματικούς, φιλανθρωπικούς και μη κυβερνητικούς ηγέτες να συγκεντρωθούν για να δεσμευτούν για τον τερματισμό της πανδημίας της COVID-19», ανέφεραν οι Times. Ο στόχος είναι σύμφωνος με τον στόχο που έχει τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εμβολιαστεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τα μέσα του 2022.

Αυτή τη στιγμή, περίπου 5,7 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Duke έχουν υπολογίσει ότι ο κόσμος χρειάζεται τουλάχιστον 11 δισεκατομμύρια δόσεις για να εμβολιάσει πλήρως το 70% του πληθυσμού του των περίπου 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς για ορισμένα εμβόλια απαιτούνται δύο δόσεις.

Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού διαφέρουν σημαντικά ανά χώρα και ήπειρο, αφού οι πλουσιότερες χώρες μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς σκευασμάτων, παρά τις επείγουσες εκκλήσεις των οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ, να υπάρξει διαμοιρασμός με φτωχότερες χώρες. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομα Γκεμπρεγίσιους, υποστηρίζει με επιμονή ότι όσο μεγάλα τμήματα ενός πληθυσμού δεν είναι εμβολιασμένα, μπορεί να εμφανιστούν μεταλλάξεις, με κίνδυνο κάποια να αποδειχθεί ότι είναι πλήρως ανθεκτική στα εμβόλια.

Ο ΠΟΥ ζήτησε μορατόριουμ για τις τρίτες δόσεις έως ότου οι φτωχότερες χώρες αποκτήσουν πρόσβαση στις πρώτες δόσεις εμβολίου.

Ο Μπάιντεν πρόκειται να καλέσει τις πλουσιότερες χώρες είτε να αγοράσουν είτε να δωρίσουν 1 δισεκατομμύριο επιπλέον δόσεις εμβολίου, πέρα από τα δύο δισεκατομμύρια που έχουν ήδη υποσχεθεί, και θα πιέσει για χρηματοδότηση 3 δισ. δολαρίων το 2021 και 7 δισ. δολαρίων το 2022 για ετοιμότητα στην διαχείριση εμβολίων, για καταπολέμηση των δισταγμών και για αγορές σε βοηθητικές προμήθειες, αναφέρουν οι Times.

Photo: AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider